Soke Ilija Jorga: "Karatė - jaunystės eliksyras"

Soke Ilija Jorga: "Karatė - jaunystės eliksyras"

"Esu brangiausiai apmokamas karatė mokytojas pasaulyje tarp baltaodžių. Nesigiriu, tiesiog esu teisingas žmogus. Visiems sakau, kad mano didžiausias turtas - mano mokiniai ir pasekėjai, kurių turiu net du milijonus", - pabrėžė birželio mėnesio pabaigoje Nidoje viešėjęs ir savo patirtį karatistams perteikęs karatė fudokan do 10 DAN meistras iš Serbijos profesorius Soke Ilija Jorga.

71-erių medicinos mokslų daktaras nuolat keliauja po pasaulį ir skleidžia savo žinias. Paskutinį kartą Lietuvoje jis buvo prieš 14 metų.

Kodėl prireikė tiek daug metų, kad vėl atvyktumėte į Lietuvą?, - "Vakarų ekspresas" pasiteiravo S. I. Jorgo.

Karatė fudokan praktikuoja net 76 skirtingų šalių atstovai. Tai labai didžiulė organizaciją ir per vienerius metus visų šalių apkeliauti tiesiog fiziškai neįmanoma. Pasaulis labai didelis. Turėjau keliauti į Ameriką, Aziją, Sudaną, Japoniją ir dar daug kur. Nėra taip paprasta, juk man jau 71-eri, jei būčiau jaunesnis, tuomet gal būtų paprasčiau.

Prieš 14 metų, kuomet buvau Lietuvoje, auklėtiniai dar buvo vaikai, o dabar jau suaugę. Malonu stebėti, kad jų karatė fudokan lygis gerokai kilstelėjęs.

Papasakokite paprastais žodžiais, kas tai yra karatė fudokan?

Fudokan yra vienintelis karatė stilius, sukurtas balto žmogaus. Japonams tai buvo sunku pripažinti, tačiau vėliau nurijo tą karčią piliulę. Karatė fudokan oficialiai pasaulyje pripažintas buvo 1996 metais. Dabar šią sporto šaką, kaip jau minėjau, propaguoja 76 šalys. Aš nuolat keliauju ten, kur yra geri, entuziastingi žmonės, kur maloniai priima mane.

Tradicinė karatė turi didžiulę problemą - tampa komerciniu sportu. Aš pats esu medicinos mokslų daktaras, profesorius, tad karatė man nėra darbas, tai daugiau hobis, meilė. Visą laiką turiu treniruotis, tobulintis, nuolat judėti. Mano kolegos turi užsiauginę didelius pilvus, skundžiasi įvairiomis sveikatos problemomis, o aš nuolat esu kupinas jėgų ir keliauju po pasaulį.

MOKYMAI. Šimtas karatė fudokan propaguojančių sportininkų iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos, Serbijos, Rumunijos ir Airijos kelias dienas Nidoje sėmėsi patirties iš Soke Ilija Jorgo.

 

Ar bandėte skaičiuoti, kiek esate aplankęs šalių?

Per savaitę ar metus? (juokiasi, - aut. past.). Prieš kelias dienas buvau Čekijoje, vėliau pasukau į Vilnių, Nidą, keliausiu į Rusiją, Belgiją, Serbiją, vėliau - dar kitur. Aš nuolat esu kelyje.

Teko girdėti, kad turite gerokai jaunesnę žmoną. Ar ji nepyksta, kad nuolat esate išvykęs?

Taip, žmona gerokai jaunesnė. Jai - 32-eji. Dievas man ją padovanojo. Džiaugiuosi, kad ji domisi medicina - studijuoja urologiją ir turi išsilaikiusi karatė fudokan oranžinį diržą. Ji labai ambicinga ir daug veiklos turinti moteris. Tuo ir džiaugiuosi. Ji labai graži. Gerai, kad yra nuolat užimta, kitaip aš jos labai pavydėčiau. Juk esu skorpionas.

Kiek pats laiko jau kultivuojate karatė?

Oj, labai ilgai - daugiau nei 50 metų. Aš praktikuoju ne tik karatė techniką, bet ir analizuoju fiziologiją, biomediciną, psichologiją ir visą kitą.

Teigėte, kad pasaulyje jūsų pasekėjų yra net du milijonai. O kiek jų yra Lietuvoje?

Lietuvoje nėra labai daug pasekėjų, tačiau kartais maža dozė kokybiškų nuodų yra efektingiau, nei didelė. Taip pat yra ir sporte. Nesame labai dideli, bet labai nuodingi.

Pamenu vieną nutikimą, kuris įvyko Maskvoje. Buvau tarp turtingų žmonių, oligarchų ir vienas iš jų manęs paklausė: "Ar esi turtingas žmogus?". Aš kiek sutrikau, kadangi klausti apie turtus labai nemandagu, tai labai neišsilavinusio žmogaus klausimas. Aš jam atrėžiau: "Taip, esu labai turtingas. Turiu du milijonus". Jis sukluso ir pasiteiravo: "Du milijonus dolerių ar eurų?", o aš ramiu veidu atsakiau: "Turiu du milijonus mokinių, pasekėjų, kurių tu niekada gyvenime neturėsi". Jis visas išraudo iš gėdos. Reikia suprasti tai, kad niekada visko neturėsi, juk negali nusipirkti pusę saulės ar jūros. Reikia džiaugtis gyvenime tuo, ką turi, ar kas yra realiai pasiekiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder