Vilniaus ir Kauno dvikovoje dėl LFF taurės – galimybė ir Panevėžiui?

Vilniaus ir Kauno dvikovoje dėl LFF taurės – galimybė ir Panevėžiui?

Sekmadienį Lietuvos futbolo gerbėjų akys nukryps į Panevėžį, į kur po 16 metų pertraukos grįžta pagrindinė dvikova dėl Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės. Pirmąkart tokiame renginyje dalyvausiantį A lygos vidutinioką Kauno „Stumbrą“ testuos septintosios iš eilės LFF taurės sieksiantis Vilniaus „Žalgiris“. Be to, specialistai sutinka, kad ši futbolo šventė gali duoti impulsą ir ne pačius geriausius laikus išgyvenančiam Panevėžio futbolui. Rungtynes sekmadienį nuo 16 val. tiesiogiai transliuos LRT KULTŪRA ir naujienų portalas LRT.lt.

Patirtis prieš jaunystę

2013 metais įkurtas Kauno „Stumbras“ didesnėmis pergalėmis pasigirti negali. Savo gyvavimą LFF antros lygos Pietų zonoje pradėjęs klubas sparčiai keliavo link stipriausios Lietuvoje A lygos. Joje debiutavo 2015 metais, kai laimėjo Pirmos lygos pirmenybes. Nors dar niekada nepateko į A lygos stipriausiųjų ketvirtuką, kauniečiai pernai neblogai pasirodė LFF taurės varžybose – dėl pasikeitusio turnyro formato net dukart per metus vykusiame turnyre laikinosios sostinės atstovai dukart klupo pusfinalyje. Vienąkart – prieš šio sekmadienio varžovus.

O žalgiriečių sąskaitoje – kur kas solidesni rezultatai: septyniskart Lietuvos čempionai, 11 kartų iškovota LFF taurė, 6 kartus – LFF supertaurė. Jei Valdo Dambrausko treniruojama ekipa švęstų pergalę sekmadienį, tai jau būtų 7-oji LFF „žaliai baltų“ iškovota svarbiausia šalies futbolo taurė iš eilės.

Skiriasi ne tik pasiekimai, bet ir klubų finansai. Štai vilniečių komandą interneto portalas transfermarkt.com vertina net 5,58 mln. eurų suma, kai jaunąją portugalo Mariano Barreto treniruojamą kauniečių ekipą trimis kartais mažiau – 1,8 mln. eurų. Tokie skirtumai matomi ir aikštėje – komandos tarpusavyje iš viso buvo susitikusios 15 kartų ir kauniečių sąskaitoje nėra nei vienos pergalės.

 

Tačiau tai, kad įgelti čempionams galima, turnyro pusfinalyje įrodė Marijampolės „Sūduva“. Itin įtemptose rungtynėse žalgiriečiai tik paskutinėmis pagrindinio laiko akimirkomis išlygino rezultatą, o galiausiai santykius komandos baigė aiškintis 11 metrų baudinių loterijoje. Taip rungtynes turnyro favoritai turėjo užbaigti ir vos antrajame turnyro ture, kai Gargžduose kovojo su vietos „Banga“. Štai „Stumbro“ kelias į finalą buvo kiek labiau užtikrintas, nors pusfinalyje teko vargti su „Vyčio“ ekipa.

 

Paskata Panevėžiui

Sekmadienio rungtynės gali tapti nemenka paskata ne tik kauniečiams, bet ir svarbiausią turnyro dvikovą priimančiam Panevėžiui. 4 tūkst. vietų „Aukštaitijos“ stadionas didžiojo futbolo nematė jau seniai – 2014 metais bankrutavus aštuoniskart Lietuvos čempionui Panevėžio „Ekranui“, mieste neatsirado lygiavertės pamainos. Iškart po to įkurtas futbolo klubas „Panevėžys“ kapstosi Pirmos lygos viduryje, tad A lygos dvikovos į Aukštaitijos sostinę bent jau artimiausiu metu neturėtų sugrįžti.

Tiesa, kelias link jos grindžiamas remiantis ir vietos jaunimu. Anot futbolo klubo „Panevėžys“ direktoriaus Broniaus Vaitiekūno, jau šiemet į komandą buvo įleista šviežio kraujo – debiutavo trys futbolo akademijos auklėtiniai.

„Bandysime sudėtį atjauninti, įtraukti ir septyniolikmečius. (...) Yra jaunų žaidėjų, kurie žaidžia gerame lygyje. Treneriai dirba ir miesto futbolo akademijoje, ruošia pamainą“, – teigia B. Vaitiekūnas bei priduria, kad į A lygą bandanti patekti komanda bus formuojama pirmenybę teikiant būtent iš Panevėžio kilusiems sportininkams.

Pasak pašnekovo, sekmadienio LFF taurės turnyro finalas gali būti nemenka paskata ir panevėžiečiams, ir miesto verslininkams labiau atsigręžti ir į futbolą.

„Finalas gali tapti tramplinu miesto futbolui. „Lietkabelis“ irgi neturėjo pergalių, todėl nebuvo didelio susidomėjimo krepšiniu. Kai atėjo pergalės, atėjo ir susidomėjimas. Taip ir čia, egzistuoja didelis susidomėjimas finalu – turi būti kažkokia pradžia“, – mano FK „Panevėžys“ direktorius.

Tiesa, komanda finansinių injekcijų gauna ir iš rėmėjų, ir iš miesto valdžios. Kad savivaldybei futbolas mieste rūpi, rodo ir miesto biudžeto asignavimai vietos futbolo akademijai – pernai jai buvo skirta 267,9 tūkst. eurų.

Kad turnyro finalas gali padėti futbolo populiarinimui, pritaria ir pati LFF. Anot LFF generalinio sekretoriaus Nerijaus Dunausko, dėl to būtent ir akcentuojamas mažesnių miestų noras surengti svarbiausias turnyro rungtynes.

„Tai yra federacijos vizija atvesti aukšto lygio futbolą į kiekvieną stadioną, kuris atitinka tam tikrus normatyvus. (...) Atsižvelgiama į tai, kur gali įvykti rungtynės, kada yra vykęs taurės finalas. Taip pat svarbus suinteresuotumas tiek miesto valdžios, tiek futbolo bendruomenės. Kiekvienai apskričiai išsiuntinėjami raštai, klausiant, ar norėtumėte organizuoti taurės finalą“, – teigia N. Dunauskas. 

 

Kad jau 70 metų vykstančio turnyro finalas būtų pasiekiamas kuo daugiau žmonių, iš Kauno bei Vilniaus į Aukštaitijos sostinę kursuos specialūs sirgalių autobusai. Ažiotažo laukiama ir pačiame mieste, mat be aukščiausio lygio futbolo jau kurį laiką gyvenantis Panevėžys LFF finalą priims net po 16 metų pertraukos. Tai bus šeštasis finalas šiame mieste (jie buvo rengiami 1967, 1971, 1972, 1999, 2001 metais).

Rungtynes sekmadienį nuo 16 val. tiesiogiai transliuos LRT KULTŪRA ir naujienų portalas LRT.lt.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder