Daugumoje maudyklų maudytis saugu

Daugumoje maudyklų maudytis saugu

Įvertinęs gautus liepos mėnesio pirmos pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras pažymi, kad kai kuriose maudyklose vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normos "Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė" reikalavimų, todėl maudytis jose nėra saugu.

Gauti rezultatai apie 102 maudyklų liepos mėnesio pirmos pusės vandens kokybę iš 112 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų. Tik vienoje maudykloje buvo nustatyta trumpalaikė tarša.

Vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normoje nustatytų mikrobiologinių parametrų reikalavimų Kauno marių I paplūdimio maudykloje - liepos 7 d. buvo nustatyta 3,2 karto daugiau nei leidžiama žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens.

Pakartotinių tyrimų rezultatų dėl liepos 7 d. Kauno marių I paplūdimio maudykloje nustatytos taršos negauta.

Informacijos apie maudyklų vandens kokybę nėra gauta iš Biržų, Kupiškio, Pasvalio, Rokiškio rajonų maudyklų, priklausančių stebėtinų maudyklų sąrašui.

Gauta informacija ir apie 101 rekreacijai skirtos zonos vandens kokybę. Didesnis nei leidžiama higienos normoje žarninių enterokokų ir/ar žarninių lazdelių kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje rastas Taurastos tvenkinyje (liepos 1 d.) Jonavos rajone, Lukšių tvenkinyje Šakių rajone ir Vilkėnų tvenkinyje Šilutės rajone.

Pakartotinai atlikus tyrimus liepos 7 d. Taurastos tvenkinyje ir liepos 8 d. Lukšių tvenkinyje vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių - ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens. Nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas turi būti paimtas papildomas mėginys vandens kokybės tyrimams atlikti, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą, ir dar vienas mėginys praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos. Institucija, atsakinga už paplūdimio administravimą, turi užtikrinti, kad maudymosi sezono metu informacija visuomenei paplūdimyje būtų skelbiama aktyviai ir operatyviai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder