Daugeliui nutukimas prasideda vaikystėje

Daugeliui nutukimas prasideda vaikystėje

Atlikus rutininį lipidų tyrimą Teksaso (JAV) šeimos klinikose, vienam iš trijų vaikų buvo nustatytas ribinis ar pernelyg aukštas cholesterolio kiekis.

Aterosklerozę skatina cholesterolis

Nors vaikų širdies ir kraujagyslių ligos yra retos, manoma, kad aterosklerozės ištakų reikia ieškoti vaikystėje, o vienas svarbiausių predisponuojančių faktorių suaugusiųjų hipercholesterinemijai yra padidėjęs vaiko ar paauglio kraujo cholesterolio kiekis.

Kauno Vytauto Šimkaus šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja doc. Nijolė Šimkienė teigia, kad iš širdies ir kraujagyslių sistemos ligų vaikams dažniausiai diagnozuojamos įgimtos širdies ydos, širdies raumens ir vožtuvų uždegimai, susiformuojantys dėl įgytos širdies ydos, bei širdies ritmo sutrikimai.

Ilgalaikis ir nuolat aukštas cholesterolio kiekis skatina aterosklerozės vystymąsi, turi reikšmės jos sunkumo laipsniui.

„Vaikams lipidai tiriami esant nutukimui ir įgimtiems medžiagų apykaitos sutrikimams. Retai pasitaiko šeimyninis lipidų apykaitos sutrikimas – hipertrigliceridemija“, – apie lipidų tyrimų atvejus Lietuvoje pasakoja doc. N. Šimkienė.

Medikė taip pat pažymi, kad lipidų normos vaikams ir suaugusiesiems yra vienodos.

Amerikiečių tyrimas: vaikai tunka

Amerikiečių mokslininkai analizavo 45 šeimos klinikų, esančių Teksaso valstijoje, 12 712 vaikų, kuriems buvo tirti kraujo lipidai 2010-2013 metais, ligos istorijas.

Nustatyta, kad lipidogramose bendro cholesterolio, LDL (low-density lipoprotein), arba „blogojo“ cholesterolio, ne-HDL (ne-high-density lipoprotein), HDL, arba „gerojo“ cholesterolio, reikšmės buvo atitinkamai 162, 92, 113 ir 52 mg/dL.

66 proc. tirtų vaikų turėjo normalų bendro cholesterolio kiekį ir 33,7 proc. jo kiekis buvo ribinis ar viršijo normą.

46 proc. vaikų „blogojo“ cholesterolio kiekis siekė viršutinę normos ribą arba buvo padidėjęs, 44 proc. vaikų „gerojo“ cholesterolio kiekis buvo sąlyginai mažas arba siekė apatinę normos ribą, 46 proc. vaikų nustatytas padidėjęs trigliceridų kiekis.

Be to, trečdalis vaikų buvo nutukę, o jų lipidų profilis buvo blogesnis nei nenutukusių vaikų. Berniukai labiau nei mergaitės buvo linkę į padidėjusį cholesterolio kiekį, mergaitėms dažniau nustatomas mažesnis HDL kiekis.

Vertinant etninę vaikų kilmę, buvo nustatyta, kad ispanams padidėjęs trigliceridų kiekis, mažesnis HDL kiekis buvo ryškesnis nei kitų etninių grupių vaikams.

Įdomu tai, kad studijos, tiriančios lipidų profilį suaugusiesiems, nustatė tuos pačius dėsningumus. Tai dar kartą patvirtina faktą, kad prielaidos širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms susidaro jau vaikystėje ir paauglystėje.

Vaikų nutukimas aktualus ir Lietuvoje

Doc. N. Šimkienė teigia, kad, kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje vis ryškesnė nutukimo problema ir tarp vaikų, o daugeliui suaugusiųjų nutukimas prasideda jau vaikystėje.

„90 proc. vaikų nutukimo atvejų būna pirminis (idiopatinis) nutukimas, kai nėra aiškios patologijos, dėl ko jis išsivysto; jis atsiranda dėl per didelio su maistu suvartojamo kalorijų kiekio. 10 proc. atvejų būna antrinis (endogeninis) nutukimas, kuris išsivysto sergant endokrininėmis ligomis arba genetiniais sindromais“, – statistika dalinasi vaikų ligų gydytoja.

Profilaktika

„Nutukimo gydymas yra kompleksinis, o jo pagrindas yra dieta ir fizinis aktyvumas“, – pagrindines rekomandacijas tėvams, siekiantiems išvengti vaikų nutukimo, pateikia vaikų ligų gydytoja doc. N. Šimkienė.

Vaikų ligų ekspertai rekomenduoja pagal indikacijas tirti lipidus kraujyje ne tik 9-11 metų vaikams, bet tyrimą kartoti jiems sulaukus 18-21 metų.

Taip pat atsižvelgti į visą diapazoną kraujo riebalus mažinančių priemonių, pradedant naujagimių ir kūdikių maitinimą krūtimi, sočiųjų riebalinių rūgščių kiekio mažinimą maiste nuo vienerių metų amžiaus, tabako gaminių ribojimą paauglystėje bei reguliarų fizinį aktyvumą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder