Be reikalo vartoti stiprius vaistus – pavojinga

Be reikalo vartoti stiprius vaistus – pavojinga

Įsibėgėjo ne tik žiema, bet ir ligų sezonas: poliklinikose sunkiai rasite laisvą šeimos gydytoją, o kosulį galima išgirsti dažniau negu „laba diena“. Gyvenimą šaltuoju sezonugali apkartinti vienas neatsargus vaiko žingsnis pusnin, nuovargis darbe ar tiesiog žvarbesnę dieną namie pamirštas šalikas. Tad stiprinti organizmą verta nelaukiant ligos simptomų, ypač kai aplink siautėja įvairiausi virusai.

Dažnas pacientas be reikalo didesnę reikšmę teikia receptiniams vaistams

Norėdami pasirengti organizmui kasmet tenkantiems iššūkiams arba pajutę pirmuosius peršalimo požymius, dažnas mūsų kulniuojame į vaistinę, o ten tiesiog sutrinkame. Lentynos lūžta nuo dešimčių skirtingų preparatų, o sumišimą sustiprina dar ir kiti lankytojai, masiškai perkantys įvairiaspalves dėžutes įmantriais pavadinimais.

Šeimos gydytoja Neringa Martinonienė atkreipia dėmesį, kad dažnas pacientas be reikalo didesnę reikšmę teikia receptiniams vaistams ir reikalauja iš gydytojų paties rimčiausio gydymo palyginti lengviems sezoniniams negalavimams.

Anot jos, geriau pasidomėti natūraliais būdais organizmui stiprinti. Gydytoja pati laikosi pozicijos nepiktnaudžiauti antibiotikais ir „apsidraudimui“ jų neskirti.

Antibiotikai – ne saldainiai, todėl turi būti vartojami labai atsakingai. Dažnai ir be reikalo juos vartojant sutrikdoma žarnyno mikroflora, didėja atsparumas, tad kiekvieną kartą jie vis mažiau veiksmingi, o tai gali sukelti problemų sunkiau susirgus.

Paklausta, kaip peršalus negaištant laiko ir teisingai pasirinkti pagalbos priemonę, medikė atsakė paprastai: „Kasmet primenu savo pacientams, kad nors gyvename technologijų amžiuje ir lengvai gauname moderniausių vaistų, iš tiesų jų netinkamas vartojimas gali labiau pakenkti, o ne padėti. Tad kartais tereikia atsisukti į gamtos dovanas, pavyzdžiui, prisiminti propolį.

Bičių produktus patartina vartoti ir norint sustiprėti prieš ligų metą, ir gydant jau aplankiusias sezonines ligas.“

Gydytojos teigimu, propolis yra natūralus gamtos vaistas, dar gerai žinomas bičių pikio pavadinimu.

Šis biologiškai aktyvus produktas ne tik sėkmingai gydo slogą, malšina gerklės skausmą, bet ir efektyviai stiprina imunitetą bet kuriuo metų laiku. Propolio efektyvumas yra įrodytas išsamiais moksliniais tyrimais. Jis malšina skausmą, drėkina kvėpavimo takus, stiprina imunitetą, padeda sutrumpinti ligos laiką.

Vartojant bičių pikio produktus peršalimo ligoms gydyti, organizmas tausojamas ir stiprinamas. Dar veiksmingesnis propolis būna jį derinant su kitomis natūraliomis priemonėmis, pavyzdžiui, su augaliniais ekstraktais iš tokių uogų kaip erškėtuogės, avietės ar vartojant su imbieru, mentoliu.

Saugo žarnyną ir švelniai stiprina

Nors yra vadinamas „natūraliu antibiotiku“, propolis visiškai nekenkia žarnynui, nesunaikina jo mikrofloros, todėl jį vartojant nereikia papildomai stiprinti organizmo gerosiomis bakterijomis. Kaip šypsodamasi sako gydytoja N. Martinonienė, jį pasirinkę pacientai „nešaudys į musę iš patrankos“ ir negydys lengvo negalavimo rimtoms ligoms įveikti skirtais cheminiais vaistais.

Pasak jos, neretai į gana brangius preparatus išmainomas šis gamtos stebuklas nepelnytai pamirštamas.

Vaikai patys paprašys

Medikė sako, kad propolio preparatus, ypač papildytus vitaminu C, naudinga vartoti ir sveikiems, ir jau susirgus.  

Pavyzdžiui, tėvams tokie gaminiai kaip propolis su vitaminu C ir avietėmis yra tikras išsigelbėjimas. Gydytoja girdėjo ne vieną linksmą istoriją apie tai, kad ne tėvams tenka vaikytis atžalas po namus norint sugirdyti jiems vaistus ar vitaminus, o atvirkščiai – vaikai patys primena, kad jau laikas sugraužti bičių „lauktuves“.

O jei pakuotė savo spalvingumu dar panaši į juodus ir geltonus bitės dryžius, tikrai nebus sunkumų pasiūlyti žaismingai įpakuotą preparatą patiems mažiausiems.

Vaikams, ypatingai dažniau sergantiems, propolio preparatus verta vartoti viso šaltojo sezono metu, nelaukiant ligos. O užklupus peršalimui dozę galima ir padidinti.

Žinoma, verta nepamiršti ir kitų tiek profilaktiškai, tiek gydomai veikiančių natūralių priemonių, pvz., gryno oro, fizinio aktyvumo, įvairiausių žolelių arbatų: miško čiobrelių, mėlynių lapelių, aviečių lapų ar stiebų, ramunėlių nuovirų, ypač jei šie turtai surinkti švarioje ir nuo užterštumo nutolusioje gamtoje.

Žinomas nuo seno

Propolis – seniai žinoma, mokslininkų ištirta ir plačiai vartojama natūrali priemonė, veikianti ir bakterijas, ir virusus, ir grybelį, o taip pat pasižyminti priešuždegiminėmis savybėmis.

Moksliniuose šaltiniuose teigiama, kad bičių produktai naudojami net bronchinei astmai, vidinės ausies uždegimui, dvylikapirštei opai gydyti, stiprinant onkologinių ligonių sveikatą ir ne tik.

Tiesa, specialistai įspėja, kad propolį ir jo produktus dera vartoti atsakingai ir įvertinus, ar nesate alergiški bičių produktams.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder