Darželyje "Liepaitė" - salmoneliozės protrūkis

Darželyje "Liepaitė" - salmoneliozės protrūkis

Naujas ugdymo sezonas nelinksmai prasidėjo lopšelio darželio "Liepaitė" auklėtiniams. Per pirmąsias dvi rudens savaites salmonelioze užsikrėtė 7 vaikai.

Užkrato šaltinis vis dar neaiškus. Tėvai pyksta, kad darželio vadovybė ilgai slėpė nuo jų informaciją.

Tėvai šokiruoti

Į "Vakarų ekspresą" kreipėsi minėto darželio auklėtinių tėvai ir prašė tiksliai išsiaiškinti, kokio masto salmoneliozės protrūkis užfiksuotas šioje įstaigoje, ir kodėl šitaip atsitiko.

"Šį rytą vaikų tėveliams buvo suteikta šiokia tokia informacija, bet visa kita nutylėta. Kodėl viskas slepiama?" - rugsėjo 17 d. teiravosi tėvai.

Pasak jų, vaikai viduriavo jau praėjusią savaitę. Tad ne vienas tėvas sulaukė skambučio iš darželio auklėtojų, kad pasiimtų vaikus namo.

"Tačiau jokios informacijos apie galimą salmoneliozės protrūkį negavome. Tik rugsėjo 17 d. atvedę vaikus į darželį pamatėme skelbimą, kad vakare bus susirinkimas dėl tolesnio vaikų maitinimo. Tik tiek. Mes šokiruoti dėl tokio darželio vadovybės požiūrio į mūsų vaikų sveikatą", - piktinosi tėvai.

Direktorė nekomentuoja

Sužinoti ką nors daugiau iš lopšelio-darželio "Liepaitė" direktorės Andželikos Petkevičienės nepavyko ir žurnalistams.

"Tai konfidenciali informacija. Yra duomenų apsauga. Kadangi tai liečia ne mane, o mano klientus, šitos informacijos aš jums neviešinsiu", - tiek tegalėjo pasakyti direktorė ir į jokias kalbas nesileido.

Neaišku, ką direktorė turėjo omenyje sakydama "klientai", tačiau logiškai kyla paprastas klausimas - ar tikrai tėvai neturi teisės žinoti, kad ugdymo įstaigoje siaučia pavojinga infekcija?

Paaiškėjo praėjusią savaitę

Pasirodo, tai, kad "Liepaitės" auklėtiniai viduriuoja ne šiaip sau, o dėl to, kad užsikrėtė salmonelioze, aišku buvo dar rugsėjo 12-ąją.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Šimkuvienė informavo, kad rugsėjo 10-13 d. ūmia žarnyno infekcija susirgo 8 Klaipėdos lopšelį-darželį "Liepaitė" lankantys 3-6 metų amžiaus vaikai, iš jų 4 vaikams buvo nustatytas ligos sukėlėjas - Salmonella.

"Rugsėjo 12 d. darželyje buvo atlikta užkrečiamosios ligos protrūkio epidemiologinė diagnostika, kurios metu įstaigos administracijai nurodyta ir rekomenduota reguliariai vėdinti patalpas bei valyti jose esančių daiktų paviršius, mokyti personalą apie ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų profilaktiką, akcentuojant asmens higienos ir rankų plovimo svarbą", - toks buvo oficialus specialistės komentaras.

Tirs darbuotojus

Informacija apie salmoneliozės protrūkį buvo perduota ir Klaipėdos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Pastarosios įstaigos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Mačiulienė "Vakarų ekspresui" vakar pasakojo, kad užkrato šaltinis dar nėra nustatytas.

"Vos tik gavome informaciją, pradėjome aiškintis, ar šios ligos protrūkis galėjo kilti dėl darželio maisto skyriaus ruošimo veiklos. Atlikę tyrimą nenustatėme jokių pažeidimų, kurie galėtų turėti įtakos maisto saugai", - sakė J. Mačiulienė.

Pasak jos, vaikai viduriuoti pradėjo dar rugsėjo 5 d., tą dieną negalavimai pasireiškė 3 vienos grupės vaikams. Iš pradžių buvo įtariama, kad tai gali būti tiesiog virusas. Kitą dieną buvo pateikta informacija, kad susirgo dar 4 vaikai iš skirtingų grupių. Vakar dienos duomenimis, salmonelioze sirgo jau 7 lopšelio-darželio "Liepaitė" auklėtiniai.

Specialistai darželio virtuvėje rado žaliavų, iš kurių maistas buvo gaminamas pirmosiomis rugsėjo dienomis, kai vaikams ir pasireiškė pirmieji negalavimo simptomai.

"Kaip tik vakar gavome tyrimų rezultatus. Jie yra neigiami", - J. Mačiulienė vakar patvirtino, kad darželio virtuvėje rastos maisto žaliavos nebuvo užkrėstos salmoneliozę sukeliančiomis bakterijomis.

GAMYBA. Salmoneliozės priežastimi gali tapti netinkamai laikomi ar nepakankamai termiškai apdoroti maisto produktai.

Editos GUDAVIČĖS nuotr.

Tad dabar žvilgsnis krypsta į darželio darbuotojus. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai pavedė visiems jiems išsitirti, ar jie nėra salmonelių nešiotojai. Preliminariai svarstoma, kad tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti šios savaitės pabaigoje.

"Gali būti, kad žmogus jaučia tik silpnus ligos simptomus, bet yra nešiotojas. Žinoma, jei jis laikosi higienos reikalavimų, liga neplinta. Svarbiausia pasinaudojus tualetu atsakingai nusiplauti ir dezinfekuoti rankas. Tai pagrindinė taisyklė tiek vaikams, tiek darbuotojams", - pasakojo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotoja.

Kol taršos šaltinis neaiškus, maisto ruoša darželio virtuvėje sustabdyta ir maistas vaikams tiekiamas iš kito gamintojo.

Iš viso šį darželį lanko 187 ugdytiniai. J. Mačiulienės žiniomis, šiomis dienomis atėjo tik pusė jų - 94.

Kol taršos šaltinis neaiškus, maisto ruoša darželio virtuvėje sustabdyta, maistas vaikams tiekiamas iš kito gamintojo.

Jūratė MAČIULIENĖ, Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotoja

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder