Biochemijos skyriuje tyrimai - visą parą

Biochemijos skyriuje tyrimai - visą parą

Biochemijos tyrimų skyrius išsiskiria iš kitų - dirba visą parą, net laisvadienių ir švenčių dienomis. Jame, pasak vedėjos Rasos Jurevičienės, atliekamų antrinio ir tretinio asmens sveikatos priežiūros paslaugų lygio tyrimų spektras - itin platus.

"Kasdieniniai ir rutininiai mūsų tyrimai yra labai įvairūs: fermentų, pigmentų, azotinių medžiagų, lipidų, elektrolitų, baltymų, cukrinio diabeto, kraujo krešėjimo sistemos, širdies pakenkimo ir kitų žymenų. Turime galimybes ištirti įvairius hormonus: lytinius, skydliaukės, prieskydinių liaukų, taip pat - kortizolį, adrenokortikotropinį hormoną (AKTH). Tiriame ir vitaminą D, kurio trūkumą pastebime net vasaros mėnesiais", - pasakoja R. Jurevičienė.

Skyriaus vedėjos teigimu, šio skyriaus specialistai sukaupę išties didelę patirtį vėžio žymens tyrimuose - jie KUL analizuojami daugiau nei 18 metų.

"Šiuo metu galime pasiūlyti platų spektrą vėžio žymenų, kurie padeda diagnozuoti, prognozuoti bei vertinti gydymo efektyvumą sergantiems krūties, skrandžio, kasos, kepenų, storosios žarnos, skydliaukės, prostatos, piktybinės melanomos, kiaušidžių vėžiu. Vienas kiaušidžių vėžio žymenų pasižymi pakankamai dideliu jautrumu esant pradinėms ligos stadijoms, kurios dažniausiai yra besimptomės. Derinant kartu su kitu šio vėžio žymeniu geriau ir specifiškiau galime įvertinti epiteliniu kiaušidžių vėžiu sergančių pacienčių ligos atsinaujinimą bei progresavimą. Svarbu paminėti, kad šie du tyrimai svarbūs įvertinant priešmenopauziniame ir pomenopauziniame laikotarpyje esančių moterų, kurioms yra nustatyti dariniai dubens srityje, riziką sirgti kiaušidžių navikais", - pabrėžė R. Jurevičienė.

Medikė džiaugėsi, kad šiemet, kaip ir kasmet, KUL Klinikinės diagnostinės laboratorijos Biochemijos skyriuje pradėti atlikti nauji tyrimai, vienas jų - padedantis diagnozuoti ir gydyti skydliaukės ir prieskydinių liaukų ligas, hipertiroidizmą ir karcinomas.

"Labai džiaugiamės, kad pas mus kasdieninėje klinikinėje praktikoje pradėtas intensyviai naudoti prokalcitonino tyrimas, kuris skirtas ne tik anksti nustatyti kliniškai reikšmingas bakterines infekcijas, bet ir dinamikoje stebėti, kaip veikia paskirtas gydymas antibiotikais, ar viskas gerai, koks yra organizmo atsakas, - pasakojo R. Jurevičienė.

- Cukrinio diabeto diagnostikoje, be gliukozės tyrimų, atliekame ir kitus: c-peptidą ir glikozilintą hemoglobiną. Pastarąjį tiriame atvirkštinės fazės katijonų mainų chromatografijos metodu, kuris yra labai tikslus, pamatinis metodas. Džiaugiamės, kad kiekvienais metais atnaujinama dalis regentų, tobulėja jų sudėtis. Mes kartu su visu pasauliu einame kuo didesnio tikslumo link - pradėjome daryti didelio jautrumo Troponino I tyrimus, kurie padės mūsų gydytojams daug greičiau - vos per 3 valandas vietoj 6 ar 9 - ir daug tiksliau įvertinti pacientų, atvykusių į ligoninę su ūmiu krūtinės skausmu, būklę, diagnozuojant miokardo infarktą."

Biochemijos skyriaus vedėja pabrėžė, kad tyrimams atlikti naudojami automatiniai analizatoriai. Jų galimybės leidžia tyrimus atlikti greitai ir kokybiškai, tai padeda gydytojams diagnozuoti susirgimus, vertinti gydymo efektyvumą bei sudaryti prognozę. Daugeliui tyrimų atlikti reikia nedidelio kiekio tiriamosios medžiagos, taigi ištyrimui užtenka vieno kraujo mėgintuvėlio.

Pasak R. Jurevičienės, skyriaus darbo tikslas - dar kokybiškesnis darbas: "Mūsų ateities planuose - tyrimų spektro praplėtimas, įrangos atnaujinimas, procesų optimizavimas ir, žinoma, nuolatinis tyrimų kokybės gerinimas."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder