Vasario 16-osios proga - nemokamas filmas apie Vladą Garastą

Vasario 16-osios proga - nemokamas filmas apie Vladą Garastą

Šeštadienį Vasario 16-osios - Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga "Kultūros fabrike" (Bangų g. 5A) esančiame kino teatre "Arlekinas" klaipėdiečiai ir miesto svečiai nemokamai galės išvysti filmą apie legendinį Lietuvos krepšinio trenerį, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) garbės prezidentą Vladą Garastą.

Dokumentinio filmo "Vladas Garastas. Komandos tėvas" "Arlekine" pradžia - 16 val.

"Į šį filmą sudėti svarbiausi akcentai, tai turėtų tapti trenerio vizitine kortele ir labai viliamės, kad ir po 20-ies metų žiūrėdami šį filmą žmonės lengvai supras, kas buvo Vladas Garastas", - teigė filmo scenarijaus autorė Gintarė Grikštaitė.

Prieš filmo seansą vyks susitikimas su olimpinių žaidynių prizininku, Europos čempionatų nugalėtoju klaipėdiečiu krepšininku Sauliumi Štombergu ir filmo herojumi Vladu Garastu jaunesniuoju.

Filmo trukmė - 72 min.

Nusilenkė Klaipėdai

Nenuostabu, kad filmas apie V. Garastą nemokamai bus rodomas būtent Klaipėdoje. Pats filmo herojus ne kartą yra išreiškęs sentimentus Klaipėdai, mūsų mieste nuo 2012 metų tradiciškai rugsėjo mėnesio pradžioje vyksta tarptautinis Vlado Garasto taurės turnyras.

"Klaipėda man - arčiau širdies. Esu tarsi senas klaipėdietis. Pirmą kartą Klaipėdoje apsilankiau po karo, 1947 metais. Tada dalyvavau lengvosios atletikos varžybose, bėgau 1000 m ir tapau Lietuvos čempionu. Klaipėda buvo iki senojo turgaus, o toliau buvo laukai. Buvo tik viena gatvė ir vien kaminai, dar daug griuvėsių... Keista ir malonu matyti, kaip dabar atrodo Klaipėda - išties išsiplėtė miestas, - "Vakarų ekspresui" kalbėjo V. Garastas. - Pajūryje yra likę daug prisiminimų. Klaipėdą galėčiau pavadinti tikru krepšinio miestu, kuris mūsų šaliai yra padovanojęs ne vieną talentingą krepšininką, garsinantį ne tik savo miestą, bet ir visą šalį. Kai pradėjau dirbti krepšinio treneriu, klaipėdiečiai man daug padėjo. Čia visada prie jūros organizuodavome stovyklas. Palangoje negalėjome to daryti, nes buvo uždrausta. Palanga buvo neva kurortas ir ten stovyklauti neleido. Be to, po karo normalių matmenų krepšinio aikštės Lietuvoje buvo tik dvi - Klaipėdoje, Sporto rūmuose, ir Kaune, Kūno kultūros institute. Kitur negalėjome treniruotis. Klaipėda man asmeniškai labai daug padėjo, padėjo ir "Žalgirio" komandai, ir Lietuvos rinktinei."

Po nepriklausomybės - olimpinė bronza

Filmo herojus puikiai pamena, kad anksčiau Lietuvos rinktinėje daugiausiai žaidėjų būdavo iš Klaipėdos. Tarp jų vieni ryškiausių - Modestas Paulauskas, Eurelijus Žukauskas, Saulius Štombergas, Arvydas Macijauskas.

"Ir dabar nuolat rinktinėje būna žaidėjų iš Klaipėdos. Klaipėda - puikus miestas, turi uostą - tai geras dalykas. Geras pavyzdys Latvijos sostinė Ryga, kartu sostinė ir uostas, Talinas - sostinė ir uostas. Gaila, kad Klaipėda nėra sostinė, tai nors krepšinio sostinė būtų (šypsosi, autor past.)", - sakė V. Garastas.

Jis išreiškė padėką Klaipėdos savivaldybei, kuri suteikė galimybę "Arlekine" klaipėdiečiams nemokamai pademonstruoti dokumentinį filmą "Vladas Garastas. Komandos tėvas".

V. Garastas, treniruodamas Lietuvos krepšinio rinktinę, pasiekė išties įspūdingų pergalių.

1989-1991 m. buvo TSRS vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris. Komanda tapo 1989 m. Europos vyrų krepšinio čempionato trečios, 1990 m. pasaulio čempionato antros vietos laimėtoja.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, dukart olimpinėse žaidynėse su šalies rinktine iškovojo bronzos medalius - 1992 metais Barselonoje ir 1996 metais Atlantoje.

 

Klaipėdą galėčiau pavadinti tikru krepšinio miestu, kuris mūsų šaliai yra padovanojęs ne vieną talentingą krepšininką, garsinantį ne tik savo miestą, bet ir visą šalį. Klaipėda man asmeniškai labai daug padėjo, padėjo ir "Žalgirio" komandai, ir Lietuvos rinktinei.

Vladas GARASTAS, LKF garbės prezidentas

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder