Darbas KUL operacinėse: tai, ko pacientai nepamato

Darbas KUL operacinėse: tai, ko pacientai nepamato

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) operacinėse darbas vyksta visą parą ištisus metus. Gali pasirodyti, kad viskas vyksta tarsi savaime, tačiau kad operacijos vyktų sklandžiai, saugiai ir efektyviai, turi būti užtikrintas geras komandinis darbas, racionalus resursų panaudojimas, būtina gera operacinės darbo vadyba. Kitaip tariant, visa tai, ko pacientai dažniausiai nepastebi. Tad kaip organizuojamas ir kaip vyksta darbas KUL operacinėse?

Operacinės funkcionuoja trijuose ligoninės korpusuose, kuriuose yra daugiau nei dvidešimt operacinių. Anesteziologijos ir reanimatologijos klinikos vadovė, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Renata Paškevičiūtė pabrėžė, kad didžioji darbo operacinėse dalis yra nematoma.

"Gali atrodyti, kad viskas vyksta lyg fabrike, veikia lyg laikrodis. Bet kažkas turi tą mechanizmą, tą raktelį pasukti", - pasakodama apie kasdienį darbą šypsojosi R. Paškevičiūtė.

24 valandų darbo diena

KUL visose operacinėse per parą atliekama iki 60-80 planinių operacijų.

Pirmame korpuse funkcionuoja trylika operacinių, kuriose atliekamos tiek planinės, tiek ekstrinės operacijos. Medikai čia dirba 24 valandas septynias dienas per savaitę - nepertraukiamu ritmu. Jame atliekamos visų profilių operacijos: operuoja krūtinės chirurgai, pilvo chirurgai, neurochirurgai, ortopedai-traumatologai, veido ir žandikaulių, kraujagyslių chirurgai, urologai ir kt. Operacijų įvairovė per dieną yra labai didelė. Vidutiniškai per dieną atliekama iki 38 planinių operacijų.

PRIEŽIŪRA. Išoperuoti pacientai vežami į pooperacinę palatą arba, priklausomai nuo operacijos pobūdžio, į skyriaus palatą ar Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių, kur stebima jų būklė.

"Skubių operacijų šiame korpuse skaičius svyruoja, tačiau per 16 mano, kaip skyriaus vedėjos, darbo metų buvo tik viena para, kai nebuvo nė vienos skubios operacijos. Dažniausiai per parą atliekama per 10 skubių operacijų. Vidutiniškai skubių operacijų per metus atliekama apie 20-30 proc. Skubios operacijos atliekamos dėl galvos traumų, daugybinių traumų, įvairių susižalojimų buityje, elektriniais prietaisais sode ar darže, ūmių pilvo susirgimų metu, tokių kaip trūkęs apendiksas, vidinių organų kraujavimų ir t. t. Į mūsų ligoninę suvažiuoja viso Vakarų Lietuvos krašto patys sunkiausi pacientai", - sakė R. Paškevičiūtė.

Antras korpusas yra skirtas moterų sveikatai - Akušerijos-ginekologijos departamentas, kuriame yra 5 operacinės.

Trečiojo korpuso operacinėse atliekamos dienos ir ambulatorinės chirurgijos operacijos. Ši operacinė skirta planinėms operacijoms. Šešiose operacinėse operuoja gydytojai oftalmologai, LOR specialistai, plastikos chirurgai, krūtų chirurgai, sporto traumų specialistai.

120 žmonių kolektyvas

Operacijų planai kiekvienai dienai paruošiami iš anksto, tad personalas žino, kokios operacijos bus atliekamos kitą dieną.

Trijų korpusų operacinėse dirba 123 operacinės darbuotojai: gydytojai anesteziologai-reanimatologai, operacinės slaugytojos, anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytojos, pagalbiniai operacinės darbuotojai. Tai didžiausias ligoninės kolektyvas.

30 MINUČIŲ - toks vidutiškai yra laikas tarp operacijų. Kolektyvo darbas privalo būti labai gerai suderintas, tai reikalauja ne tik gerų operacinės darbo vadybinių žinių, bet ir viso operacinės personalo supratimo.

"Kasdien dirbame intensyvų stresinį darbą, nes nėra "mažų operacijų". Gali visko atsitikti. Be operacinės darbuotojų, kasdien operacinėje dirba operuojantys chirurgai su asistentais. Operuojantys chirurgai operacinėse praleidžia didžiąją dalį savo darbo laiko.

Dažnai į paciento paruošimą operacijai įsitraukia ir kitų sričių specialistai, pavyzdžiui, dietologai, reabilitologai, nes svarbu žmogui po operacijos kuo greičiau grįžti į įprastinį gyvenimą. Anksčiau anesteziologai buvo kaip techniniai darbuotojai, kurie pacientą užmigdydavo, po operacijos prabudindavo ir tuo darbas pasibaigdavo. 21 amžiuje ir medicininiame kontekste anesteziologų funkcijos yra pasikeitusios. Kartu su chirurgais konsultuojame pacientus Ambulatoriniame-konsultaciniame skyriuje prieš operaciją paaiškiname, kaip reikia pasiruošti operacijai, kokius tyrimus atlikti, su kokiais gydytojais specialistais pasikonsultuoti, jei to reikalauja paciento būklė, kas jo lauks pooperaciniu periodu. Pastaruoju metu į priešoperacinį paciento paruošimą aktyviai įtraukiame dietologą, nes dažnai pacientai būna nepakankamos mitybos, ypač sunkiai sergantys vėžiniais susirgimais. Dalyvaujame bendroje komandoje, ypač jeigu kalbame apie spartaus sveikimo programą po chirurginių operacijų", - apie kasdienį darbą pasakojo Anesteziologijos ir reanimatologijos klinikos vadovė.

Kompetentingi darbuotojai

Operacinės komanda susideda iš pagalbinio darbuotojo, operacinės slaugytojos, anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytojos, gydytojo anesteziologo, gydytojo chirurgo su asistentais. Tai - komanda, dalyvaujanti vieno paciento operacijoje.

Pasiruošimas operacijai nereiškia, kad darbas prasideda tik atvežus pacientą. Pirmiausia reikia paruošti operacinius chirurginius instrumentus - operaciniai chirurginiai rinkiniai yra sudėtingi, reikia labai kvalifikuotos operacinės slaugytojos, kad ji galėtų juos teisingai paruošti operacijai. Visi chirurginių instrumentų rinkiniai labai skiriasi - nuo nesudėtingų iki labai sudėtingų, pavyzdžiui, ortopedinio, neurochirurginio rinkinio, revizinio sąnario keitimo operacijos instrumentų, kurie vos telpa į keletą dėžių. Įranga brangi, tačiau turima ir suruošiama viskas, ko gali prireikti operacijos metu. Ligoninėje nėra prioritetinių operacinių sričių, atliekamos visos būtinos pacientams chirurginės operacijos. Tiesa, pastaraisiais metais labai patobulėjo pilvo chirurgija, vis daugiau atliekama minimaliai invazyvių operacijų, kai didelės apimties operacijos atliekamos endoskopiniu būdu, naudojant laparoskopinę įrangą. Paskutiniais metais daugiau orientuojamasi į tokias operacijas, kai laparoskopiškai šalinama storoji, tiesioji žarna ar prostata. Nuolat vyksta naujų technologijų diegimas į operacinės darbą.

ANESTEZIOLOGAI, paruošus operacinę ir atvežus pacientą, atlieka numatytą ir aptartą su pacientu nejautrą.

Paruošus operacinę ir atvežus pacientą, jam atliekama numatyta ir aptarta su pacientu nejautra. Planinės operacijos vyksta tik darbo dienomis, darbas pradedamas 8 valandą ryto ir baigiamas iki 18 valandos.

"Tai priklauso nuo operacijų trukmės. Kartais jos planuojamos gana ilgos, pavyzdžiui, trunkančios po dvylika ir daugiau valandų ", - sakė R. Paškevičiūtė.

Pasak jos, ilgiausiai trunkančios būna sudėtingos operacijos. Jų metu specialiai apmokytos operacinės komandos - gydytojai anesteziologai, operacinės slaugytojai, anestezijos slaugytojai, kurie dirba su pacientu nuo operacijos pradžios iki pabaigos. Sudėtingose operacijose, kurios reikalauja didelės profesinės kompetencijos, gali dalyvauti tik specialiai paruoštas personalas. Ligoninėje atlikta ilgiausia - 33 valandų trukmės neurochirurginė operacija.

"Kasdienis darbas prasideda 8 valandą ryto, pradedami vežti pirmųjų operacijų pacientai, po to, kol vyksta operacijos, operacinėje įsivyrauja ramybė ir susikaupimas. Pabaigus pirmąsias operacijas ir paruošus operacines - atvežami nauji pacientai, išoperuoti pacientai vežami į pooperacinę palatą arba, priklausomai nuo operacijos pobūdžio, į skyriaus palatą ar Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių", - apie kasdienybę pasakojo gydytoja anesteziologė-reanimatologė.

Ji pabrėžė, kad operacinės kolektyvo darbas privalo būti labai gerai suderintas, tai reikalauja ne tik gerų operacinės darbo vadybinių žinių, bet ir viso operacinės personalo supratimo. Gydytojo anesteziologo darbo diena pasibaigus operacijoms nesibaigia, jo laukia kitą dieną operuojamų pacientų apžiūra, pokalbiai su pacientais, medicininės dokumentacijos tvarkymas. Kitą rytą atėjus į darbą svarbu aplankyti vakar operuotus pacientus, pasidomėti jų būkle ir tik tuomet pradėti naują dieną operacinėje.

LAIKRODIS. "Gali atrodyti, kad viskas vyksta lyg fabrike, veikia lyg laikrodis. Bet kažkas turi tą mechanizmą, tą raktelį pasukti", - sako Anesteziologijos ir reanimatologijos klinikos vadovė, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Renata Paškevičiūtė.

"Operacinės tikslas yra, kad operacijos įvyktų numatytu laiku. Tai labai svarbu ne tik pacientui, bet ir operacinėje dirbančiam medicininiam personalui. Operacija kiekvienam pacientui ir jo artimajam yra didelis stresas. Norint chirurgines operacijas atlikti suplanuotu laiku reikia, kad operacinės kolektyvas būtų susikaupęs, kiekvienas kolektyvo narys suprastų, kad svarbiausia yra paciento saugumas ir pasitenkinimas teikiama priežiūra. Mums svarbu, kad operacija ne tik įvyktų laiku, kad ji būtų kokybiška ir ligonis išeitų iš ligoninės pasveikęs", - pabrėžė R. Paškevičiūtė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder