A. Veryga neprieštarauja vizitų pas gydytojus apmokestinimui

A. Veryga neprieštarauja vizitų pas gydytojus apmokestinimui

Nuo krūvių pervargę medikai siūlo apmokestinti vizitus pas gydytojus ir tyrimus. Gydytojai sako, kad ir nedideli mokesčiai sumažintų vizitų pas medikus skaičių, kai pacientas rimtai neserga. 

Tokie mokesčiai jau seniai įvesti Latvijoje. 

Sveikatos apsaugos ministras apmokestinimui neprieštarauja - svarsto galbūt reikėtų įvesti registracijos mokestį, bet tokį, kad nebūtų užkirstas kelias gydytis sunkiau besiverčiantiems ligoniams. 

Poliklinikose nusidriekusios pacientų eilės – medikų kasdienybė. Gydytojai skundžiasi, kad per dieną tenka priimti iki 28 žmonių, nors kolegos kitose Europos valstybėse priima kone perpus mažiau. Dėl to kenčia pacientai – jie priimami paskubomis. 

"Laikas, skiriamas pacientui, turi būti adekvatus, nes, ką dabar matome, tai - nereguliuojamas darbo krūvis, blogėja pacientų konsultavimo kokybę. Kokybė krenta, kada pacientui skiriamos 5 minutės ištyrimui, tyrimų rezultatų aptarimui, viskas atliekama paviršutiniai", - "Lietuvos ryto" televizijai kalbėjo Medikų sąjūdžio tarybos narys Vytautas Kasiulevičius.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad apie pusė apklaustų gydytojų dėl didelio krūvio jaučiasi pervargę, patys serga įvairiomis ligomis. Medikų sąjūdis sako, kad reikia kuo skubiau reguliuoti krūvį. Vienas iš siūlomų būdų – įvesti priemokas už apsilankymą pas gydytojus. 

"Paslaugų kiekis labai išpūstas dėl to, kad jos nemokamos, neribojamos ir kiekvienas pilietis, net nemokėdamas mokesčių, gali reikalauti skubių kvalifikuotų paslaugų. Tas labai iškreipia situaciją, masė greitosios iškvietimų yra taksi funkcijų atlikimas", - guodėsi Mažeikių ligoninės chirurgas Gintaras Berenis.

Gydytojai siūlo imti pavyzdį iš Latvijos. Ten jau daugiau nei dvidešimt metų egzistuoja pacientų įmokos už kiekvieną apsilankymą poliklinikoje ar ligoninėje. Pavyzdžiui, šeimos gydytojo konsultacija kainuoja apie pusantro euro, specialisto – per keturis eurus. Už dieną ligoninėje tenka pakloti dešimt eurų. 

Kainuoja ir tyrimai. Už kardiogramą reikia mokėti beveik pusantro euro, už rentgeną - beveik tris eurus, o už endoskopinį tyrimą per septynis eurus. Nemokamai gydomi vaikai, nėščiosios, sergantys tuberkulioze, turintieji pirmą neįgalumo grupę.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga medikų siūlymams neprieštarauja. Sako, kad Lietuvoje galima būtų įvesti paciento registracijos mokestį. Dėl jo dydžio siūlo dar diskutuoti. 

"Jis neturėtų būti toks, kuris apribotų žmogui teisę pakliūti pas sveikatos priežiūros specialistą ar žmogus dėl pinigų neturėjimo nebūtų apribotas nuo sveikatos priežiūros, bet tokių, kurie nepagalvoja, kad gydytojo darbas yra brangus, gal dalį ir atsijotų", - vylėsi A.Veryga.

Tuo metu gyventojus tokie mokesčiai piktina. Dauguma gatvėje apklaustų praeivių nesuprato, kodėl reikėtų mokėti priemokas gydytojams. Tiesa, buvo ir svarstančių, kad gal šiokia tokia priemoka sudrausmintų einančius pas medikus be reikalo, žinoma, tas mokestis neturėtų būti didelis.

Anot sveikatos apsaugos ministro, bus ieškoma ir kitų medikų krūvio reguliavimo būdų. Pavyzdžiui, numatyti, kiek pacientų gydytojas gali priimti per dieną. 

Tačiau toks reguliavimas gali patikti ne visiems. Nes vienose ligoninėse, anot A.Verygos, medikai pluša neprisėsdami, o kitose didžiąją budėjimo dalį pramiega.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder