3 daržovės, trukdančios sulieknėti

3 daržovės, trukdančios sulieknėti

Svarbu ne kalorijų kiekis, o kokios tos kalorijos ir iš ko gaunamos.

Visi pasaulio dietologai tikina: jeigu žmogus trokšta normaliai sverti ar suliesėti, tai trečdalį jo kasdienio raciono turi sudaryti daržovės. Tačiau daržovės daržovėms nelygu. Kai kurios jų ne tik neišsprendžia antsvorio problemos, bet pagilina ją. Tai paskelbė mokslininkai iš Harvardo universiteto.

JAV mokslininkai atidžiai tyrinėjo daugiau kaip 10 tūkstančių asmenų kasdienę mitybą. Paaiškėjo, kad tie, kurie mėgo reguliariai valgyti krakmolo turinčias daržoves, priaugo svorio arba jiems kur kas sunkiau sekėsi atsikratyti antsvorio, kai laikėsi dietos. Tarp daržovių, kurios trukdė suliesėti ir mažino dietų efektyvumą , lyderiai buvo bulvės, žirniai ir kukurūzai.

Reikia įsidėmėti, kad ir šitos, figūrai pavojingos daržovės turi daug vertingų vitaminų ir mineralų, be kurių negali normaliai funkcionuoti organizmas. Todėl jokiu būdu nereikia jų visiškai išbraukti iš valgiaraščio, tik šiek tiek apribokite jų vartojimą.

Krakmolas greitai virsta cukrumi

Krakmolingos daržovės, tokios kaip bulvės, ankštiniai augalai, moliūgai, (šiek tiek mažiau morkos ir burokėliai), gali pakelti cukraus lygį kraujyje. Krakmolas, esantis daržovėse labai greitai virškinamas ir virškinimo trakte paverčiamas cukrumi.

1 bulvių košės stiklinė turi apie 35 g krakmolo, kuris virsta maždaug 9 šaukšteliais cukraus. Kita produktų grupė, kuri pavojinga cukraus lygio kraujyje svyravimams, yra grūdai bei jų gaminiai. Visi grūdai yra krakmolingi: ryžiai, avižos, kviečiai, rugiai, miežiai, soros, laukiniai ryžiai ir t.t.

Didžiausią pavojų sveikatai kelia valytų grūdų miltų gaminiai (blynai, duona, keksiukai, makaronai, krekeriai ir visi kiti kepiniai). Viso grūdo miltų produktai cukraus lygį kelia kiek mažiau. Pavyzdžiui, viso grūdo kvietinės duonos riekė bus lygi 4 šaukšteliams cukraus, o didelė šviesių miltų bandelė gali būti lygi net 17 šaukštelių cukraus!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder