Artroskopija gali pagelbėti ir varginant klubo sąnario skausmams

Artroskopija gali pagelbėti ir varginant klubo sąnario skausmams

"Daugelis pacientų dar nežino, kad klubo sąnarį galima ne tik protezuoti. Kai kuriais atvejais gali pakakti ir artroskopijos - kai klubo sąnario skausmą galima pašalinti mažesnės intervencijos priemonėmis", - sako gydytojas ortopedas-traumatologas Markas Fiodorovas.

Artroskopijos metodu, kai optiniais prietaisais, įvestais į sąnarį per minimalius pjūvius, sąnarys ir apžiūrimas, ir operuojamas, jau senokai gydomi kelio ir peties sąnariai. Klubo sąnario artroskopija pasaulyje pradėta plėtoti maždaug prieš 30 metų JAV, bet mūsų šalyje išpopuliarėjo tik prieš kelerius metus.

"Lietuvoje šis metodas kol kas taikomas tik Kauno klinikose ir pas mus - Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Artroskopiją klubo sąnario problemoms spręsti jau pritaikėme kone 20 pacientų ir rezultatai labai džiugina. Svarbiausia, kad turime visą būtiną tam įrangą", - pasakojo Klaipėdos universitetinės ligoninės Sporto traumų sektoriaus vedėjas M. Fiodorovas.

VERTĖ. "Ir pradedantiems, ir pažengusiems chirurgams tokios laboratorijos labai vertingos, nes lektoriai per daugelį metų sukauptas žinias ir patirtį perteikia vos per kelias dienas", - įsitikinęs Markas Fiodorovas (pirmas iš kairės). 

Sėmėsi patirties ir JAV

Daugybei sportininkų, ir ne tik, pagelbėjęs medikas klubo sąnario artroskopijos paslapčių sėmėsi ne tik iš kolegų Kaune, bet ir JAV.

Šiemet jis dalyvavo Denverio mieste vykusiuose klubo sąnario artroskopijos kursuose, kuriuos vedė garsiausi lektoriai iš viso pasaulio, daugiausia iš JAV bei Japonijos.

"Teko ne tik teorijos paklausyti, bet ir padirbėti su pačiais geriausiais klubo sąnario artroskopuotojais. Tai yra didžiulė vertybė, kai, išklausęs teorijos, tuoj pat gali išbandyti viską praktiškai", - kursų nauda pasidžiaugė M. Fiodorovas.

Artroskopija, pasak mediko, gelbėja ir jauniems žmonėms, kai patiriamos įvairios traumos, ir vyresniems, žinoma, jei klubo sąnarys nėra visiškai susidėvėjęs, kai jau būtina sąnario keitimo operacija.

"Klubo sąnario artroskopija daugeliui žmonių palengvina gyvenimą. Anksčiau vyresnio amžiaus žmonės turėjo tik vieną galimybę - laukti protezavimo, o jauniems žmonėms tekdavo mažinti fizinį aktyvumą, kad nebekęstų skausmų. Artroskopija dažnai padeda šias problemas išspręsti", - galimybėmis pasidžiaugė M. Fiodorovas.

KOLEGA. Peties artroskopijos žvaigždė iš Italijos Ettore Taverna (dešinėje) Markui Fiodorovui paliko labai mielo ir draugiško žmogaus įspūdį.

Dalijasi žiniomis su užsieniečiais

Kelio ir pieties artroskopijos operacijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atliekamos jau per 10 metų. Tad M. Fiodorovas noriai dalijasi savo patirtimi ir su kitų šalių medikais.

"Kai 2012 metais pirmą kartą mane pakvietė į Anglijoje, Jorko mieste, vykstančią mokomąją medicininę laboratoriją, į kurią atvyksta geriausi savo srities lektoriai, buvau kiek sutrikęs. Juk dar dažnai mes mąstome, kad kitose šalyse medicina toliau pažengusi. Tačiau, kai realiai susiduri, suvoki, kad mes, lietuviai, niekuo neatsiliekame ir mūsų patirtis užsieniečiams taip pat yra vertinga.

Mūsų profesinis lygis iš tiesų labai aukštas. Mes esame universalūs artroskopuotojai - operuojame ir peties, ir kelio, ir čiurnos, alkūnės, klubo sąnarius. Pasaulyje dažniausiai chirurgai specializuojasi vienoje srityje", - pasakojo M. Fiodorovas.

KURSAI. Nuo 2008 metų kasmet KU ligoninė organizuojami tarptautiniai artroskopijos kursai. Šiemet rugsėjo mėnesį vykusiuose kursuose dalyvavo per 20 iš Latvijos atvykusių artroskopuotojų, tad buvo juokaujama, jog tą dieną, ko gero, Latvijoje operacijos nevyko.

Kadangi pastaraisiais metais į minėtą laboratoriją atvyksta mokytis daug chirurgų iš Ukrainos ir Rusijos, lektoriai iš posovietinių šalių vertinami ir todėl, kad moka ne tik anglų, bet ir rusų kalbas.

Ir pradedantiems, ir pažengusiems chirurgams tokios laboratorijos esą labai vertingos, nes lektoriai per daugelį metų sukauptas žinias ir patirtį perteikia vos per kelias dienas.

"Šiemet Jorko medicinos laboratorijoje paskaitas jau skaičiau du kartus, esu pakviestas ir lapkričio mėnesį. Kai buvau atvykęs rugsėjo mėnesį, teko kartu dirbti su vadinamąja peties artroskopijos žvaigžde iš Italijos - gydytoju Ettore Taverna. Nustebino, kad šitiek daug pasiekęs žmogus - labai šiltas ir mielas", - pasakojo M. Fiodorovas.

Smagiausia medikui tai, kad, kartu dirbant su garsiausiais pasaulio chirurgais, aiškėja, kad visa tai, ką daro jie - atliekama ir Klaipėdoje.

"Dalintis patirtimi - malonu. Džiaugiuosi, kad esu reikalingas, Galiu padėti ne tik pacientams, bet ir kolegoms. Be to, tokia patirtis suteikia pasitikėjimo", - sakė medikas.

M. Fiodorovas atviravo, kad artroskopijos srityje žinias atnaujinti reikia nuolat, nes vyksta nuolatiniai pokyčiai.

"Jei, pavyzdžiui, metus ar dvejus apleidi šią sritį - galima sakyti, kad tavo traukinys jau nuvažiavo", - pažymėjo medikas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder