Sporto komplekso projektui - sportininkų kritika

Sporto komplekso projektui - sportininkų kritika

Miesto sporto bendruomenės džiugesį dėl atgimsiančios futbolo mokyklos pritemdė naujiena, kad suprojektuota sporto salė bus žemesnė nei tikėtasi, todėl esą joje bus nepatogu treniruotis ir žaisti. Projektuotojai, išgirdę priekaištus, žadėjo ieškoti būdų, kaip pakoreguoti aukštį, kad jis būtų tinkamas.

"Vakarų ekspresas" jau rašė apie Klaipėdos futbolo mokyklos ir buvusio baseino pastatų konversijos projektą. UAB "Eksploit" ir SIA "Nams" parengtas projektas vasarį buvo atiduotas ekspertizei.

Planuojama, kad apgriuvusios futbolo mokyklos ir baseino pastatas bei aikštynai Paryžiaus Komunos gatvėje iki 2020 metų bus rekonstruoti į modernų sporto kompleksą, skirtą ne tik sportininkams, bet ir gyvenamojo rajono bendruomenei.

Tikimasi, kad rekonstrukcija prasidės jau šį rudenį ir vyks trimis etapais. Iš pradžių bus griaunamas buvęs baseinas ir perstatomas į dviejų aukštų pastatą, kuriame įsikurs bendruomenės poreikiams skirtos dvi daugiafunkcės salės, persirengimo kambariai ir administracinės patalpos.

Antrojo etapo metu bus atnaujinti lauke esantys du aikštynai bei aikštelės apšilimui, erdvė su sporto treniruokliais. Trečiojo etapo metu turėtų iškilti atskiras pastatas - Klaipėdos sunkiosios atletikos centras. Planuojama projekto vertė - apie 6 mln. Eur, iš jų 1,5 mln. Eur - Europos Sąjungos (ES) lėšos.

Pirmadienį "Kultūros fabrike" projektą pristačius visuomenei jo autoriai sulaukė nemažai kritikos dėl esą neapgalvotų svarbių detalių.

Anot architektės Karolinos Juočerės, stengtasi projektuoti taip, kad naujas pastatas būtų kuo universalesnis, nes juo naudosis įvairių sričių sportininkai. Tačiau sporto atstovams užkliuvo universali salė - esą ji per žema, kad būtų galima žaisti futbolą ar kitą komandinį žaidimą kamuoliu, kur jis gali skrieti aukštai.

Iš viso leidžiamas 12 metrų aukštis, o abiejų daugiafunkcių salių aukštis - 8 m iki stogo perdangos, tačiau aukštį sumažina metalinės laikančios konstrukcijos, kurios atima dar pusantro metro, tad žaidimui lieka 5,5 metro.

"Erdvę išnaudojame tiek, kiek sąlygos leido. Numatyta universali danga - sportinis linoleumas. Deriname, kad tiktų įvairioms sporto šakoms, dėl to pasirinktas ne parketas", - aiškino K. Juočerė.

Sporto bendruomenių atstovai domėjosi, ar konstrukcijų negalima kilstelėti aukščiau, tačiau projektuotojai aiškino, kad tuomet pastatas viršytų numatytą aukštingumą.

Šokių salė?

Pasipylus replikoms, kad tai turėtų būti sporto erdvė, o ne šokių salė, kad konstrukcijos turi būti aukščiau, Savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas priminė, jog yra planuojama ir finansuojama rekonstrukcija, o ne nauja statyba.

"Mus riboja erdviniai reikalavimai ir finansavimo sąlygos. Pradiniame etape reikėjo spręsti dėl projektavimo ir finansavimo šaltinio, o dabar reikia žiūrėti, koks optimalus variantas. Galima dar projektą peržiūrėti ir minimaliai keisti, bet jei norime keisti maksimaliai, galime išvis nieko neturėti, nes tada negausime ES paramos. Reikia rinktis mažesnę blogybę. Turime vaikų futbolo mokyklą ir reikia apie tai galvoti", - kalbėjo R. Zulcas.

Detaliojo plano korektūra leistų statyti aukštesnį pastatą, tačiau tai gerokai ištemptų projekto įgyvendinimo laiką, o tuomet rizikuojama netekti ES paramos.

Tuomet buvo pateikta ir kitokių pasiūlymų - rinktis kitokias, išlenktas konstrukcijas, kad jos leistų kamuolį spirti aukštai, įleisti statinį į žemę, kad būtų sutaupoma aukščio antžeminėje dalyje, net prabilta, kad vertėtų atsisakyti antros daugiafunkcės salės ir įrengti tik vieną.

Pagaliau suabejota, ar ir taip trūkstant sportui tinkamų salių, naujasis projektas patenkins poreikį. Esą jeigu šios daugiafunkcės salės bus skirtos ir miesto bendruomenei, sportininkams vėl gali imti trūkti vietos.

Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos prezidento Romualdo Jonaičio nuomone, tai - gana gerai padarytas projektas, kurio sporto bendruomenė ilgai laukė.

"Tačiau kliūna sporto salių aukštis, dėl kurio reikia kapitalinių korekcinių veiksmų. Salės aukštis dabar numatytas 5,5 metro, dar konstrukcijos. Tai - šokių salė. Žaidimams, kuriems naudojamas kamuolys, kurį reikia mesti, sviesti, tokia salė jokiu būdu netinka, galime sakyti, kad neatitinka pavadinimo "daugiafunkcė", nes netiktų krepšiniui, futbolui, rankiniui", - sakė R. Jonaitis.

Savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Saulius Paliulis teigė, kad įspūdis yra geras, išskyrus sporto salę, tačiau tikimasi, kad problema bus išspręsta.

"Futbolo mokyklos direktorius dalyvaudavo pirminiuose pristatymuose, visur buvo minimas 8 metrų aukštis, bet dabar beliko 5,5 metro. Bet kurios žaidybinės sporto šakos atstovų netenkina toks aukštis. Dėl to mes tą problemą ir keliame. Jeigu pavyktų padaryti kitokį aukštį, tas statinys tikrai bus naudingas visiems", - svarstė vedėjas.

UAB "Eksploit" projektų direktorius Aurimas Dališanskis aiškino, jog salės aukštis sumažėja iš esmės dėl to, kad naudojamos didesnės konstrukcijos nei dabartinės.

"Buvo išsakyta nuomonė, turime į ją atsižvelgti. Bandysime ieškoti kitų sprendinių", - žadėjo projektuotojų atstovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder