2018 m. sausio 18 d. 18:11 val., ketvirtadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Apie mėsos šviežumą nespręskite tik pagal galiojimo datą

2015-06-01, 09:18

Respublika.lt

Apie mėsos šviežumą nespręskite tik pagal galiojimo datą nuotrauka, foto

© Egidijaus Jankausko nuotr.

Rinkdamiesi parduotuvėje šviežią mėsą ar jos gaminius, dažniausiai atkreipiame dėmesį tik į galiojimo datą, nurodytą ant pakuotės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai teigia, kad norint išsirinkti šviežią, kokybišką ir sveikatai nekenksmingą produktą, būtina patikrinti daugiau kriterijų ir atkreipti dėmesį į 5 svarbiausius.

„Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl laikant ją netinkamos temperatūros šaldytuve ar pernelyg ilgai gabenant iš parduotuvės namo, jos galiojimo laikas sutrumpėja, – įspėja VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė. – Net jei ant pakuotės nurodytas galiojimo laikas, būtina patikrinti kitus šviežumo kriterijus, neleisiančius suklysti ir įsigyti vartojimui nebetinkamo produkto.“

5 patarimai, padėsiantys nustatyti mėsos šviežumą

1. Laikymo temperatūra. Šviežia mėsa (kiauliena, jautiena ar aviena) turi būti laikoma ne aukštesnėje, kaip 70C, paukštiena – ne aukštesnėje, kaip 40C, o subproduktai – ne aukštesnėje nei 30C temperatūroje, nepriklausomai nuo metų laiko. Tai reiškia, kad parduotuvėje, neturėtumėte rasti ant tos pačios lentynos vištienos krūtinėlės ir jautienos išpjovos. Kartais gamintojas nurodo kitokią laikymo temperatūrą, todėl reikėtų ne tik atkreipti dėmesį į parduotuvių šaldytuvus, bet ir žvilgtelėti į pakuotėje nurodytas laikymo sąlygas.

2. Mėsos temperatūra. Ne tik šaldytuvo, bet ir pačios mėsos temperatūra turėtų atitikti nustatytus reikalavimus. Siekiant sustabdyti gedimo procesus, šviežia atšaldyta mėsa turi būti laikoma taip, kad temperatūra mėsos gabalo viduje būtų ne aukštesnė kaip 70C ir ne mažesnė kaip -10C. Informaciją apie mėsos temperatūrą turėtų suteikti prekybininkai.

3. Konsistencija. Šviežia atšaldyta mėsa yra stangri, jos raumeninis audinys elastingas. Patikrinti, ar mėsos konsistencija tinkama vartoti visai nesunku – tereikia mėsą įspausti pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti. Esant per mažai oro drėgmei, mėsa gali apdžiūti ir sukietėti.

4. Kvapas. Pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas įspėja apie vartojimui nebetinkamą produktą.

5. Spalva. Šviežios mėsos spalva, priklausomai nuo gyvulio rūšies, gali būti nuo šviesiai balkšvos iki tamsiai raudonos. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, jos paviršiuje padidėja dažančių medžiagų –mioglogino ir jo darinių – koncentracija ir mėsos paviršius patamsėja. Šis procesas ypač pastebimas senų, mažiau įmitusių gyvulių mėsoje. Spalva gali pasikeisti ir dėl mikrobų, besivystančių mėsos paviršiuje, veiklos. Toks produktas gali įgauti žalsvą, pilkšvą ar kitokį atspalvį.

V. Septilkienė atkreipia dėmesį, kad net ir visus šviežumo kriterijus atitinkanti mėsa parduotuvėje ne visada pasiekia namus tinkama vartoti. Dažniausiai taip nutinka karštuoju metų laiku, kai pirkiniai ilgiau, nei reikėtų, nešiojami arba vežiojami automobilyje. Tokiu atveju geriausias būdas apsaugoti mėsą – šaltkrepšis. Neturint šio daikto ir įtarus, jog produktui galėjo pakenkti šiluma, reikėtų patikrinti parsineštos į namus mėsos konsistenciją, kvapą bei spalvą. Jei nors vienas kriterijus neatitinka standartų, greičiausiai produktas jau nebetinkamas vartoti.

Žymos: mėsa

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Dvidešimt dienų krauju besišlapinantis senolis medikams pasirodė per menkas ligonis tam, kad...

Abejingi medikai ar kaprizingi senjorai? nuotrauka, foto

Cukrinis diabetas - liga, kurią supa daug mitų. Vienas jų - kad...

37 kilogramai gerumo, arba Kaip gyvena "cukrinukai" nuotrauka, foto

Plintantį išbėrimą ant viso kūno pastebėjusi klaipėdietė suskubo kreiptis į Odos ir...

Odos ligoms gydyti trūksta specialistų nuotrauka, foto

Išbandyti sveiką gyvenimo būdą – vienas iš Jūsų Naujųjų metų tikslų? Puiku!...

Šventės baigėsi - metas pajudėti! (nemokamai) nuotrauka, foto

Žudikų grobiu tapo ir mėsa nuotrauka, foto

Kriminalai, Apsvaiginti alkoholiu ir apiplėšti – tokia mintis kilo plungiškiui susipažinus su...

Baltijos rankinio lygos kovos sugrįžta į Klaipėdą nuotrauka, foto

Sportas, Šį savaitgalį Klaipėdos „Dragūnas“ namuose (Taikos pr. 61A) žais dvejas Baltijos rankinio...

Mokyklų valgyklos: bręsta pokyčiai nuotrauka, foto

Švietimas, Nuo šių metų pradžios įsigaliojo naujos vaikams rekomenduojamos paros maistinių medžiagų ir...

Dingusio nepilnamečio ieškoma ir Latvijoje nuotrauka, foto

Kriminalai, Nuo sausio 10 d. artimieji ir policija negali rasti iš namų...

Kriminalai, Paskelbta prieš 1 val.

Švietimas, Paskelbta prieš 2 val.

Kriminalai, Paskelbta prieš 2 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...