Atnaujintoje Jūrininkų ligoninės virtuvėje - moderniausios technologijos

Atnaujintoje Jūrininkų ligoninės virtuvėje - moderniausios technologijos

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje po remonto pradėjo veikti atnaujinta virtuvė. Kelis šimtus pacientų kasdien maitinančio Maisto paruošimo skyriaus darbuotojai džiaugiasi ženkliai pagerėjusiomis darbo sąlygomis, o maisto ir veterinarijos specialistai - aukščiausius higienos reikalavimus atitinkančia aplinka.

Dar 2015 metais pradėtas ir etapais vykdytas Jūrininkų ligoninės Maisto paruošimo skyriaus remontas ir įrangos atnaujinimas galiausiai užbaigtas. Kapitaliai atnaujinta ne tik aplinka, bet ir dauguma maisto gaminimo įrangos. Virtuvėje taikomos pačios naujausios ir moderniausios technologijos, ne tik palengvinančios darbą, bet ir garantuojančios, kad pacientui bus patiektas geresnės kokybės ir saugesnis maistas.

Patogiau dirbti

Maisto paruošimo skyriuje pakeista sienų ir grindų danga, įrengta galinga programuojama ventiliacinė sistema, pakeistas nuotėkų vamzdynas, elektros instaliacija, sumontuotos naujoviškos efektyvios šaldymo kameros su užtikrintu temperatūros palaikymu.

Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji technologė Danutė Valauskienė pasakojo, kad ligoninėje tris kartus per dieną maistas ruošiamas 300-350 pacientų. Krūvis nemažas, todėl labai svarbu, kad "nepavestų" įranga ir patiekalai būtų paruošti kokybiškai bei laiku.

Pasak D. Valauskienės, po remonto virtuvėje ir pagalbinėse patalpose yra užtikrinamas maisto produktų saugumas ir tinkamos laikymo bei paruošimo sąlygos. Vos atvežti maisto produktai skirstomi į sandėliavimo patalpas. Yra atskiros šaldymo kameros daržovėms, mėsai ir žuviai, sandėliai sausiems produktams. Atskira patalpa - vienos dienos maisto paruošimui reikalingiems produktams.

SĄLYGOS. Dar 2015 metais pradėtas ir etapais vykdytas Jūrininkų ligoninės Maisto paruošimo skyriaus remontas ir įrangos atnaujinimas galiausiai užbaigtas - kapitaliai atnaujinta aplinka ir maisto gaminimo įranga.

"Vyksta efektyvus šaldymas - kiekvienoje kameroje palaikoma užprogramuota temperatūra. Šaldytuvuose įrengtų sandėliavimo lentynų paviršiai ir sienų bei grindų danga lengvai valomi. Daržoves, kurių kokybe esame patenkinti, įsigyjame iš ūkininkų, Pageidavome, kad jos būtų be konservantų ir jau paruoštos gamybai. Mus pasiekia vakuuminėse pakuotėse supakuoti nuvalyti svogūnai, burokėliai, skustos bulvės, morkos ir kitos daržovės. Taip mes laimime švarą ir laiko. Daržovės smulkinamos atskiroje patalpoje. Tam naudojamas universalus smulkintuvas, per valandą galintis susmulkinti 250 kilogramų daržovių", - apie maisto paruošimo subtilybes pasakojo D. Valauskienė.

Nauja įranga

Maisto paruošimo skyriaus vyresnioji technologė džiaugėsi, kad po remonto labai pasikeitė darbo sąlygos - patalpos tapo šviesesnės, darbą palengvina nauja įranga.

Pastatyta nauja konvekcinė spinta, kurioje maistą galima virti garuose ar kepti sausai. Tai svarbu ruošiant specialų ligoniams skirtą dietinį maistą. Virtuvėje atsirado greito vėsinimo spinta, kurioje saugiai ir itin greitai atvėsta šaltiems patiekalams gaminti reikalingi produktai. Įsigytas naujas paverčiamas maisto gaminimo katilas su maišykle.

"Sudedame žalias bulves, o išimame bulvių košę", - juokavo D. Valauskienė.

Virtuvė įsigijo ir universalius plakiklius mėsos, miltiniams gaminiams, pusgaminių laikymo šaldytuvus, kildinimo ir kepimo spintas konditerijos cechui, kuriose, kildinant tešlą ar kepant, nustatomi reikalingi drėgmės ir temperatūros režimai.

Atnaujinta ne tik virtuvė. Kiekviename ligoninės aukšte esančioms skyrių virtuvėlėms nupirkti nauji modernūs vežimėliai, kurių paviršius šildomas, o atskirose vežimėlio dalyse maistas laikomas šiltai arba vėsiai, kad būtų reikiamos temperatūros. Karšti patiekalai pacientams turi būti patiekiami 68 laipsnių, šalti - 8 laipsnių. Vežimėliai turi savo akumuliatorius, tad juos įkrovus galima maistą laikyti tinkamoje aplinkoje neprijungus vežimėlio prie elektros tinklo.

"Tikimės, kad dabar galėsime dar kokybiškiau, skaniau ir sveikiau maitinti mūsų ligonius", - pabrėžė D. Valauskienė.

Atitinka reikalavimus

"Lietuvoje ne visos ligoninės turi savo maisto paruošimo skyrius. Turėdami savo virtuvę ir ją išlaikyti nėra pigu. Tačiau vietoje gamintas maistas turi daugybę privalumų: jis yra labiau visavertis, šviežesnis, neatšildytas. Turint savo virtuvę mes galime labiau kontroliuoti gaminamo maisto kokybę, greičiau reaguoti į pacientų pastabas ir poreikius. O mums jie - svarbiausi", - sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Atnaujintą virtuvę įvertino ir Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Tarnybos viršininkas, valstybinis veterinarijos inspektorius Antanas Bauža neslėpė, kad prieš keletą metų tekdavo ligoninei pateikti ir pastabų, tačiau dabar viskas pasikeitė.

VEŽIMĖLIAI. Kiekviename ligoninės aukšte esančioms skyrių virtuvėlėms nupirkti nauji modernūs vežimėliai, kurių paviršius šildomas, o atskirose vežimėlio dalyse maistas laikomas šiltai arba vėsiai, kad būtų reikiamos temperatūros.

"Labai džiaugiamės, kad Jūrininkų ligoninės Maisto paruošimo skyrius įrengtas labai šiuolaikiškai, atitinka visus šiuolaikinius maisto ruošimo poreikius. Visa įranga, konvekcinės krosnys, malimo mašinos, kildinimo, kepimo mašinos yra naujausios technologijos. Kolektyvui belieka gerai dirbti. Pacientas, kuris papuola į ligoninę, yra pažeidžiamas, o maistas yra pagrindinė reikalinga "statybinė" medžiaga. Be to, ligoninėje yra ir specialūs poreikiai, dietos, maistas turi būti kokybiškas. Taip pat labai svarbu, kad paruoštas maistas į skyrius patektų tinkamos temperatūros. Čia ši problema išspręsta, nes nusipirkti vežimėliai, kurie palaiko reikiamą patiekalų temperatūrą. Tai labai šiuolaikiškas sprendimas", - pastebėjimus išsakė A. Bauža.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja, valstybinė maisto produktų inspektorė Jūratė Mačiulienė pabrėžė, kad atnaujinta virtuvė atitinka pačius aukščiausius higienos reikalavimus - tiek suplanavimas, tiek technika, įrenginiai.

"Ir saugu patiekalus gaminti, ir žmogui patogu tokiomis sąlygomis dirbti", - reziumavo inspektorė.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Maisto paruošimo skyriaus remontui lėšos buvo skirtos iš valstybės investicinių programų. Bendra projekto vertė - 496 tūkst. eurų. Dalis lėšų - 212 tūks. .eurų - skirta įrenginiams įsigyti, o už 284 tūkst. eurų atliktas remontas.

Beje, užbaigus virtuvės remontą duris atvėrė ir kurį laiką pacientams bei ligoninės lankytojams uždaryta buvusi ligoninės kavinė. Joje, kol vyko virtuvės remontas, buvo ruošiami pusryčiai ir vakarienė ligoninės pacientams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder