„Diathlete“ Klaipėdoje: bėgimas, atkreipęs dėmesį į cukrinį diabetą

„Diathlete“ Klaipėdoje: bėgimas, atkreipęs dėmesį į cukrinį diabetą

Saulėtą sekmadienį Klaipėdos vasaros estradoje šurmuliavę ir Girulių takais bėgę mėlynais marškinėliais vilkintys vaikai ir suaugusieji atkreipė visuomenės dėmesį į klastingą ligą – 1 tipo cukrinį diabetą. Tai pirmas tarptautinės programos „Diathlete“ renginys – jos organizatorius Gavin Griffiths iš Jungtinės Karalystės pasveikino organizatorius ir dalyvius ir 5 km trasą Girulių takais bėgo kartu su visais.

Lietuvos diabeto asociacijos ir Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro organizuotame renginyje „Bėgimas, vienijantis bendruomenę kovai prieš cukrinį diabetą“ dalyvavo ne tik Klaipėdos, bet ir aplinkinių miestų diabeto klubo nariai, iš viso per 40 žmonių, nors tikėtasi sulaukti daugiau. Sveiko bėgimo juos mokė daugkartinė Lietuvos vidutinių ir ilgų nuotolių bėgimo čempionė Eglė Krištaponytė.

Kodėl į cukrinį diabetą stengtasi atkreipti dėmesį bėgimu? „Sergant diabetu, ypač antrojo tipo, fizinis aktyvumas, taip pat kaip ir tinkama mityba, yra labai svarbus, nes jis padeda organizmui įsisavinti angliavandenius. Atsižvelgiant į sveikatos būklę reikia judėti kuo daugiau – nebūtinai bėgioti, o stengtis kuo daugiau vaikščioti, laipioti laiptais ir pan. Judėjimas sergant antrojo tipo diabetu gali padėti kuriam laikui net vaistų išvengti. Gaila, kad nors mūsų asociacija savo organizuojamuose mokymuose apie tai daug kalba, ši žinia pasiekia ne visų ausis“, – portalui VLMEDICINA.LT sakė Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė.

Jai antrino renginyje dalyvavęs Rimvydas Lygnugaris, kuriam cukrinis diabetas diagnozuotas prieš 34 metus: „Pastebėjau, kad kuo daugiau judi, tuo geriau pavyksta valdyti cukrinį diabetą, tuo mažiau reikia vaistų. Aš į sporto salę einu kas antrą dieną, dar mankštinuosi ir namie. Sportuojant ir žaizdos gyja kuo puikiausiai, net gydytojai tuo stebisi. Tad visiems patariu kuo daugiau judėti“.

Tiesa, Lietuvos diabeto asociacijos ir Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro organizuoto renginio pavadinimas „Bėgimas, vienijantis bendruomenę kovai prieš cukrinį diabetą“ patiko ne visiems.

Klaipėdos miesto vaikų, sergančių cukriniu diabetu, klubo „Smalsučiai“ vadovė Ina Juotkienė atkreipė dėmesį, kad „Diathlete“ misija – mokyti, skatinti ir plėsti 1 tipo cukriniu diabetu sergančios visuomenės galimybes valdyti šią klastingą ligą ir siekti sporto aukštumų nuostabi.

„Tačiau programos iniciatyva Lietuvoje buvo interpretuota kiek kitaip – visuomenę buvo kviečiama vienytis kovai prieš diabetą. I tipo cukriniu diabetu sergantys žmonės žino, kad su šia liga nepakovosi, nes užklumpa ji nelauktai, neprognozuojamai, prevencijos jai nėra, tad tenka tik priimti tokią lemtį, išmokti gyventi ir draugauti su šia liga. Jei renginys būtų pavadintas pozityviau, be agresyvumą, priešiškumą keliančių žodžių „kova“, „prieš“, tikėtina, būtų sulaukęs didesnio populiarumo. 40 bėgime dalyvavusių bėgikų – labai nedaug tokio pobūdžio renginyje, juolab kad sergančiųjų gretos kasmet didėja. Šiais laikais madinga bėgioti, žmonės tai noriai daro ir mielai įsitraukia į organizuojamus bėgimus. Neabejotinai buvo galima pritraukti kur kas daugiau bėgikų ir cukriniu diabetu sergančios visuomenės, jei būtų skelbta, kad cukrinis diabetas – ne kliūtis sportuoti, siekti užsibrėžtų tikslų ir gyventi visavertį laimingą gyvenimą“, – sakė klubo „Smalsučiai“ vadovė, taip pat sėkmingai įveikusi 5 km distanciją.

Kitas programos „Diathlete“ renginys numatytas Lisabonoje (Portugalija), iš viso jie bus organizuoti aštuoniose valstybėse.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder