Robotai krepšininkų nepakeis

Robotai krepšininkų nepakeis

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomaitis turėjo progą pabendrauti su robotu. Tiksliau, robote humanoide vardu Sofija. Pasak trenerio, jausmas buvo keistas, priminė vaikystėje žiūrėtus fantastinius filmus. Technologijos naujovės sporte yra reikalingos, tačiau D.Adomaitis nemano, kad robotai pakeis krepšininkus ar netgi teisėjus. Sportas prarastų žavesį, jei neliktų žmogiškojo faktoriaus. Kas dėl netolimos ateities, tai treneris ruošiasi kelionei į JAV ir galvoja apie rinktinės kandidatų sąrašą.

Honkonge sukurta robotė Sofija vakar Vilniuje atsakinėjo į smalsuolių klausimus, o vienu iš renginio svečių buvo Lietuvos rinktinės strategas. Jis irgi uždavė keletą klausimų ir sulaukė teisingų atsakymų. „Atvirai pasakius, nesitikėjau, kad į visus atsakys. Klausimai buvo skirtingi - ir iš istorijos, ir susiję su skaičiais. Tikrai nustebino“, - teigė D.Adomaitis. Sofijai treneris įteikė Lietuvos rinktinės marškinėlius.

Vasario mėnesį rinktinė pratęs kovą dėl kelialapio į 2019 m. pasaulio čempionatą, bus atvertas antrasis atrankos varžybų langas. Juokaujama, kad robotė taps naująja D.Adomaičio asistente. „Pažiūrėsime. Sulaukime vasario, gal Sofija ir sėdės šalia atsarginių suolelio, - šypsojosi treneris. - Sporte yra labai daug skaičių, vyksta jų apdorojimas, analizuojant varžovų žaidimą. Manau, toks greitas apdorojimas labai pagelbėtų. Tai praverstų skautinge. Analizuodami varžovus, skaičiuojame jų metimus, iš kokių pozicijų metama. Rungtynių metu taip pat gaunama informacija, yra programos, kurios jau naudojamos ir krepšinyje, ir futbole, ir amerikietiškame futbole.“

Stebint dirbtinio intelekto progresą, nuolat kyla klausimas: ar robotai netaps grėsme žmonijai? Ar treneriui nebuvo baisu? „Savo dukrai sakiau, kad yra toks keistas jausmas, kaip vaikystėje, žiūrint fantastinius filmus. Tada jie buvo fantastiniai, bet tai buvo prieš kelis dešimtmečius. Einant čia, jaudulys buvo kaip prieš pirmą pasimatymą. Pirmą kartą teko bendrauti, būti šalia. Keistas jausmas“, - neslėpė D.Adomaitis.

Treneris neabejoja, kad net jei robotai kada nors pradės žaisti krepšinį, aikštelėse liks vietos ir žmonėms: „Tada bus atskiri robotų ir žmonių čempionatai. Ne, tikrai nemanau, kad jie pakeis krepšininkus. Jie kuriami tam, kad padėtų mums. O mums tos pagalbos reikia.“ Tačiau galbūt robotai galėtų pakeisti teisėjus? „Nebloga mintis. Bet vis tiek manau, kad sportas yra žavus dėl žmogiškojo faktoriaus. Ar tai būtų klaida, ar nenusakoma situacija, padiktuota žmogiškojo instinkto“, - svarstė treneris.

Sausio viduryje rinktinės strategas turėtų išvykti į JAV. „Derinamos paskutinės detalės. Pagrindinis tikslas - susitikti su mūsų krepšininkais, aplankyti juos, pabendrauti su jų klubų vadovais ir treneriais, pateikti mūsų vasaros planus, suderinti mūsų ir jų planus. Jie galėtų kažkiek prisiderinti, nes skiria tikrai labai didelį dėmesį individualiam žaidėjų tobulėjimui. Planai būna labai aiškiai sudėlioti - kada individualus fizinis darbas, kada darbas su krepšinio elementais, kada poilsis. Norime viską suderinti“, - pasakojo D.Adomaitis.

Anapus Atlanto jis susitiks ne tik su Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu, bet ir su „Denver Nuggets“ generaliniu vadybininku Artūru Karnišovu. Šiame klube D.Adomaitis atliks 10 arba 12 dienų stažuotę. Semtis patirties į NBA komandą jis važiuos ne pirmą kartą. D.Adomaitis neatmeta galimybės kada nors stipriausioje lygoje ir padirbėti: „Manau, kiekvienam treneriui tai būtų iššūkis, kažkas naujo. Yra europiečių trenerių, kurie ten sėkmingai darbuojasi asistentais. Aišku, būtų įdomu. Ten nuvykus ir bendraujant, gali kilti visokių minčių.“

Vasaris dar toli, bet rinktinės trenerių štabas jau galvoja apie kandidatų sąrašą. D.Adomaitis teigė, kad jis neturėtų labai skirtis nuo sąrašo, kuris buvo sudarytas per pirmąjį langą lapkritį: „Kalbėjome apie tai susirinkime. Sąrašas nesikeis iš esmės, keistis gali tik keletas žaidėjų. Didžiausias noras, kad krepšininkai būtų sveiki. Tada bus paprasčiau viską suderinti. Faktas, kad greičiausiai bus truputį korekcijų dėl naujų, jaunų žaidėjų.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder