Dantų protezavimas - kantrybės išbandymas

Dantų protezavimas - kantrybės išbandymas

Palangiškis Vitalis, prieš keletą metų savo lėšomis susitvarkęs dantis, iki šiol nesulaukia pažadėtos kompensacijos. Jeigu pasiseks, pinigus jis atgaus kitąmet, bet ne visą sumokėtą sumą, o tik dalį.

Palangoje gyvenantis ponas Vitalis "Vakarų ekspresui" guodėsi niekaip nesulaukiantis kompensacijos už savo lėšomis "susidėtus" dantis.

61-erių vyras pasakojo, kad į asmenų, laukiančių dantų protezavimo, sąrašą buvo įrašytas 2013-ųjų kovą. Tų metų balandžio pabaigoje gavo laišką iš Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK), kad Palangos savivaldybės teritorijoje jis yra 2705-asis žmogus, laukiantis dantų protezų.

"Turite teisę nelaukti, kol būsite pakviestas protezuoti dantis, ir už suteiktas dantų protezavimo paslaugas sumokėti pats. Tai galite padaryti Jūsų pasirinktoje sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje licenciją teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) ir (ar) burnos priežiūros paslaugas", - buvo rašoma pranešime.

Ponas Vitalis 2014-aisiais pats susimokėjo už protezavimą. Darbo buvo nemažai, kaip pats sakė, "tikrą" dantį teturėjo vieną. Pašnekovas tikino, kad tuomet už visas paslaugas sumokėjo daugiau nei 3000 litų.

Laiške iš TLK buvo nurodyta, kad kompensacija už dantų protezavimą bus išmokėta atsižvelgiant į nurodytą eilės numerį, t. y., kai ateis jo eilė. Vyrui buvo nurodyta, kad pinigų bus galima tikėtis maždaug po 4 metų nuo pirmojo laiško gavimo datos.

Šių metų balandžio pabaigoje jau suėjo 4 metai nuo gauto pirmojo laiško iš Klaipėdos TLK, tačiau ponas Vitalis iki šiol negavo jokių žinių, kada gaus kompensaciją. Pašnekovui pasirodė keista ir tai, kad žadama grąžinti ne visą sumokėtą sumą, o tik dalį.

"Esu pridavęs visus čekius, viską. Sakė laukti. O dabar juokiasi iš manęs, sako, nei šiais metais, nei kitais negausi. Skambinu į ligonių kasas, o jie tyčiojasi iš manęs. Įsivaizduokite, jeigu nesumoku nors kelių centų už kokią nors paslaugą, pavyzdžiui, už telefoną, iškart prasideda grasinimai. O čia jau tiek metų laukiu ir negrąžina pinigų, tai atsiprašau, kaip taip galima? Tegul moka delspinigius, o gal į teismą juos duoti? Jau tokį laiko tarpą išlaukęs negaliu atgauti pinigų. Gal jie laukia, kol numirsiu?" - nusivylęs tvarka širdo vyras.

Teks laukti

Klaipėdos TLK direktorius Alfridas Bumblys patvirtino, kad dantų protezavimo ir kompensacijų tenka laukti eilėse. Išgirdęs, kad kalbame apie Palangos gyventojo atvejį, A. Bumblys sakė, kad kurorte yra buvę daugiau problemų.

"Su Palanga bent anksčiau buvo problemų, nes būdavo vaikams protezuojama - vaikai ne laukdavo protezavimo atskiroje eilutėje, o buvo rašomi į tą pačią ir eidavo be eilės. Dėl to pailgėdavo laukimas", - prisiminė Klaipėdos TLK vadovas.

O sulaukus eilės, A. Bumblio teigimu, kompensuojama ne visa žmogaus išleista suma, o tik tiek, kiek leidžiama ministro įsakymu.

"Yra ministro patvirtinta suma ir mes peržengti jos negalime", - patikino A. Bumblys.

Klaipėdos TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji specialistė Andželika Slavinskienė informavo, kad šiuo metu eilėje prieš poną Vitalį Palangos mieste dantų protezavimo išlaidų kompensavimo laukia dar 228 senatvės pensininkai bei neįgalūs asmenys.

Specialistė pažymėjo, kad už 2014 m. atliktas dantų protezavimo paslaugas palangiškis Vitalis sumokėjo ne daugiau nei 3000 litų, o 2450 litų, t. y. 709,57 euro.

Nuo šių metų liepos 1 d. už dantų protezavimo paslaugas kompensuojama iki 413,51 euro. Tad jeigu nesikeis teisės aktai, šiam palangiškiui bus kompensuota būtent tokia suma, t. y. apie 60 proc. sumokėtos sumos.

"Dantų protezavimo paslaugų bei išlaidų kompensavimo laukimo laikas priklauso nuo kiekvienais metais iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto skiriamų lėšų bei stovinčių eilėje asmenų skaičiaus. Įvertinus kiekvienais metais iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto gaunamas lėšas bei stovinčių eilėje asmenų skaičių, galime prognozuoti, kad jam dantų protezavimo išlaidos bus kompensuotos 2018 m. antrą pusmetį", - komentavo A. Slavinskienė.

Lauks 12 metų?

Eilės - ne tik Klaipėdos apskrities problema. Pavyzdžiui, nuo 2014 m. iki 2016 m. laukiančiųjų dantų protezavimo eilės didėja visuose Panevėžio ir Utenos apskričių rajonuose. Auga ir vaikų dantims protezuoti išnaudojamos lėšos, dėl ko nukenčia suaugusieji. Pavyzdžiui, šiais metais 50 proc. Kupiškio gyventojams skiriamų lėšų panaudojama vaikų dantų protezavimo paslaugoms apmokėti. Panevėžyje 2015-2016 m. vaikų dantų protezavimui panaudota po 35 proc.

Panevėžio TLK 2005 m. iš Panevėžio miesto savivaldybės perėmė išskirtinai ilgą, palyginus su kitomis savivaldybėmis, dantų protezavimo eilę. Joje buvo 2 402 asmenys. Ši eilė vis ilgėjo ir 2016 m. pabaigoje Panevėžio mieste laukiančiųjų PSDF biudžeto lėšomis apmokamo dantų protezavimo buvo 10 546 asmenys. Situacija esą susidarė tokia, kad, jei eilė judės taip, kaip iki šiol, šiuo metu į Panevėžio miesto savivaldybės dantų protezavimo sąrašą įrašyti asmenys dantų protezavimo paslaugos lauks apie 12,5 metų.

Aukštaitijoje vykusios diskusijos šia tema metu Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus tvirtino pastebintis, kad vis daugiau gyventojų dantis protezuoja savo lėšomis, nesulaukę eilės. Jis siūlė apsvarstyti greitesnio kompensacijų grąžinimo tokiems asmenims idėją, bet Panevėžio TLK atstovai aiškino, jog tokiu atveju negalintieji savo lėšomis protezuoti dantų iš viso eilės nesulauktų, o kiti ją gautų be eilės.

Klaipėdos TLK pakviesti asmenys, kuriems atėjo eilė gauti dantų protezavimo paslaugas

Savivaldybė Asmenų sąrašo (eilės) Nr. Eilės laukimo trukmė (metais) Skaičius asmenų, kuriems 2015 m. suteiktos dantų protezavimo paslaugos ir išmokėtos kompensacijos:

Klaipėda 21670 ~ 3 m. 8 mėn. 2013
Neringa 368 ~ 2 m. 7 mėn. 20
Palanga 2311 ~ 4 m. 8 mėn. 132
Klaipėdos r. 4804 ~ 3 m. 6 mėn. 384
Kretingos r. 4095 ~ 2 m. 10 mėn. 389
Skuodo r. 2897 ~ 4 m. 8 mėn. 207
Šilutės r. 4875 ~ 4 m. 2 mėn. 414
Tauragės r. 4303 ~ 4 m. 6 mėn. 421
Jurbarko r. 3746 ~ 5 m. 1 mėn. 311
Pagėgiai 1067 ~ 2 m. 7 mėn. 73
Šilalės r. 1929 ~ 3 m. 7 mėn. 215

Ieškantiems protezavimo paslaugų greičiau: Pilene.lt

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder