Atopinis dermatitas: nereikia kentėti, yra būdų gydytis

Atopinis dermatitas: nereikia kentėti, yra būdų gydytis

 Atopinį dermatitą žmonės kartais vadina uždelsto veikimo bomba, nes ši liga vaikams gali būti „atopinio maršo“ pranašas – tai procesas, kai vieną alerginę ligą palengva keičia kita, kartais – ir kelios tuo pačiu metu. Suaugusiesiems atopinis dermatitas dažnai būna sunkesnės formos. Tuomet žmogaus gyvenimas gali virsti pragaru. Tad labai svarbu kuo greičiau ir tinkamai pradėti gydytis.

Nustatė pirmą kartą

Mindaugui pirmą kartą atopinis dermatitas pažeidė veido odą, kai jam buvo dvidešimt. Po kelių mėnesių bėrimas praėjo. Prieš metus liga smogė vėl – nuo pirmojo karto buvo praėję septyneri metai. Šįkart ji pažeidė rankas nuo peties iki pirštų, kojas nuo klubų iki pėdų, krūtinę, veidą.

Mindaugas kreipėsi į gydytojus, jie skyrė vaistų. „Tai savęs apgaulė – kol tepiesi, pagerėja, bet kai nustoji, liga grįžta, ir su kaupu“, – pasakoja 27-erių vyras.

Tuomet gydytojai skyrė stipresnių vaistų, bet juos Mindaugas vartojo tik mėnesį – odos būklė pagerėjo, tačiau buvo stiprus šalutinis poveikis. Kai vyras liovėsi vartojęs šių vaistų, liga smogė dvigubai.

Mindaugas sako, kad baisiausias laikas buvo šį pavasarį – niežulys nepakeliamas, jis negalėjo dirbti, miegoti. Jis išbandė daugybę gydymo būdų, tačiau visi jie geriausiu atveju padeda neilgam.

Dabar gydytojai Mindaugui siūlo naują pažangų gydymo būdą, kuris pagaliau pasiekė ir Lietuvą, – biologinę terapiją. 

Prasideda vaikystėje

Atopinis dermatitas yra viena dažniausių lėtinių uždegiminių odos ligų.

„Šia liga dažniausiai susergama kūdikystėje, vaikystėje. Paskui ilgą laiką gali būti remisija, ir tik vyresniame amžiuje liga vėl išlenda. Bet yra pacientų, kurie teigia, kad vaikystėje atopiniu dermatitu nesirgo“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovė Jolanta Česienė.

Didelę įtaką ligos atsiradimui turi paveldimumas. Gydytoja teigia, kad jeigu giminėje yra sergančių asmenų, vaikui tikimybė susirgti yra apie 25 proc., jei serga vienas iš tėvų – iki 50 proc., jei abu – net 80 proc.

J. Česienė atopiją vadina iškreipta organizmo reakcija į kokį nors dirgiklį – sausą orą, namų dulkes, žiedadulkes, naminių gyvūnų plaukus, pelėsius, nikelį, lateksą, chromą, parfumerijos ir kosmetikos priemones ir t.t. Vieniems žmonėms oda parausta, bet paraudimas praeina, kai pašalinamas dirgiklis. Tačiau kitiems prasideda uždegimas – odos ar akių, nosies gleivinės ir kt.

Atopinis dermatitas gali pasireikšti odos sausumu ir niežuliu, bėrimais, kuriuos nukasius prasideda šlapiavimas ir infekcija, dėl uždegimo gali sustorėti oda, atsirasti įtrūkimų ir pan. Sunkia ligos forma sergantys žmonės dažnai negali miegoti, praranda darbingumą ir net suserga depresija.

Su dermatitu gali atsirasti ir kitos atopinės ligos – alerginė astma, konjunktyvitas, rinitas. Be to, šiems žmonėms daug didesnė nei kitiems rizika susirgti bet kokia bakterine ir virusine infekcija, nes pažeista jų oda. Jie daug sunkiau serga ir peršalimo ligomis, o paprasta sloga gali baigtis obstrukciniu bronchitu ar net plaučių uždegimu.

Per pastaruosius tris dešimtmečius išsivysčiusiose šalyse susirgimų atopiniu dermatitu padaugėjo 2–3 kartus, liga nustatoma net penktadaliui vaikų ir kas dešimtam suaugusiajam.

Praranda viltį

Atopinio dermatito gydymas priklauso nuo ligos sunkumo. Kartais gali užtekti panaikinti ligą provokuojančius faktorius, pavyzdžiui, nebevartoti kokių nors vaistų ar namų ruošoje nebenaudoti cheminių valiklių, išmesti kilimus, pūkines pagalves, minkštus žaislus, rinktis skalbiklius be alergenų, skalbiamus drabužius kelis kartus išskalauti, vėdinti ir drėkinti patalpas.

Ir, gydytojos teigimu, reikia mylėti savo odą ir ją prižiūrėti: pastoviai drėkinti emolientais, rinktis bešarmius prausiklius, netrinti odos, kad ir rankšluosčiu.

Vidutinio sunkumo ir sunkus atopinis dermatitas nustatomas pagal objektyvius kriterijus, pavyzdžiui, kiek pažeista odos ploto ar yra infekcijos židinių, ir pagal subjektyvius – kaip pats ligonis vertina niežulio stiprumą, ar jis netrukdo miegoti. Tai pat kreipiamas dėmesys, ar bėrimai yra matomose vietose.

„Pas mus ateina žmonės, pastebėję kelis spuogelius, ir sako, kad tai problema, o šiems žmonėms būna išberti didžiuliai plotai – veidas, vokai, kaklas, krūtinė, ir to nepaslėpsi po rūbais, be to, be galo niežti – žmonės net kabinete nesustoja kasytis. Jie turi vartoti vaistus. Dažniausiai tai yra tepalai – lipnūs, anksčiau turėjo ir prastą kvapą. Jais būtina  tepti visą kūną kelis kartus per dieną. Suaugusiam žmogui, ypač dirbančiam, tai padaryti nėra paprasta. Neišsimiegoję žmonės, kuriems nuolat niežti, nebegali susikaupti ir normaliai dirbti“, – sako gydytoja.

Dar viena viltis

Nors yra nemažai priemonių šiai ligai gydyti– hormonai, fototerapija ir kt., nemažai žmonių nusivilia gydymu, nes nesulaukia pagerėjimo. Jie liaujasi lankęsi pas gydytojus, bando pagerinti savo būklę pačių pasirinktais vaistais ar liaudiškomis priemonėmis ir ligą užleidžia. Bet vidutinio sunkumo ir sunkiu atopiniu dermatitu sergantiems žmonėms atsirado dar viena viltis – jau keletą mėnesių Lietuvoje sunkiam atopiniam dermatitui gydyti kompensuojama nauja biologinė terapija. Šie pažangūs vaistai taikliai ir efektyviai blokuoja tam tikras medžiagas, kurios sukelia ligą. Pacientai nepatiria tokio šalutinio poveikio, kokį patiria vartodami kitus vaistus.

Biologinę terapiją gali skirti III lygio gydymo įstaigoje dirbantis dermatologas ar alergologas. Deja, pasak J. Česienės, šių vaistus gali gauti tik tie pacientai, kuriems kiti gydymo metodai nepadėjo ar sukėlė šautinių poveikių.

Visiems, kurie serga sunkesnės formos atopiniu dermatitu ir gydymas jiems nepadeda arba per menkai padeda, gydytoja pataria rasti būdą apsilankyti pas specialistus ir pasitarti dėl gydymo. Miestiečiams, žinoma, tai padaryti lengviau, tačiau pagalba būtina ir gyvenantiems kaime. Nereikia užsiimti savigyda, nes yra mokslo patvirtintų gydymo būdų, kurie per kelias savaites gali iš esmės pagerinti būklę, ir jau yra kompensuojami valstybės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder