Savivaldybę kaltina vyresnių plaukikų diskriminacija

Savivaldybę kaltina vyresnių plaukikų diskriminacija

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė nustatė, kad Klaipėdos miesto savivaldybė diskriminuoja vyresnius plaukikus.

Tai grindžiama tuo, esą pagal esamą tvarką nemokamai daugiafunkcio sveikatingumo centro Klaipėdos baseino paslaugomis gali naudotis tik tie sportininkai, kurie yra jaunesni nei 28 metų. Tyrimas buvo pradėtas po to, kai į kontrolierę kreipėsi baseino lankytojų priėmimo tvarka nepatenkintas pareiškėjas.

"Savivaldybė aiškino, kad amžiaus cenzas pasirinktas atsižvelgiant į miesto valdžios sprendimą, numatantį, jog aukšto meistriškumo sportininkai į kitą sporto centrą priimami ir ugdomi tik iki 29 metų", - rašoma oficialiame Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime.

A. Skardžiuvienė konstatavo, kad plaukikų amžiaus apribojimas yra nepagrįstas ir tiesiogiai diskriminuoja vyresnius sportininkus. Teisiškai sportininkas apibūdinamas pagal nuolatinę veiklą sporto srityje, o amžiaus kriterijus šioje apibrėžtyje nėra taikomas.

"Bet koks apribojimas turėtų būti pagrįstas objektyviai, taip, kaip tą numato įstatymai. Sportinė veikla nebūtinai susijusi su konkrečiu amžiumi, tad, norėdama optimaliai paskirstyti pinigus, Savivaldybė turėtų rasti kitų būdų, kaip tinkamai užtikrinti galimybes treniruotis", - įsitikinusi lygių galimybių kontrolierė.

A. Skardžiuvienė kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę siūlydama nutraukti lygias galimybes pažeidžiančius veiksmus.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas "Vakarų ekspresui" teigė, kad kol kas miesto valdžia imtis tokių kardinalių priemonių neketina.

"Pagrindinė Savivaldybės funkcija yra sveikatinimas, aukšto lygio vaikų sportas. Yra jaunuolių, kurie dar nepateko į olimpinį rezervą. Situacija tokia, kad miestas pats juos remia, tikėdamasis, kad ateityje pateks ir į Lietuvos olimpinę rinktinę. Dėl to šią nuostatą ir įrašėme. Nusprendėme iki tokio amžiaus remti aukšto meistriškumo sportininkus. Tačiau tai yra funkcija, kurią turėtų užtikrinti valstybė. Kol kas mūsų argumentai yra tokie. Bandysime dar kartą juos įvertinti", - teigė S. Budinas.

Senjoras ir veteranas - ne tas pats

Savivaldybės patvirtintą tvarką apskundusiam žmogui taip pat užkliuvo nuostata, kad nemokamai baseinu gali naudotis ne tik sportininkai, bet ir plaukimo veteranų rinktinė, senjorai bei žmonės, turintys negalia.

Vertinant veteranų rinktinės galimybes baseino paslaugomis naudotis nemokamai, nustatyta, kad ši teisė nepatenka į lygių galimybių kontrolieriaus kompetenciją. Esminė sąlyga, kurią turi atitikti plaukikas, šiuo atveju yra ne konkretus amžius, bet priklausymas specifinei komandai, o tokios atrankos Lygių galimybių įstatymas nereglamentuoja.

Pasak lygių galimybių kontrolierės, vadovaujantis įstatymais, senjorų ir neįgaliųjų teisė paslaugas gauti nemokamai nėra laikoma diskriminacija. Dėl savo sveikatos būklės, mažų pajamų bei ribotų galimybių užsidirbti pagyvenę žmonės ir neįgalūs asmenys objektyviai yra blogesnėje padėtyje nei jaunesni bei negalios neturintys gyventojai. Tad parama šioms grupėms yra laikoma priemone užtikrinti lygiavertį jų dalyvavimą bendruomenės gyvenime.

Yra jaunuolių, kurie dar nepateko į olimpinį rezervą. Situacija tokia, kad miestas pats juos remia, tikėdamasis, kad ateityje pateks ir į Lietuvos olimpinę rinktinę. Dėl to šią nuostatą ir įrašėme. Nusprendėme iki tokio amžiaus remti aukšto meistriškumo sportininkus. Tačiau tai yra funkcija, kurią turėtų užtikrinti valstybė. Kol kas mūsų argumentai yra tokie. Bandysime dar kartą juos įvertinti.

Saulius BUDINAS, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder