Tenisininkas Laurynas Grigelis: "Buvau Klaipėdos senamiesčio vaikas"

Tenisininkas Laurynas Grigelis: "Buvau Klaipėdos senamiesčio vaikas"

Prieš kelias dienas Lietuvos Prezidento taurės vyrų teniso turnyro vienetų varžybas laimėjęs tenisininkas Laurynas Grigelis aplankė gimtąją Klaipėdą. Vakar jis lankėsi pas uostamiesčio merą Vytautą Grubliauską, sulaukė krūvos sveikinimų ir komplimentų bei aptarė planus, kaip ateityje labiau prisidėti prie Klaipėdos jaunųjų tenisininkų ugdymo.

"Galėtume Klaipėdoje rengti teniso turnyrą, kuriame būtų kovojama dėl Lauryno Grigelio taurės. Manau, kad jis sulauktų didelio susidomėjimo", - pasiūlė uostamiesčio meras.

Gyvena Italijoje

Pats tenisininkas, pastaruosius kelerius metus gyvenantis Italijoje, šią idėją priėmė labai teigiamai.

"Noriu labiau prisidėti prie Lietuvos teniso puoselėjimo. Prieš dvejus metus, kai pirmą kartą tapau Prezidento taurės turnyro nugalėtoju, lankiausi Klaipėdoje, apžiūrėjau teniso kortus, bendravau su jaunaisiais uostamiesčio tenisininkais. Mane maloniai nustebino Klaipėdos teniso kortai, čia sportuojančių vaikų gausa. Aš kadaise išvykau iš Klaipėdos, kadangi čia nebuvo tokių treniruotėms sąlygų, kokios yra užsienyje. Nuo mano paauglystės dienų situacija Klaipėdoje gerokai pasikeitė. Matau daug perspektyvų", - kalbėjo L. Grigelis.

Jis užsiminė, kad, iš anksto suderinus treniruočių ir varžybų grafikus, Klaipėdos vaikams galėtų suorganizuoti keletą treniruočių.

"Puikiai pamenu Klaipėdoje savo sportinio kelio pradžią: gyvenau Kooperacijos gatvėje, į treniruotes eidavau pro miesto rotušę. Mokiausi Sendvario pagrindinėje mokykloje, o treniruotės vykdavo šalia Skulptūrų parko esančiuose teniso kortuose. Buvau senamiesčio vaikas (šypsosi. - Autor. past.) Mielai prisidėčiau prie savo gimtojo miesto jaunųjų tenisininkų ugdymo. Tai galėtų būti kelių dienų ar savaitės stovykla", - teigė žinomas tenisininkas.

Jam antrino Klaipėdos meras. "Klaipėdoje galėtų būti Lauryno Grigelio teniso akademija ar kažkas panašaus. Manau, vien jūsų buvimas ir pamokos pritrauktų būrį vaikų. Juk Jūs esate Lietuvos teniso pažiba ir pasididžiavimas", - sakė V. Grubliauksas.

L. Grigelis kiek daugiau nei po 2 savaičių, rugpjūčio 14 dieną, švęs 24 metų gimtadienį.

"Jūs gimtadienį švęsite tą patį mėnesį, kaip ir mūsų miestas. Tiesa, Klaipėdai bus šiek tiek daugiau metų, nei Jums - 763. Jūs už Klaipėdą esate jaunesnis tik 739 metais", - šypsodamasis kalbėjo Klaipėdos meras.

Į turnyrą - su 6 raketėm

Už pergalę Prezidento taurės turnyre L. Grigeliui atiteko 18 Teniso profesionalų asociacijos (ATP) reitingo taškų ir 1440 JAV dolerių premija.

Tai trečiasis L. Grigelio laimėtas Tarptautinės teniso federacijos (ITF) "Futures" serijos turnyras šiemet ir 12-asis karjeroje.

L. Grigelis su Luku Mugevičiumi tapo ir dvejetų varžybų nugalėtojais.

"Šiuo metu esu 316-oji pasaulio raketė, tačiau po dviejų savaičių prisidės 18 taškų ir keliomis pozicijomis pakilsiu į viršų", - džiaugėsi L. Grigelis.

Sportininkas sakė, jog kaskart į teniso turnyrą vežasi po 6 raketes.

"Visada reikia turėti atsargoje. Esu pasiruošęs įvairioms situacijoms. Iš viso per metus sunaudoju maždaug 12-13 rakečių. Mano ilgiausiai trukusi viena teniso dvikova - 4,5 valandos. Tai buvo Vilniuje per Daviso taurės varžybas. Trumpiausia kova truko 31 minutę 2013 metais Slovėnijoje. Kai žaidi, tuomet dingsta laiko nuovoka, tiesiog susikoncentruoji į dvikovą ir stengiesi kuo geriau sužaisti kiekvieną atkarpą. Kai žaidi Lietuvoje, palaikomas savų sirgalių, tuomet atsiranda net papildoma motyvacija. Tiesa, per Daviso taurės varžybas, kurios man truko daugiau nei keturias valandas, pabaigoje buvo pradėję traukti raumenis. Jei dvikova būtų dar užsitęsusi, nežinia, kuom viskas būtų pasibaigę. Man tinka įvairios oro sąlygos: netrukdo nei karščiai, nei šalčiai. Prie to esu pripratęs. Tik mane kažkiek erzina drėgmė, tuomet kamuoliukas sušlampa, išsiplečia ir prasčiau lekia. Jei manęs paklaustų, kokiomis sąlygomis aš labiausiai nenorėčiau žaisti, tai atsakyčiau, jog per lietų. O šiaip aš ir prie 40 laipsnių karščio galiu prisitaikyti", - aiškino tenisininkas.

Nusibrozdino kaklą

Laurynas "Vakarų ekspresui" pasakojo, kad tenisu susidomėjo atsitiktinai.

"Tėveliai laikraštyje perskaitė skelbimą, jog vasarai ieškoma naujų teniso žaidėjų. Su tėveliais nusprendėme ateiti ir pabandyti. Man tuomet buvo vos šešeri metukai. Treniruotės vyko šalia Skulptūrų parko esančiuose teniso kortuose. Dar pamenu, kad per pirmąją treniruotę bėgau ir užkliuvau už tinklo vielos, persipjoviau ar nusibrozdinau kaklą. Tai tada net tėveliams ištariau, kad daugiau teniso nebežaisiu, bet visgi žaidžiu iki šiol ir man neblogai sekasi (šypsosi - Aut. past.). Pamenu, kad tuomet tenisas nebuvo populiarus, aš, prieš pradėdamas sportuoti, nieko apie šį žaidimą nežinojau. Tikrai nemaniau, kad ateityje tapsiu tenisininku, tiesiog man patiko žaisti, gerai leisti laiką su draugais", - sakė L. Grigelis.

PASVEIKINO. Vakar Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas (pirmas iš kairės) ir Klaipėdos sporto vadas Mantas Bagočius (dešinėje) pasveikino Lauryną Grigelį, iškovojusį nugalėtojo laurus Lietuvos Prezidento taurės vyrų teniso turnyre. Tenisininkas atvyko su širdies drauge Stela. Alberto BARAUSKO nuotr.

Visgi po kurio laiko pirmoji klaipėdiečio trenerė Valdonė Povilionienė nusprendė padaryti pertrauką ir teko ieškoti išeities taškų.

"Nebeturėjau kur treniruotis. Gerai, kad tėveliai nusprendė, kad turiu žaisti tenisą, ir išvykome į Italiją. Esu jiems už tai dėkingas. Gali būti, kad jei nebūčiau išvykęs iš Lietuvos, būčiau netapęs tenisininku. Gyvenu Italijoje ir man ten patinka, tačiau pasiilgstu Lietuvos, Klaipėdos. Man čia malonu grįžti, smagu apžiūrėti kortus, kuriuose pradėjau sportinį kelią, pasivaikščioti po Klaipėdos gatves. Miestas keičiasi, gražėja. Kai galiu, aplankau savo gimtąjį miestą. Laiko laisvalaikiui ir pramogoms lieka mažai. Treniruotė, poilsis ir vėl treniruotė. Dažnai vykstu į turnyrus, lėktuvai, traukiniai, kuprinė ir viešbučiai - dažni mano palydovai. Būna net taip, kad daugiau nei mėnesį dėl turnyrų gausos nebūnu namuose. Tačiau aš puikiai suprantu, kad dėl sporto turiu paaukoti kažkiek jaunystės pramogų, linksmybių. Aš pasirinkau savo kelią ir tuo nesiskundžiu. Aš keliauju po pasaulį, aplankiau daug šalių, daug mačiau. Dabar mano pagrindinis tikslas - gerai žaisti tenisą. Gal kai man bus 30 ar daugiau metų, nereikės nieko daryti. Būsiu jau užsitikrinęs ateitį. Dabar belieka tik intensyviai dirbti ir keliauti savo svajonių išsipildymo keliu", - kalbėjo L. Grigelis.

Įkvepia juodadarbiai

Profesionalus tenisininkas pasakojo, kad per pasiruošimo sezonui ciklą kasdien treniruojasi po 6-7 valandas. Maždaug 3-3,5 valandos teniso ir bemaž tiek pat fizinio pasiruošimo treniruotėms. Panašiai kaip eilinių žmonių darbo valandos.

"Kai vyksta turnyrai, žinoma, treniruojuosi mažiau, kadangi negaliu būti pavargęs. Norint kažko pasiekti, riekia įdėti daug darbo. Dabar nebėra taip, kaip buvo prieš 15 metų, vien talento nebeužtenka. Dabar turi būti 100 procentų pasiruošęs tiek fiziškai, tiek psichologiškai, kitu atveju tikėtis iškovoti svarių pergalių net neverta. Mane visuomet įkvepia lyderiai, kurie, net ir pasiekę puikių rezultatų, toliau iš širdies dirba su dvigubu įkvėpimu. Teko dalyvauti "Grand slam" varžybose ir matyti, kaip žaidėjai, esantys dvidešimtuke, lieja prakaitą. Dirba tikrai negailėdami savęs... to neįmanoma nepastebėti. Man labai patinka krepšinis ir teko skaityti knygą apie NBA žaidėjus Larį Biordą (Larry Bird) ir Medžiką Džonsoną (Magic Johnson). Jie jau kitą dieną po iškovotų NBA čempionų žiedų plušėjo treniruotėse, nors kiti komandos draugai norėjo švęsti ir džiaugtis naujais titulais. Žaidėjai pasakė: "Mes negalime švęsti, kadangi turime pradėti ruoštis ateinančiam sezonui ir būti dar pajėgesni nei šiemet". Tai mane įkvėpė", - savo įžvalgomis dalijosi L. Grigelis.

 

Vizitinė kortelė

Vardas: Laurynas
Pavardė: Grigelis
Ūgis: 184 cm.
Svoris: 75 kg.
Gimimo data: 1991 08 14.
Šeimyninė padėtis: nevedęs.
Pirmasis treneris: Valdonė Povilionienė.
Saldžiausia pergalė: Daviso taurės turnyre Vilniuje pavyko nugalėti anglus. Dar ir dabar, kai nėra nuotaikos, įsijungiu vaizdo įrašą, pasižiūriu ir nuotaika pagerėja. Tos akimirkos suvirpina mano širdį.
Talentingiausias tenisininkas: Rodčeris Federeris (Roger Federer)
Mėgstamiausias patiekalas: lietuviški cepelinai ir itališki makaronai.
Gyvenimo kredo: "Gyvenk šia diena".
Talentingiausias aktorius: Al Pačino (Alfredo James Pacino).
Labiausiai "vežantis" muzikos kūrinys: priklauso nuo nuotaikos. Prieš mačą, jei noriu užsivesti - klausausi amerikietiško repo, jei atsipalaiduoti - lėtesnės, ramesnės muzikos.
Gyvenimo žygdarbis, sukėlęs daugiausiai adrenalino: pergalė Daviso taurės turnyre.
Idealios atostogos pagal Lauryną Grigelį: būti su draugais, pavyzdžiui, prie jūros, kur šilta, ir visiems kartu gerai leisti laiką. Pasiilgstu draugų, nes nuolat į varžybas keliauju vienas.
Didžiausia su tenisu susijusi svajonė: patekti į geriausiųjų 50-uką ir žaisti visose keturiose "Grand slam" centrinėse aikštėse.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder