Ryškiausi 2014-ųjų Klaipėdos sporto spinduliai

Ryškiausi 2014-ųjų Klaipėdos sporto spinduliai

Jau pradėjome vartyti 2015-ųjų, Ožkos metų, kalendoriaus lapelius. Šie metai Klaipėdos sportininkams turėtų būti itin reikšmingi, kadangi bus siekiama prasibrauti į vasarą Kvandžu mieste (Pietų Korėja) vyksiančią universiadą, taip pat virs itin arši kova dėl kelialapių į 2016 metų Rio de Žaneiro (Brazilija) olimpines žaidynes.

Nors jau perkopėme į naujus metus, tačiau nereikia pamiršti, kas mus džiugino ir pergalėmis lepino 2014 metais. "Vakarų ekspresas" nusprendė prisiminti ir apžvelgti praėjusių metų svarbiausius įvykius.

Metų didvyriai - neptūniečiai

Drąsiai Metų didvyriais galima vadinti Klaipėdos "Neptūno" krepšininkus, kurie 2014 metais ne tik maloniai nustebino visko mačiusius sporto ekspertus, bet ir užtildė pačius didžiausius krepšinio skeptikus.

50 metų klubo gyvavimo sukaktį paminėjęs "Neptūnas" pasiekė tai, apie ką dauguma krepšinio sirgalių galėjo tik tyliai pasvajoti - iškovojo LKL vicečempionų taurę ir debiutavo Eurolygoje.

Šiame prestižiškiausiame Senojo žemyno krepšinio turnyre neptūniečiai kovėsi išties solidžiai ir pranoko daugelio lūkesčius: lapkričio 13 dieną "Švyturio" arenoje rezultatu 94:87 nugalėjo "Valencia Basket" (Ispanija) atstovus, spalio 23 dieną rezultatu 83:81 palaužė dvejų pastarųjų metų Serbijos taurės laimėtojus Belgrado "Crvena Zvezda Telekom" krepšininkus, lapkričio 20 dieną rezultatu 80:79 įveikė Vitorijos "Laboral Kutxa" (Ispanija) ekipą ir gruodžio 10 dieną rezultatu 82:72 patiesė 11 kartų Turkijos čempionus Stambulo "Galatasaray" krepšininkus, kurių gretose rungtyniauja Lietuvos rinktinės žaidėjas Martynas Pocius.

Taip pat Lietuvos vicečempionas "Neptūnas" spalio 31 dieną buvo labai arti didžiausios šio sezono sensacijos Eurolygoje - ne daug trūko, kad būtų parklupdyta viena tituluočiausių šio turnyro komandų - Pirėjo "Olympiacos". 1997, 2012 ir 2013 m. Eurolygos čempionai klaipėdiečius nugalėjo tik po pratęsimo rezultatu 85:81. Būtent pastarosios pergalės "Neptūnui" ir pritrūko, kad patektų į Eurolygos "Top 16" etapą.

Jau nuo ateinančio trečiadienio neptūniečiai pradės ginti Klaipėdos garbę kitame tarptautiniame krepšinio turnyre - Europos taurės varžybose.

Beje, Lietuvos sporto žurnalistų federacija (LSŽF) 2014 metais dešimtąjį kartą rinko Metų sporto laureatus. "Metų proveržio" nominacijoje LSŽF nariai daugiausiai taškų skyrė "Neptūno" komandai (65 tšk.).

"Metų šaunuolės" - fortūnietės

2014 metais puikų kovotojų charakterį demonstravo ir "Metų šaunuolių" titulo nusipelnė Klaipėdos "Fortūnos" krepšininkės. Ramunės Kumpienės treniruojamos klaipėdietės iškovojo Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) bronzos medalius ir pirmą kartą istorijoje kovėsi Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurės turnyro finale. Čia buvo galingai pasipriešinta Lietuvos čempionėms ir moterų Eurolygos dalyvėms Vilniaus "Kibirkšties-VIČI" krepšininkėms, tačiau galiausiai pralaimėta rezultatu 71:83. visgi LKF taurės turnyro antra vieta - puikus pasiekimas.

Kur kas dramatiškesnė kova vyko LMKL mažajame finale: fortūnietės kovą dėl bronzos medalių pradėjo prasčiau - pralaimėjo dvejas pirmas rungtynes, tačiau sugebėjo atsitiesti - laimėjo trejas rungtynes iš eilės, pasipuošė LMKL medaliais bei iškovojo kelialapį į Europos taurės turnyrą.

"Pergalė po tokios ilgos mažojo finalo serijos - dar saldesnė. Didžiuojuosi merginomis. Jos įrodė, kad turi tikrą kovotojų charakterį, kovėsi iš paskutiniųjų ir išplėšė džiugią pergalę. Tikėjau savo komanda, žaidėjos pateisino mano lūkesčius", - tąkart po pergalingų rungtynių kalbėjo "Fortūnos" klubo prezidentė ir vyr. trenerė R. Kumpienė.

ŠAUNIOSIOS MERGINOS. "Fortūnos" krepšininkės 2014 metais ne tik tapo LMKL bronzos medalių laimėtojomis, bet ir pirmą kartą istorijoje iškovojo LKF taurės turnyro vicečempionių taurę.

"Metų finišo" titulas - "Atlantui"

2014 metais, ypač sezono pabaigoje, buvo abejonių, ar Klaipėdos "Atlanto" futbolininkams pavyks pasipuošti Lietuvos futbolo A lygos čempionato medaliais. Tačiau atlantiečiai, neįtikėtinai puikiai sužaidę paskutinį čempionato ratą, visgi laistė šampano purslus ir džiaugėsi bronzos medaliais.

"Atlanto" futbolininkai ketvirtame rate iškovojo net 25 taškus. Įdomu tai, kad atlantiečiai per pirmuosius du ratus bendrai paėmus surinko vos 24 taškus. Klaipėdiečiai šių metų A lygos čempionate nepralaimėjo net 10 paskutiniųjų rungtynių iš eilės - 9 pergalės ir 1 lygiosios. Beje, panašiai jie finišavo ir pernai - 8 pergalės ir 2 lygiosios.

Atlantiečiai bronzos medalius iškovojo ketvirtą kartą klubo istorijoje. Bronzinė sėkmė juos aplankė po dešimties metų pertraukos.

"Padėjo visi Dievai, kokie tik yra", - po įspūdingo šalies čempionato finišo negalėjo atsitokėti "Atlanto" komandos generalinis direktorius Vacys Lekevičius.

Jam antrino "Atlanto" vyr. treneris Konstantinas Sarsanija.

"Iki paskutinės minutės tikėjau, kad laimėsime. Ir laimėjome. Šaunuoliai "Atlanto" vyrai. Nors šis sezonas komandai nebuvo labai sėkmingas, bet šie bronzos medaliai mums atnešė daugiau džiaugsmo nei praėjusiais metais iškovotas sidabras", - sakė strategas.

Atlantiečiai ne tik antrus metus iš eilės tapo Lietuvos čempionato prizininkais, bet ir geriausiai iš visų mūsų šalies futbolo klubų šiemet pasirodė Europos turnyruose. Žinia, atlantiečiai UEFA Europos lygos turnyre dalyvavo dvejuose etapuose. Teisę žaisti šiose varžybose klaipėdiečiai iškovojo ir kitąmet. Be to, "Atlantas" sėkmingai žaidė ir 2014-2015 m. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės turnyre - pateko į pusfinalį. Šio etapo rungtynės vyks jau kitais metais.

SĖKMINGAS FINIŠAS. Klaipėdos "Atlanto" futbolininkai per paskutiniąsias Lietuvos futbolo A lygos čempionato rungtynes išplėšė bronzos medalius. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Dragūnas" - stabiliausia komanda

Stabiliausia Klaipėdos reprezentacine komanda būtų galima pavadinti Klaipėdos "Dragūną". Artūro Juškėno treniruojami rankininkai 2014 metais vėl tapo Lietuvos čempionais. Tai jie padarė jau penktą kartą iš eilės.

Reikia pripažinti, kad šios komandos strategija veikia puikiai: auginami jauni žaidėjai, kurie iš pradžių rungtyniauja jaunučių, jaunių čempionatuose, atstovauja "Dragūno" dublerių komandai, o tik įrodę savo vertę, prasibrauna į "Dragūno" vyrų ekipos gretas.

Be to, bemaž pusė "Dragūno" ekipos žaidėjų atstovauja Lietuvos rinktinei. Nenuostabu, kad 2014 metais Lietuvos rinktinės vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas klaipėdietis A. Juškėnas.

Klaipėdos rankininkų rengimo mokykla yra viena geriausių Lietuvoje, iš klaipėdiečių galėtų pasimokyti įvairių šalies miestų atstovai. Taip pat klaipėdiečiai jau kelerius metus garbingai atstovauja Lietuvai Europos rankinio taurės varžybose.

NEUŽLEIDŽIA SOSTO. "Dragūno" rankininkai penktus metus iš eilės džiaugsmingai triumfuoja Lietuvos rankinio čempionate.

"Geriausias iš geriausių" - Aurimas Didžbalis

Pasaulio sunkiosios atletikos čempionate bronzos medalį iškovojęs ir Lietuvos sunkiosios atletikos istoriją perrašęs sunkiaatletis Aurimas Didžbalis 2014 metų pabaigoje sulaukė daugiausiai sveikinimų.

Jis buvo pripažintas geriausiu 2014 metų Lietuvos universitetų, Klaipėdos universiteto (KU) ir Klaipėdos miesto sportininku.

Šis Bronislavo Vyšniausko auklėtinis lapkričio mėnesį Almatoje (Kazachstanas) vykusiame pasaulio suaugusiųjų čempionate iškovojo du medalius - sidabro ir bronzos.

A. Didžbalis (iki 94 kg) dvikovėje surinko 399 kg, rovimo rungtyje (185 kg) iškovojo sidabrą, o stūmimo rungtyje (214 kg) buvo penktas. Dvikovės rezultatas jam garantavo bronzos medalį. Šioje svorio kategorijoje dalyvavo 38 sportininkai, tad Aurimas pranoko net 35 dalyvius.

Galima sakyti, kad kelialapis į 2016 metų Rio de Žaneiro (Brazilija) olimpines žaidynes - A. Didžbalio kišenėje, tačiau Lietuvos sunkiaatlečių tikslas, kad į olimpiadą vyktų 3-4 atletai, tad 2015 metai - itin svarbūs.

"Aurimas - toks sportininkas, kuris dirba tiesiog fanatiškai, jo nereikia raginti sportuoti, o net tenka varyti iš salės, kad nepersitreniruotų. Tai labai darbštus, pareigingas ir žodžio nuolat besilaikantis žmogus. Iš jo pavyzdį turėtų imti daugelis sportininkų", - apie savo auklėtinį tik šiltais žodžiais atsiliepė treneris B. Vyšniauskas.

Tarp A. Didžbalio pliusų būtų galima įvardinti ir tai, kad jis ne tik pareigingai siekia aukštumų sporte, bet ir mokslo srityje.

Aurimas įgijo kūno kultūros pedagogikos bakalauro laipsnį ir siekia įgyti magistro laipsnį, o vienas iš jo ateities tikslų - studijuoti Mykolo Romerio universitete ir tapti pavyzdingu policininku.

GERIAUSIAS. Pasaulio sunkiosios atletikos čempionate bronzos medalį iškovojęs sunkiaatletis Aurimas Didžbalis 2014 metų pabaigoje sulaukė daugiausiai sveikinimų. Jis buvo pripažintas geriausiu 2014 metų Lietuvos universitetų, Klaipėdos universiteto ir Klaipėdos miesto sportininku. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Spindėjo tarptautinėse arenose

Dar iš sunkiaatlečių itin realus pretendentas į Rio de Žaneiro (Brazilija) olimpines žaidynes - Žygimantas Stanulis, 2014 metais tapęs Europos jaunimo (iki 23 metų) vicečempionu.

Į minėtąsias 2016 metų aukščiausio rango varžybas pretenduoja patekti ir graikų-romėnų imtynių atstovas Mantas Knystautas. Šis Artūro Ševelkovo auklėtinis 2014 metais tapo pasaulio jaunimo graikų-romėnų imtynių svorio iki 120 kg grupės varžybų vicečempionu.

Iš neolimpinių sporto šakų atstovų aukščiausio rango varžybose ant prizininkų pakylos laiptelio kopė būrys klaipėdiečių: karatistai - Diana Mačiūtė (Europos karatė kiokušin kumite varžybų vicečempionė), Eventas Gužauskas (Europos jaunimo karatė kiokušin čempionas), Tomas Struopus (Europos jaunimo karatė kiokušin čempionato trečios vietos laimėtojas), Skaistė Venckutė (Europos jaunių karatė kiokušin čempionė), Rima Barusaitė (Europos jaunių karatė kiokušin čempionė), kultūristas Arvydas Mišeikis (pasaulio taurės lengvojo kultūrizmo nugalėtojas), rankų lenkikas Vygantas Bubnys (pasaulio rankų lenkimo meistrų klasės čempionas), kovinio sporto atstovai Tadas Jonkus (pasaulio kikbokso čempionas), Sergejus Maslobojevas (Europos ir pasaulio kikbokso čempionas).

Puikiai Klaipėdai atstovavo ir dviratininkas Ramūnas Navardauskas. Šis Klaipėdos universitete studijuojantis sportininkas ne tik tapo Lietuvos čempionu, bet ir itin sėkmingai pasirodė vienose prestižiškiausių dviratininkų lenktynių "Tour de France". Jis vieną lenktynių etapą laimėjo, o dviejuose etapuose liko trečias.

Populiariausia - Diana Mačiūtė

2014 metais dienraštis "Vakarų ekspresas" ir Klaipėdos savivaldybės Sporto skyrius pirmą kartą skelbė populiariausio Klaipėdos miesto sportininko rinkimus ir jų nugalėtoja tapo karatistė Diana Mačiūtė. Už šią sporto klubo "Okinava" atstovę, Europos karatė kiokušin kumitė varžybų vicečempionę (treneris Ričardas Poška) internetu balsuota 7553 kartus bei kuponais surinkta 780 balsų (78 kuponai, kurių vienas prilygsta 10 balsų). Taigi iš viso ši sportininkė surinko 8333 balsus.

Su D. Mačiūte atkakliausiai konkuravo Lietuvos čempionų "Dragūno" rankininkų komandos kapitonas Arvydas Bučius. Jis surinko 7661 balsą (internetu - 7411, kuponais - 250).

Šie rinkimai sulaukė itin daug susidomėjimo, tad ketinama juos rengti ir kitąmet. Tikimasi, kad populiariausio Klaipėdos miesto sportininko rinkimai taps tradiciniais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder