Rubrikoje "Iš sporto istorijos lobynų" - Algis Šerkšnas ir jo garsusis motociklas

Rubrikoje "Iš sporto istorijos lobynų" - Algis Šerkšnas ir jo garsusis motociklas

Tęsiame rašinių ciklą "Iš sporto istorijos lobynų", kuriame išsamiau apžvelgiame Klaipėdos sportininkų namuose sukauptus įdomius, o kai kam ir neregėtus eksponatus. Šįkart mūsų dėmesio centre - daugiau nei 50 metų motokroso sportui atidavęs klaipėdietis Algis Šerkšnas ir jo garsusis motociklas.

Būtent prie šio motociklo mėgsta fotografuotis į Klaipėdos sportininkų namus užsukę moksleiviai ir juos atlydėję suaugusieji.

"Tai mano veteranų sporto laikų motociklas. Rėmas yra naujesnis, o variklis - 1980 metų. Aš dar prieš kelerius metus pats su juo lenktyniavau Kaliningrade. Motokroso sportui esu paaukojęs visą savo gyvenimą, tad sutikau šį motociklą eksponuoti Klaipėdos sportininkų namuose.

Tegul ateina vaikai ir jų tėveliai, pasižiūri, nusifotografuoja, man negaila", - "Vakarų ekspresui" sakė net 15 metų - nuo 1966 iki 1980 metų - Lietuvos motokroso čempionu buvęs A. Šerkšnas.

Traukė vaikus iš gatvės

A. Šerkšnui iki šiol labai rūpi motokroso sportas - Klaipėdos rajone surado žvyro plotą ir ketina ten įrengti naują trasą. Jis yra Klaipėdos "Kirų" motokroso klubo tarybos pirmininkas.

"Šis motokroso klubas uostamiestyje turi senas tradicijas - buvo įkurtas 1957 metais.

Daugiau nei prieš pusę amžiaus pirmieji pajūrio klubo sportininkai, sėdę ant specialiai paruoštų "Jawa" markės motociklų, pradėjo diktuoti motokroso madas ne tik Lietuvos, bet ir tuometinės Sovietų Sąjungos čempionatuose", - prisiminimais dalijosi A. Šerkšnas, kuris į minėto klubo veiklą aktyviai įsiliejo nuo beveik pirmųjų jo įkūrimo metų.

Nenuostabu, kad A. Šerkšnas yra vadinamas Lietuvos motokroso patriarchu.

Dar prieš Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą A. Šerkšno vadovaujamas klubas ėmė rūpintis sunkiai auklėjamų paauglių užimtumu. Ši veikla daugumai jaunuolių atvėrė duris į naują gyvenimą.

Nuo 1971 metų iki šių dienų buvęs ilgametis motoklubo "Kirai" vadovas ir treneris A. Šerkšnas šia sporto šaka sugebėjo sudominti daugiau nei 3 500 vaikų, iš kurių dešimtys tapo Lietuvos čempionais įvairiose amžiaus kategorijose.

Įvairiose pasaulio šalyse buvę klubo auklėtiniai iki šiol tęsia motosporto tradicijas, dirba treneriais, šios sporto šakos teisėjais.

Šlovinga praeitis

A. Šerkšnas jaunystėje buvo ne tik puikus sportininkas, nepralenkiamas motokroso trasose visoje Sovietų Sąjungoje ir Lietuvoje, laimėjęs visus įmanomus prizus, bet ir nuo 1980 iki 1987 metų ėjo Lietuvos motokroso rinktinės vyriausiojo trenerio pareigas.

Tai žmogus, padėjęs pamatus šiuolaikiniam Lietuvos motokrosui, savomis rankomis ir iniciatyva įrengęs ne vieną trasą.

A. Šerkšnas pamena, kad motociklais susidomėjo dar paauglystėje, kai mokėsi Dzūkijoje, Veisiejų internate.

 

GILI PRAEITIS. Algis Šerkšnas puikiai pamena laikus, kai patiems tekdavo krapštytis prie motociklų ir net savo rankomis gamintis apsauginius šalmus.

"Grįžo dėdės iš Sibiro, parsivežė pinigų ir nusipirko motociklą IŽ-56. Tuo motociklu aš ir pradėjau sportuoti. Buvo 1958 metai", - apie savo kelio pradžią prieš šešerius metus specializuotam žurnalui "Biker Baltics LT" pasakojo A. Šerkšnas.

Į Klaipėdą jis atvyko 1960 metais.

"Atvažiavau mokytis į Klaipėdą - anksčiau vadinosi amatų mokykla, paskui pervadinta profesine technikos mokykla, paskui - politechnikumu, įstojau paskui pusbrolį, nes ten buvo graži uniforma. Ten šalia buvo motoklubas, jam vadovavo Jonas Paliokas ir mūsų tekinimo meistrai.

Pirmiausia sugalvojome pasidaryti kartingus, trys grupės darėme po vieną. Mes dviese su draugu padarėm vieną iki galo ir mus nusiuntė į parodą. Ten laimėjom prizą, net per televiziją parodė.

Tokia buvo pradžia. Bet keturi ratai ir yra keturi, ant dviejų įdomiau. Turėjome bandomąjį "Minsk", mokėmės važiuoti ant vieno rato - nuo to viskas ir prasidėjo", - pasinėręs į prisiminimus pasakojimą tęsė A. Šerkšnas.

"Treneris J. Paliokas pamatė, kad mes užsispyrę, davė krūvą geležies ir pasakė: "Susirinkite gerą motociklą, kelioninis jau nieko nereiškia." Pradėjome rinkti. Kadangi esu tekintojas, patys ir alkūninį veleną palengvinome, suspaudėme karterį ir nušlifuotą cilindrą surinkom.

Gal ne pirmas krosas, bet buvo pirmas laimėjimas Klaipėdos-Kaliningrado motokrose.

Tos motokroso lenktynės vyko nuo 1957 metų, 1963-aisiais dalyvavau ir aš. Užėmiau trečią vietą ir buvau patenkintas, kad rezultatas jau pasiektas. Patobulinome motociklą, kad galėtume dalyvauti Dariaus ir Girėno žiemos krose Kaune.

Vėliau jau man pradėjo duoti gerus motociklus, 1968-1970 m. metais gavau 500 kubinių centimetrų motociklą.

Dviejose klasėse aš penkiolika metų buvau čempionas", - pasidžiaugė motokroso patriarchas.

Jis puikiai pamena laikus, kai teko dalyvauti lenktynėse Tbilisyje, Sočyje ir kitose tuomet lietuvaičiams egzotika kvepėjusiose vietose.

"Važiuodavome "Kamaz'ais", į juos būdavo motociklai sukrauti, o mes kabinoje su vairuotoju. Kiti sportininkai važiuodavo su lengvaisiais automobiliais. Visas kelias zigzagais - Kaukazas, žinote.

Nusileidi į Sočį, o ten - pasaka, palmės...", - prisiminimais dalijosi klaipėdietis.

 

 

ISTORIJA. Akimirka iš Algio Šerkšno jaunystės laikų motokroso varžybų. Algio Šerkšno asmeninio archyvo nuotr.

Esu važiavęs enduro varžybose "Karpatai-Kaukazas". Gruzinų karo keliu važiuodamas vos nenugarmėjau žemyn. Gerai, kad borteliai buvo. Užsisvajoji, užsižiopsai į kalnus - sniegas, rudi akmenys ir žali laukai - egzotika! ", - pasakojo A. Šerkšnas.

Jis puikiai pamena laikus, kai patiems tekdavo gamintis šalmus.

"Darydavomės iš statybininkų šalmų, bet todėl, kad tokių daug būdavo. Apipjaudavom, iš aliuminio padarydavom apsaugas, nudažydavom ir būdavo šalmas. Įdėdavom izoliacinės medžiagos tarp galvos ir šalmo - štai ir viskas", - dar 2014 metais duotame interviu žurnalui "Biker Baltics LT" pasakojo A. Šerkšnas.

Ragina rinkti eksponatus

"Vakarų ekspresas", bendradarbiaudamas su Klaipėdos sportininkų namų siela, istoriku Algirdu Vaicekausku, planuoja apžvelgti ir daugiau įdomių Klaipėdos sporto istorijos detalių.

"Džiugu, kad atsiranda gerų žmonių, kuriems yra svarbi Klaipėdos sporto istorija. Per draugus, pažįstamus, sportininkų giminaičius renku viską, kas yra susiję su mūsų sporto istorija.

Vieni Sportininkų muziejui dovanoja savo asmeninius eksponatus, kiti - skolina ekspozicijai. Kviečiu visus, kurie turi vertingų Klaipėdos sporto istorijos trofėjų, po karantino atnešti juos į Klaipėdos sportininkų namus adresu S. Daukanto g. 24. Visi kartu prisidėkime prie savo miesto istorijos", - ragino jis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder