Uostamiestis laukia naujų sporto bazių

Uostamiestis laukia naujų sporto bazių

Klaipėdos futbolo mokyklos ir baseino pastato konversijos techninio projekto, iki kurio užbaigimo liko mažiau nei pusantro mėnesio, pristatymas uostamiesčio sporto bendruomenę, švelniai tariant, nustebino. Didesnių priekaištų jam neturėję klaipėdiečiai negalėjo patikėti savo ausimis išgirdę, kad dviejų universalių sporto salių aukštis iki stogo konstrukcijų sieks tik penkis su puse metro.

Atgims iš naujo

Šią savaitę bendrovė „Eksploit“, veikianti jungtinėje veikloje su SIA „Nams“, pristatė Paryžiaus Komunos gatvėje esančio Klaipėdos futbolo mokyklos ir buvusio baseino pastato konversijos (pertvarkymo), įkuriant daugiafunkcį paslaugų kompleksą, techninį projektą. Jį įgyvendinus apleistas pastatas ir jam priklausanti teritorija bus pritaikyti šalia gyvenančių klaipėdiečių kultūriniams ir socialiniams, aplinkinių mokyklų mokinių ir profesionaliai sportuojančiųjų poreikiams, išnaudojant infrastruktūrą sporto renginiams, turnyrams, komandinėms ir individualioms treniruotėms.

Numatyta, kad visi darbai vyks trimis etapais. Pirmiausiai atsiras daugiafunkcis paslaugų kompleksas, pritaikytas jaunimo atviros erdvės ir vietos bendruomenės veikloms bei futbolo mokyklai. Šalia bus suprojektuota dalis automobilių stovėjimo vietų bei dalis želdynų, dviračių saugojimo stovai su stogine, pėsčiųjų ir dviračių takai bei teritorijos apšvietimas.

„Šis pastatas šiek tiek skirsis nuo kitų panašių pastatų, nes abi sporto salės keliamos į antrąjį aukštą. Viena atsiras iš buvusio baseino, kita - praplečiant dabartinę sporto salę. Erdvę išnaudojome tiek, kiek leido sąlygos. Abiejose salėse bus paklota universali danga - sportinis linoleumas. Jose galės sportuoti įvairių sporto šakų atstovai, todėl pasirinktas ne parketas. Pirmajame pastato aukšte yra beveik visos patalpos, reikalingos pastato funkcionavimui, nuo persirengimo patalpų iki administracijos kabinetų“, - sakė architektė Karolina Juočerė.

Antruoju darbų etapu bus rekonstruojamas futbolo mokyklos stadionas, kurio natūralią žolę pakeis dirbtinė danga, bėgimo takai, lengvosios atletikos sektoriai, didinama esama dirbtinės dangos futbolo aikštė. Taip pat bus įrengiamos dvi sporto aikštelės, lauko treniruokliai, tribūnos, apšvietimas, pėsčiųjų ir dviračių takai bei dalis automobilių stovėjimo vietų. Trečiuoju - pastatytas sunkiosios atletikos atstovams skirtas pastatas, įrengta likusi pėsčiųjų ir dviračių takų dalis bei dalis automobilių aikštelės.

Šaukštas deguto

Nors visi klaipėdiečiai vienbalsiai sutinka, kad apverktinos būklės Klaipėdos futbolo mokyklos pastatą reikėjo jau senai nugriauti ir jo vietoje statyti naują, jau, galima sakyti, užbaigtas techninis projektas sukėlė jo pristatyme dalyvavusių uostamiesčio sporto bendruomenės atstovų nuostabą. Jai pritarė ir dalis miesto savivaldybės darbuotojų bei tarybos narių.

Visi jie negalėjo patikėti savo ausimis ir net kelis kartus perklausė, ar tikrai pastato antrajame aukšte įrengtų dviejų universalių sporto salių aukštis, nuo grindų iki stogo konstrukcijų, sieks tik penkis su puse metro.

Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos prezidentas Romualdas Jonaitis ironiškai teigė, kad tokios salės labiau tinka šokėjams, o ne sportininkams.

„Juk sporto salė, kurioje vyksta žaidimas su kamuoliu, turi atitikti tam tikrus reikalavimus. Neįsivaizduoju, kaip tokioje salėje būtų galima žaisti futbolą, rankinį ar krepšinį. Juk kamuolį reikia ne tik ridenti, bet ir mesti, sviesti, spirti. Manau, kad projektuotojai turės daryti korekcinius veiksmus. Priešingu atveju tai bus nukreipta prieš pačius sportuojančius vaikus. Išvydę tokią sporto salę mus tikrai išjuoks“, - neabejojo R.Jonaitis.

Jam pritarė ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Vytautas Čepas. Jo teigimu, prie taip žemai nuleistų stogą laikančių metalinių konstrukcijų sportininkai galės daryti prisitraukimus. Prakalbta, kad tokiu atveju salės jau nebegalėtų vadintis daugiafunkcėmis, nes netiktų futbolui, rankiniui ar krepšiniui. Ir apskritai jos tenkintų tik vietos bendruomenės, bet ne sportininkų poreikius.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjo Sauliaus Paliulio, toks žemas salių aukštis nustebino ir todėl, kad prieš tai minėtas visai kitas jų aukštis.

„Pirminiuose pristatymuose, kuriuose dalyvavo ir futbolo mokyklos direktorius, kalbėta apie 8 metrų aukštį. O dabar liko tik penki su puse metro. Toks aukštis netenkina bet kurios žaidybinės sporto šakos atstovų. Todėl ir keliame šią problemą. Jei pavyktų aukštį padidinti, toks statinys tikrai būtų naudingas visiems“, - neabejojo uostamiesčio sporto vadas.

Bandys taisyti, bet...

Techninį projektą rengusios bendrovės „Eksploit“ atstovai pažadėjo, kad bandys jį koreguoti, stengiantis bent kiek padidinti sporto salių aukštį ir taip ieškoti sportininkus tenkinančių variantų. Tačiau tai įmanoma padaryti tik ieškant naujų techninių stogo laikymo sprendimų. Kaip išeitis siūlyta rinktis ne horizontalias, o išlenktas konstrukcijas. Taip pat ir įleisti patį pastatą kelis metrus į žemę.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas aiškiai pasakė, kad paties pastato aukštinti negalima, nes tai ne naujo pastato statybos, o jo rekonstrukcija, visiškai nugriaunant ir pastatant ant senųjų pamatų.

„Mus riboja erdviniai reikalavimai ir finansavimo sąlygos. Buvo pasiektas maksimumas, ką mums leidžia detalusis planas. Antra priežastis, dėl kurios nelabai galėtume keisti dabartinio projekto parametrų - finansavimas. Mes iš Europos Sąjungos finansavimą galime gauti pastato rekonstrukcijai, bet ne naujo statybai. Galime projektą peržiūrėti ir jį pakeisti tik minimaliai. Keičiant detalųjį planą, kuris leistų statyti aukštesnį pastatą, prarastume laiką - apie dvejus metus. Ir, aišku, pusantro milijono eurų paramą. Reikia rinktis mažesnę blogybę“ - patikino R.Zulcas.

Laikini namai


Klaipėdos futbolo mokyklos ir baseino pastato konversijos techninis projektas turi būti baigtas iki gegužės mėnesio, o jau rudenį norima pradėti realius darbus. Juos planuojama užbaigti per dvejus metus. Viso planuojamo projekto vertė siekia apie 6 milijonus eurų. Jį baigus teks pasirūpinti, kas taps daugiafunkcio paslaugų komplekso operatoriumi. Viena iš finansavimą skyrusios Europos Sąjungos sąlygų - tai turi būti visuomeninė organizacija.

Kol vyks darbai, Klaipėdos futbolo mokykla laikinai ras prieglobstį pietinėje uostamiesčio dalyje esančioje „Pajūrio“ pagrindinėje mokykloje. Joje šiuo metu įrenginėjamas dirbtinės dangos stadionas, bus įkurdintos rūbinės ir kitos reikalingos patalpos.

„Planuojame, kad rugsėjo mėnesį vaikai, lankantys futbolo mokyklą, galėtų pradėti treniruotis prie „Pajūrio“ mokyklos, kur atsiras reikiama infrastruktūra“, - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Dar įspūdingesnis kaimynas


Visai šalia naujam gyvenimui prikelto Klaipėdos futbolo mokyklos ir buvusio baseino pastato bei jo teritorijos gali atsirasti dar įspūdingesnis sporto kompleksas. Ledo ritulio asociacijos „Hockey Lietuva“ idėja neveikiančios antrosios uostamiesčio vandenvietės Ryšininkų gatvėje teritorijoje pastatyti ledo areną virto tuo, kad prakalbta apie didžiulę sporto aikštelių bazę. Joje vietos sau rastų mažiausiai dvylikos sporto šakų atstovai. Kompleksą sudarytų daugiafunkcės rankinio, krepšinio, salės futbolo, teniso, tinklinio, badmintono, skvošo aikštelės, dvi ledo aikštelės, kuriose galėtų glaustis ne tik ledo ritulininkai, bet ir greitojo čiuožimo, dailiojo čiuožimo ir akmenslydžio atstovai. Taip pat galėtų vykti ir masiniai žmonių pačiuožinėjimai. Numatyta ir fitneso sporto salė.

Bendras šios bazės plotas siektų 12 tūkstančių kvadratinių metrų. Idėjos autorių teigimu, ji galėtų iškilti per artimiausius 2-3 metus ir kainuotų apie 9-10 milijonų eurų.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas neslepia, kad pristatyta sporto aikštelių bazės vizualizacija yra daugiau nei įkvepianti.

„Tai būtų trečiasis po Lietuvos nepriklausomybės didžiausias Klaipėdos objektas. Pirmasis - krepšinio arena, antrasis - daugiafunkcis baseino kompleksas, o trečiasis - ši bazė. Smagu, kad iniciatyvos imasi Lietuvos ledo ritulio asociacija „Hockey Lietuva“ ir Klaipėdos sporto bendruomenė. Tas siūlymas atrodo gana patraukliai ir labai perspektyviai, ypač Klaipėdai, jaučiančiai sporto bazių stoką. Galbūt dar ankstoka kalbėti apie konkrečius žingsnius - projektavimą, statybas ar operavimą. Tačiau niekas nėra suinteresuotas šių procesų vilkinti“, - sakė uostamiesčio meras.

Parengta pagal savaitraščio „Respublika" priedą „Sporto gyvenimas"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder