5 produktai geram regėjimui

5 produktai geram regėjimui

Maistas, kurį valgome, tiesiogiai veikia mūsų psichologinę ir fiziologinę sveikatą. Vieni produktai stiprina kaulus, kiti gerina nuotaiką, o yra ir tokių, kurie yra ypač naudingi regėjimui. Įrodyta, kad tam tikri antioksidantai ir mineralinės medžiagos mažina senatvinės makulos degeneracijos (geltonosios dėmės nykimo) ir kataraktos riziką. Taigi rūpindamiesi akimis būtinai atkreipkite dėmesį į šiuos produktus.

Špinatai

Špinatuose ne tik gausu vitaminų A, C ir K. Tai nepranokstamas karotenoidų liuteino ir zeaksantino šaltinis. Būtent jie yra geriausi vitaminai akims. Liuteinas apsaugo nuo tokių akių ligų kaip katarakta ir su amžiumi susijusi makulos degeneracija, kurios yra pagrindinė priežastis, dėl ko vyresni kaip 65 metų žmonės netenka regėjimo. Liuteino ir zeaksantino taip pat yra kiaušinio trynyje, brokoliuose, salotų lapuose, Briuselio kopūstuose, žirniuose ir aguročiuose.

Morkos

Norintiems turėti sveikas akis morkos rekomenduojamos jau ne vieną dešimtmetį, mat jose yra daug beta karotino, kurį organizmas paverčia vitaminu A. Jis gerina regėjimą, apsaugo nuo akių išsausėjimo ir glaukomos. Tarp kitko, morkose taip pat gausu liuteino ir zeaksantino.

Jūros gėrybės

Šiuose regėjimą gerinančiuose produktuose gausu cinko, kuris akims yra svarbiausias mineralas. Cinkas pasižymi dideliu antioksidaciniu potencialu, jis stiprina imuninę sistemą ir dalyvauja vitamino A metabolizmo procese - visi šie veiksniai yra svarbūs akių sveikatai. Tačiau svarbu cinko nepadauginti, nes per dideliais kiekiais jis yra toksiškas. Atsiminkite: kai kalbama apie mitybą, svarbiausias veiksnys yra pusiausvyra.

Mėlynės

Tai geriausias antioksidantų, vitamino C ir mangano šaltinis. Visos šios medžiagos padeda apsaugoti akis nuo laisvųjų radikalų ir oksidacinio streso. Mėlynėse taip pat yra vitamino A ir cinko, kurie užkerta kelią tinklainės ligoms ir padeda gerinti regėjimą.

Migdolai

Migdolai tiesiog „sprogsta“ nuo vitamino E. Tyrimų duomenimis, šis galingas antioksidantas yra puiki makulos degeneracijos ir kataraktos profilaktikos priemonė. O dar migdoluose yra omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios stiprina ląsteles ir apsaugo nuo „sausų akių“ sindromo bei mažina glaukomos išsivystymo riziką. Migdoluose yra ląstelienos, kuri gerina virškinimą ir padeda organizmui atsikratyti toksinų bei geriau pasisavinti su maistu gaunamus vitaminus ir mineralines medžiagas. Ir tai dar ne viskas! Migdolai yra puikus B grupės vitaminų, palaikančių nervų sistemą, taip pat ir regos nervą, šaltinis, juose gausu svarbių mineralų, tokių kaip manganas, kalcis, magnis, cinkas ir geležis.

Svarbu suprasti, kad kartais organizmas nepasisavina maisto medžiagų dėl virškinimo sutrikimų, o juos sukelia įvairios priežastys, tarp jų stresas ir tam tikrų maisto produktų netoleravimas. Norint gauti kuo didesnės naudos iš valgomų produktų, būtina rūpintis žarnyno sveikata.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder