Daugiabučiuose didelė rizika užsikrėsti koronavirusu

Daugiabučiuose didelė rizika užsikrėsti koronavirusu

Nors artėjant antrajai koronaviruso bangai didžiausias dėmesys skiriamas uždaromos viešosioms erdvėms – parduotuvėms, prekybos centrams ir įvairioms paslaugų įmonėms – ne mažesnė rizika kyla namų aplinkoje, bendraujant su daugiabučio kaimynais.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) portalui Alfa.lt pateiktame atsakyme teigiama, kad daugiabučiuose, kuriuose yra bendro naudojimo patalpos, infekcija yra itin pavojinga, rizika vertinama kaip didelė.

Tokių COVID-19 židinių jau buvo Vilniuje – užsikrėtė gyventojai Antakalnyje, taip pat Naujojoje Vilnioje, kur gyvenantys žmonės naudojosi bendrais sanitariniais mazgais.

„Dažniausiai žmonės užsikrečia namų aplinkoje arba darbo kolektyvuose. Toliau – viešajame transporte, jei kelionės trukmė ilgesnė. Neaišku, kur ir kokie duomenys Lietuvoje yra skelbiami, bet iš nuotrupų matome, kad vadinamieji židiniai yra ten, kur žmonės gyvena vienoje vietoje“,– tvirtino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas.

Užsikrėtimo tikimybė auga ilgėjant artimam kontaktui su galimai infekuotu žmogumi – jei kartu su kaimynu važiuosite liftu, yra tikimybė užsikrėsti, bet dar didesnė, jei su keletu ar keliolika kaimynų bendrausite ilgiau, pavyzdžiui, laiptinės ar daugiabučių gyventojų susirinkime. Namų aplinkoje gyventojai paprastai apsauginių kaukių nenešioja, jomis retas saugosi ir susitikęs su kaimynais.

„Koronavirusas labai sparčiai toliau plinta pasaulyje, ir ypač artėjant šaltajam periodui, kai tikimybė užsikrėsti bus dar didesnė, nes žmonės bus arčiau vieni kitų, taip pat dėl šildomų, sausų patalpų, kas mažina apsauginę gleivinės funkciją nepraleisti virusų – šaltuoju periodu susirgimai gali būti sunkesni“,– kalbėjo S. Čaplinskas.

Jis patarė vengti ilgų susibūrimų ir visus darbus, kuriuos galima atlikti nuotoliniu būdu, taip ir daryti.

NVSC specialistai pataria daugiabučių namų laiptinėse, bendrose patalpose ir liftuose ypatingą dėmesį skirti rankų higienai – nešvariomis rankomis neliesti veido, grįžus namo pirmiausia nusiplauti rankas šiltu vandeniu su muilu ar dezinfekuoti specialiomis priemonėmis.

Daugiabučius namus visoje Lietuvoje aptarnaujančios bendrovės „Mano BŪSTAS“ direktorius Mindaugas Genys pasakojo, kad siaučiant koronaviruso epidemijai buitinius klausimus su gyventojais stengiamasi spręsti saugiai – nuotoliniu būdu. Tam praverčia ir įmonės naudojamos elektroninės sistemos.

„Esame 100 proc. pasirengę aptarnauti klientus nuotoliniu būdu – per savitarnos platformą „eBŪSTAS“. Žinoma, daugiabučių namų priežiūros veikloje yra dalis paslaugų, kurių neįmanoma teikti per atstumą, pavyzdžiui – avarinės tarnybos darbas.

Todėl įvairius remonto darbus atliekančių specialistų veiklą bendrovė ir toliau organizuoja taip, kad būtų kuo mažiau kontaktuojama su namų gyventojais. Mūsų specialistai aprūpinti visomis reikalingomis saugos priemonėmis“,– pabrėžė M. Genys.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder