Ant rūkalų pakelių bus daugiau įspėjimų apie žalą

Ant rūkalų pakelių bus daugiau įspėjimų apie žalą

Seimas priėmė Tabako kontrolės įstatymo projektui, pagal kurį ant tabako gaminių pakuočių turės būti pateikiama daugiau informacijos apie rūkymo žalą organizmui.

Pagal naujus reikalavimus ant tabako gaminių pakuočių bus spausdinamos Europos Sąjungos patvirtintos spalvotos nuotraukos apie galimą tabako gaminių žalą sveikatai ir jų vartojimo padarinius. Be to, beveik dvigubai bus padidintas ir bendro pobūdžio informacinis pranešimas apie žalą sveikatai, pavyzdžiui, „Rūkymas žudo - mesk rūkyti tuojau pat".

Kombinuoti įspėjimai privalės būti pateikti ant priekinio ir užpakalinio pakelio ir išorinės pakuotės paviršiaus ir uždengti 65 proc. šio paviršiaus ploto.

Pagal šį projektą bus uždrausta į Lietuvą įvežti tabako gaminių, kuriuose yra vitaminų, kofeino, taurino arba kitų priedų.

Už pataisas balsavo 80 Seimo narių, susilaikė vienas.

Įstatymo projektas yra pagrįstas naująja Europos Sąjungos Tabako produktų direktyva.

Rūkalų gamintojai privalės, be kitos privalomos informacijos, ant kiekvieno tabako gaminių pakelio ir ant bet kokios jų išorinės pakuotės pateikti naujus įspėjimus apie rūkymo galimą žalą sveikatai. Tokie įspėjimai turės užimti visą pakelio ar pakuotės paviršių ir negalės būti komentuojami, perfrazuojami ar pateikiami kokia nors kita forma. Jie turės būti atspausdinti nenutrinamais aiškiai matomais spaudmenimis, negalės būti iš dalies ar visiškai uždengti ar pertraukti banderolėmis, kainų ženklais, saugumo elementais, vyniojimui skirtais maišeliais, aplankais, dėžutėmis.

Ant kiekvieno rūkalų pakelio ir pakuotės gamintojai turės nurodyti bendro pobūdžio įspėjimą „Rūkymas žudo - mesk rūkyti tuojau pat" bei informacinį pranešimą „Tabako dūmuose yra daugiau kaip 70 medžiagų, kurios, kaip žinoma, sukelia vėžį". Tiek bendro pobūdžio įspėjimas, tiek informacinis pranešimas turės užimti 50 proc. paviršiaus. Tokie įspėjimai turės išlikti nepaliesti atidarant pakelį.

Seimas taip pat patvirtino 14 kombinuotųjų įspėjimų apie rūkymo žalą variantų - rūkalų gamintojai patys galės apsispręsti, kuriuos naudoti. Taip pat ant pakelio ar pakuotės vietos, skirtos kombinuotiesiems įspėjimams turės būti nurodyta informacija (telefono numeris, elektroninio pašto adresas arba interneto svetainė), kur kreiptis norint mesti rūkyti.

Seimas taip pat nustatė atskiras taisykles bedūmių tabako gaminių, cigarečių, cigaretėms sukti skirto tabako ir kaljano tabako, žolinių rūkomųjų gaminių pakelių ženklinimui.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder