Rusijos rinktinės vairą patikėjo klaipėdiečiui

Rusijos rinktinės vairą patikėjo klaipėdiečiui

Rusijos nacionalinės vyrų tinklinio rinktinės vyriausiuoju treneriu paskirtas 45 metų Andrejus Voronkovas. 1967 m. gimęs dvimetrinis A. Voronkovas buvo vienas perspektyviausių Lietuvos jaunųjų tinklininkų. Jis tapo SSRS jaunučių čempionu ir pateko į SSRS jaunučių rinktinę. „Nuo to viskas ir prasidėjo. Klaipėdoje baigęs vidurinę mokyklą, Andrejus buvo pakviestas atlikti karinę tarnybą į CSKA ir pateko į SSRS jaunių rinktinę, kuri tapo pasaulio jaunių vicečempione. Mano auklėtinis buvo tylus, ramus žaidėjas, tačiau aikštelėje viską darė tiktai labai gerai, nieko blogo“, - prisimena sportininko pirmasis treneris klaipėdietis Aleksas Petrikauskas.

Vienas didesnių A. Voronkovo laimėjimų – 1986 metais, atstovaujant Lietuvos rinktinei, per SSRS tautų spartakiadą iškovoti bronzos medaliai. Šviesaus atminimo Vilniaus „Kuro aparatūros“ komandos treneris Vasilijus Matuševas su klaipėdiečiu siejo dideles viltis ir tikėjo, kad jis po karinės tarnybos grįš į Vilnių bei sustiprins V.Matuševo vadovaujamą meistrų komandą, tačiau kolektyve prasidėjus nesutarimams Andrejus atsisakė pasiūlymo keltis į Vilnių ir pasiliko CSKA.

Vėliau Andrejus žaidė Rostovo prie Dono komandoje, o, baigęs tinklinio karjerą, treniravo Maskvos srities vyrų komandą. 2009 m. jis buvo paskirtas Novosibirsko „Lokomotyvo“ vyr. treneriu ir jo vadovaujama komanda tapo viena stipriausių Rusijoje. Du kartus novosibirskiečiai laimėjo Rusijos taurę ir du kartus per čempionatą žaidė pusfinalyje.

Praėjusių metų sezone „Lokomotyvas“ pirmą sykį iškovojo teisę žaisti pagrindiniame Europos klubų turnyre – Čempionų lygoje ir vos nepateko tarp keturių stipriausių komandų – ketvirtfinalyje tiktai po „auksinės partijos“ pralaimėjo Izmiro „Arkas“ (Turkija).

Šiemet A. Voronkovas su Novosibirsko „Lokomotyvo“ komanda pagaliau laimėjo Europos čempionų lygos varžybas. Finale Rusijos klubas nugalėjo italų „Cuneo“.

Buvusiam klaipėdiečiui buvo patikėta vadovauti ir Rusijos vyrų rinktinei. Po to, kai praėjusių metų pabaigoje nacionalinei komandai atsisakė vadovauti Vladimiras Alekno, kuris nutarė pagrindinį dėmesį skirti darbui Kazanės „Zenit“ klube, atsirado nemažai kandidatų, tarp jų – ir užsieniečių.

Galiausiai liko trys kandidatai - A. Voronkovas, Maskvos „Dinamo“ vyr. treneris Jurijus Čerednikas ir Rusijos studentų tinklinio rinktinės strategas Sergejus Šliapnikovas. Visi trys specialistai buvo pasiekę svarių laimėjimų. Europos čempionų lygos nugalėtojo titulas pirmenybę suteikė A. Voronkovui, kuris ir buvo paskirtas Rusijos vyrų tinklinio rinktinės vyr. treneriu.

„Voronkovas – tikras profesionalas, kuris aikštelėje pastebi kiekvieną smulkmeną. Jis – savo darbo fanatikas, tinkliniui skiria 24 valandas per parą, dirba netgi poilsio dienomis. Andrejus – ambicingas ir, tikiu, bet kuriame poste sieks tiktai maksimalių tikslų“, - kalbėjo „Lokomotyvo“ komandos generalinis direktorius ir Rusijos rinktinės generalinis vadybininkas Romanas Stanislavovas.

Šiais metais Rusijos nacionalinės tinklinio rinktinės ir naujojo trenerio A. Voronkovo laukia du stambūs turnyrai – Pasaulio lygos varžybos, kurios prasidės birželio mėnesį, ir Europos čempionatas, įvyksiantis rugsėjį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder