2018 m. rugsėjo 19 d. 04:23 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Sveikata  >  Sveikata

Sveikata

Apie mėsos šviežumą nespręskite tik pagal galiojimo datą

2015-06-01, 09:18

Respublika.lt

Apie mėsos šviežumą nespręskite tik pagal galiojimo datą nuotrauka, foto

© Egidijaus Jankausko nuotr.

Rinkdamiesi parduotuvėje šviežią mėsą ar jos gaminius, dažniausiai atkreipiame dėmesį tik į galiojimo datą, nurodytą ant pakuotės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai teigia, kad norint išsirinkti šviežią, kokybišką ir sveikatai nekenksmingą produktą, būtina patikrinti daugiau kriterijų ir atkreipti dėmesį į 5 svarbiausius.

„Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl laikant ją netinkamos temperatūros šaldytuve ar pernelyg ilgai gabenant iš parduotuvės namo, jos galiojimo laikas sutrumpėja, – įspėja VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Viktorija Septilkienė. – Net jei ant pakuotės nurodytas galiojimo laikas, būtina patikrinti kitus šviežumo kriterijus, neleisiančius suklysti ir įsigyti vartojimui nebetinkamo produkto.“

5 patarimai, padėsiantys nustatyti mėsos šviežumą

1. Laikymo temperatūra. Šviežia mėsa (kiauliena, jautiena ar aviena) turi būti laikoma ne aukštesnėje, kaip 70C, paukštiena – ne aukštesnėje, kaip 40C, o subproduktai – ne aukštesnėje nei 30C temperatūroje, nepriklausomai nuo metų laiko. Tai reiškia, kad parduotuvėje, neturėtumėte rasti ant tos pačios lentynos vištienos krūtinėlės ir jautienos išpjovos. Kartais gamintojas nurodo kitokią laikymo temperatūrą, todėl reikėtų ne tik atkreipti dėmesį į parduotuvių šaldytuvus, bet ir žvilgtelėti į pakuotėje nurodytas laikymo sąlygas.

2. Mėsos temperatūra. Ne tik šaldytuvo, bet ir pačios mėsos temperatūra turėtų atitikti nustatytus reikalavimus. Siekiant sustabdyti gedimo procesus, šviežia atšaldyta mėsa turi būti laikoma taip, kad temperatūra mėsos gabalo viduje būtų ne aukštesnė kaip 70C ir ne mažesnė kaip -10C. Informaciją apie mėsos temperatūrą turėtų suteikti prekybininkai.

3. Konsistencija. Šviežia atšaldyta mėsa yra stangri, jos raumeninis audinys elastingas. Patikrinti, ar mėsos konsistencija tinkama vartoti visai nesunku – tereikia mėsą įspausti pirštu. Duobutė turėtų nedelsiant išsilyginti. Esant per mažai oro drėgmei, mėsa gali apdžiūti ir sukietėti.

4. Kvapas. Pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas įspėja apie vartojimui nebetinkamą produktą.

5. Spalva. Šviežios mėsos spalva, priklausomai nuo gyvulio rūšies, gali būti nuo šviesiai balkšvos iki tamsiai raudonos. Laikant mėsą aukštesnėje, nei nurodyta, temperatūroje, jos paviršiuje padidėja dažančių medžiagų –mioglogino ir jo darinių – koncentracija ir mėsos paviršius patamsėja. Šis procesas ypač pastebimas senų, mažiau įmitusių gyvulių mėsoje. Spalva gali pasikeisti ir dėl mikrobų, besivystančių mėsos paviršiuje, veiklos. Toks produktas gali įgauti žalsvą, pilkšvą ar kitokį atspalvį.

V. Septilkienė atkreipia dėmesį, kad net ir visus šviežumo kriterijus atitinkanti mėsa parduotuvėje ne visada pasiekia namus tinkama vartoti. Dažniausiai taip nutinka karštuoju metų laiku, kai pirkiniai ilgiau, nei reikėtų, nešiojami arba vežiojami automobilyje. Tokiu atveju geriausias būdas apsaugoti mėsą – šaltkrepšis. Neturint šio daikto ir įtarus, jog produktui galėjo pakenkti šiluma, reikėtų patikrinti parsineštos į namus mėsos konsistenciją, kvapą bei spalvą. Jei nors vienas kriterijus neatitinka standartų, greičiausiai produktas jau nebetinkamas vartoti.

Žymos: mėsa

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sveikata

Naujas ugdymo sezonas nelinksmai prasidėjo lopšelio darželio "Liepaitė" auklėtiniams. Per pirmąsias dvi...

Darželyje "Liepaitė" - salmoneliozės protrūkis nuotrauka, foto

Cukrinis diabetas negrįžtamai pakeičia žmogaus gyvenimą - tenka susidraugauti su liga, išmokti...

Sergantiesiems cukriniu diabetu - pagalba ir parama nuotrauka, foto

Nuo krūvių pervargę medikai siūlo apmokestinti vizitus pas gydytojus ir tyrimus. Gydytojai...

A. Veryga neprieštarauja vizitų pas gydytojus apmokestinimui nuotrauka, foto

Briuseliui siūlant Europos Sąjungos narėms atsisakyti laiko sukiojimo nuo 2019 metų, Lietuva...

Mokslininkai – už nuolatinį vasaros laiką Lietuvoje nuotrauka, foto

Repeticija prieš Europos ir pasaulio pirmenybes nuotrauka, foto

Sportas, Būrys Vakarų Lietuvos - Klaipėdos ir Gargždų - sunkiaatlečių skynė laurus Panevėžyje...

Jaunųjų kino kūrėjų dėmesys - besaikiam vartojimui nuotrauka, foto

Kultūra, Paskutinę rugsėjo savaitę, 26-30 dienomis, uostamiestyje vyks tikra kino šventė. Penkias dienas...

Klaipėdos komanda - trečia nuotrauka, foto

Sportas, Jonavoje vykusiose Lietuvos seniūnijų sporto žaidynių finalinėse varžybose Klaipėdos komanda miestų grupėje...

Palangoje dovanoja pasivažinėjimus dviračiu nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Aksominis sezonas Palangoje - vienas maloniausių aktyvaus ir sveiko poilsio mėgėjams. Rudenį...

Sportas, Paskelbta prieš 4 val.

Sportas, Paskelbta prieš 7 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 9 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...