5 citrusinių vaisių naudos, apie kurias galbūt nežinojote

5 citrusinių vaisių naudos, apie kurias galbūt nežinojote

13,5 tūkst. tonų – tiek citrusinių vaisių lietuviai suvalgė pernai, atskleidžia prekybininkų duomenys. Vaidos Kurpienės teigimu, šaltuoju metų laiku, kai nėra vietinių vaisių, citrusinių vaisių vartojimas žmonėms į naudą – gali pasitarnauti siekiant ne tik apsidrausti nuo skirtingų sveikatos problemų, bet ir pagražinti išvaizdą. Mitybos specialistė išskyrė 5 citrusinių vaisių teikiamas naudas, apie kurias galbūt nežinojote.

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad pernai lietuviai citrusinių vaisių nupirko net 5 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Pasak tinklo komercijos vadovės Vilmos Drulienės, labiausiai iš visų citrusinių vaisių lietuviai mėgsta mandarinus.

„Skaičiuojant tonomis, mandarinų pernai lietuviai nupirko daugiausia – beveik 5 tūkst. tonų. Antrąją vietą šiuo atveju užima apelsinai, kurių pernai nupirkta 4,1 tūkst. tonos. Vis dėlto labiausiai 2018-aisiais, lyginant su ankstesniais metais, „Maximoje“ išaugo greipfrutų pardavimai – net 27 proc. Išaugusi paklausa aiškiai matoma beveik kiekvienos rūšies atžvilgiu“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė ir atkreipia dėmesį, kad šiuo metu prekybos tinklo parduotuvėse galima įsigyti beveik 50 skirtingų citrusinių vaisių rūšių.

Tokią pardavimų statistiką palankiai vertina ir mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Ekspertės teigimu, reguliarus citrusinių vaisių vartojimas žmogaus organizmui gali teikti išties daug verčių, apie dalį kurių anksčiau galbūt nė nežinojote.

1. Gražesnė oda

„Visi žino, kad citrusiniuose vaisiuose gausu antioksidantų, tačiau kur kas mažiau žmonių yra girdėję antioksidantą hesperidiną, kurio šiuose vaisiuose taip pat apstu. Pavadinimas negirdėtas, bet mums svarbiausia ne jis, o tai, kad ši medžiagą ypatingai gerai suintensyvina vitamino C veikimą ir skatina kolageno gamybą. Dauguma moterų žino, kad tai reiškia skaistesnę, stangresnę odą. Šildymo sezono metu tai dar svarbiau, nes sausas oras tiesiog akivaizdžiai blogina odos situaciją, o mes turime skanų išsigelbėjimą nuo šios bėdos“, – sako V. Kurpienė pabrėždama, kad daugiausia hesperidino savyje turi mandarinai.

2. Stipresnis imunitetas

„Dėl savyje turimų flavanoidų – narigenino, narigino, hesperetino, ksatinų bei liuteinų – citrusiniai vaisiai puikiai saugo mūsų organizmą nuo lėtinių ligų atsiradimo ir stiprina mūsų sveikatą. Be to, citrusuose esantis vitaminas C ir magnis ypač pasitarnauja siekiant sustiprinti imunitetą – ginantis nuo peršalimo, gripo ar kitų virusų“, – sako V. Kurpienė.

3. Geresnė širdies veikla

„Reguliarus citrusinių vaisių valgymas gali būti viena iš priemonių siekiant pagerinti širdies veiklą ir kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Palaikyti normalų širdies ritmą, gerinti širdies veiklą, taip pat kraujotaką, padeda citrusiniuose vaisiuose esantis magnis, kurio daugiau randama greipfrutuose ir mandarinuose. Tuo tarpu mažinti cholesterolio lygį padeda citrusiniuose esančios skaidulos. Tik jau vartojantiems tam tikrus vaistus dėl širdies ir kraujagyslių ligų, pavyzdžiui, statinus (kurie mažina cholesterolį) bei hipotenzinius (mažinančius arterinį kraujospūdį), nerekomenduojama vartoti greipfrutų bei iš jų pagamintų produktų, nes jie sumažina vaistų poveikį. Tokiu atveju geriau rinktis kitus citrusinius arba kitus vaisius“, – paaiškina V. Kurpienė.

4. Sklandesnė virškinimo sistema

„Dėl didelės vertingųjų skaidulų gausos, taip pat savyje turimo kalcio, citrusiniai vaisiai gali padėti spręsti užkietėjusių vidurių problemą. Todėl jaučiant, kad suvartotas maistas per ilgai užsilaiko mūsų kūne, ir norint šiek tiek paspartinti jo keliavimą žarnynu, verta įprastus kaloringus menkaverčius užkandžius pakeisti mandarinu, apelsinu ar greipfrutu“, – sako V. Kurpienė.

5. Dailesnės kūno linijos

„Galiausiai, visi žino citrusiniai turi vitamino C, bet nežino, kad jie yra geras kalcio šaltinis. Gerai žinome, kad kalcis reikalingas norint palaikyti stiprius kaulus, raumenis, sąnarius bei siekiant suteikti dantims tvirtumą. Tačiau maža to, kalcis taip pat padeda sulieknėti – didesnis kalcio vartojimas daro poveikį mažesniam riebalų kaupimui organizme ir spartina medžiagų apykaitą“, – paaiškina V. Kurpienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder