Proga moterų ledo rituliui sužibėti

Proga moterų ledo rituliui sužibėti

Praėjusiais metais Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinė debiutavo pasaulio čempionate. Pirmą kartą tokio lygio tarptautinėse varžybose jėgas pasitikrinusių mūsiškių kitame sezone lauks dar didesni iššūkiai. Pirmiausia lietuvės debiutuos olimpinėje atrankoje, o galiausiai pačios taps planetos pirmenybių šeimininkėmis.

„Galime išpopuliarinti moterų ledo ritulį ir žengti pirmuosius žingsnius tarptautiniuose vandenyse“, - „Vakaro žinioms“ sakė Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinės vadovė Eglė Zemlickienė. 

Turnyras Kaune

Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF), kaip jau rašėme, patikėjo Lietuvai 2021 m. organizuoti pasaulio moterų čempionato III diviziono turnyrą. Pirmenybes planuojama surengti kitų metų kovo 15-21 d. Kaune.

„Jau ir praėjusiais metais, kai debiutavome pasaulio čempionate, turėjome minčių pateikti IIHF paraišką dėl jo organizavimo. Tačiau pagal IIHF taisykles naujokai negali rengti planetos pirmenybių savo šalyje. Taigi iš karto pradėjome galvoti apie teisių rengti čempionatą 2021 m. gavimą, - pasakojo E.Zemlickienė. - Lietuva turi gana didelę patirtį pasaulio čempionatų organizavime. Turime tarp kitų šalių užsitarnavę gerą reputaciją. Juk mūsų šalyje jau buvo surengti ir vyrų, ir įvairių jaunimo amžiaus grupių čempionatai. Po jų Lietuva sulaukė pačių geriausių atsiliepimų tiek iš IIHF, tiek iš kitų šalių. Manau, tai turėjo svarios reikšmės, jog dabar gavome teisę surengti moterų pasaulio čempionatą.“

Įprastai viename pasaulio čempionato divizione dalyvauja šešios komandos, tačiau šį kartą jų bus daugiau. Prie anksčiau šiame lygyje žaidusių Ukrainos, Belgijos, Rumunijos, Bulgarijos ir Honkongo rinktinių jungiasi ir Estijos bei Bosnijos ir Hercegovinos moterų rinktinės. Taigi III diviziono turnyre su šeimininkėmis lietuvėmis dalyvaus aštuonios rinktinės.

„Žvelgiant iš organizacinės pusės, didžiausias iššūkis yra tai, kaip aštuonias komandas sutalpinti tiek į aikštę, tiek į viešbučius. Tačiau į situaciją žvelgiame optimistiškai ir tikimės, kad galbūt jau veiks naujoji Kauno ledo arena, ji planuoja atsidaryti iki Naujųjų metų. Jei ne, kelsime čempionatą į dvi aikšteles. Tačiau prioritetas vis tiek lieka Kaunas. Tai strategiškai patogi vieta. Žinoma, nebent įvyktų force majeure ir reikėtų visiškai keisti planus. Nors kol kas dar liekame prie Kauno varianto“, - pridūrė asociacijos „Hockey Lietuva“ moterų programos vadovė.

Olimpinis šansas

Tačiau prieš kitų metų „namų iššūkį“ Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinei dar reikės vykti į Islandiją. Šių metų gruodį Reikjavike mūsiškės pirmą kartą šalies istorijoje stos į kovą olimpinių žaidynių atrankoje. Lietuvos rinktinė varžysis keturių komandų pirmo atrankos etapo varžybose. Be jų vienintelio kelialapio, suteikiančio teisę žengti tolyn, dar sieks Islandijos, Bulgarijos ir Honkongo rinktinės.

„Tai vėlgi istorinis mums žingsnis. Tačiau apie galimybes ir tikslus labai drąsiai kalbėti nenorėčiau. Juk tai bus mūsų debiutas olimpinėje atrankoje. Varžovės mums dar tikrai ne visos pažįstamos. Sunku pasakyti, kaip mums ten galėtų sektis, tačiau labai džiaugiuosi, kad kitą sezoną turėsime net du turnyrus - tiek olimpinę atranką, tiek pasaulio čempionatą.

Tai puiki proga sužibėti moterų ledo rituliui. Nekalbu vien apie rezultatus. Galime išpopuliarinti moterų ledo ritulį ir žengti pirmuosius žingsnius tarptautiniuose vandenyse. Ir aš, ir visos komandos merginos labai laukiame būsimojo sezono“, - teigė E.Zemlickienė.

Tiesa, pastaruoju metu dėl pasaulyje vis dar siaučiančio koronaviruso sunku kažką konkrečiai planuoti. Taigi nežinia, ar išvis pavyktų nuskristi į Islandiją. Tačiau ir pati moterų rinktinės vadovė, ir asociacija „Hockey Lietuva“ tiki ir planuoja, kad viskas bus, kaip numatyta: „Ruošiamės taip, tarsi viskas bus gerai. Ruošiamės geriausiam scenarijui. Planuojame skristi į Islandiją, planuojame planetos pirmenybes Lietuvoje. O kaip viskas susiklostys, matysime.“

Pasak jos, visos Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinės žaidėjos jau sujudo, sportuoja aktyviai ir vasarą. Juk ateinantis įtemptas sezonas tikrai pareikalaus daug jėgų, darbo ir pastangų.

„Oficialus pasirengimas olimpinei atrankai veikiausiai prasidės lapkritį. Dažniausiai jis prasideda prieš 2-3 savaites iki išvykimo. Tačiau, be abejonės, iki to merginos sportuoja savo atstovaujamuose klubuose. Taip pat šiemet mūsų ledo ritulininkės dalyvaus Baltijos lygoje, Latvijos čempionate, bus įvairių draugiškų turnyrų“, - kalbėjo E.Zemlickienė.

Pasitiki vokiečiu

Likus 2-3 savaitėms iki skrydžio į Islandiją, į mūsų šalį atvyks ir Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinės vyriausiasis treneris Berndas Hakė (Bernd Haake).Pastarąsias pareigas 74-erių ilgametis Lietuvos vyrų ledo ritulio rinktinės strategas iš Vokietijos perėmė pernai prieš debiutinį mūsiškių pasaulio čempionato išbandymą.

„Esame patenkinti trenerio darbu su moterų rinktine praėjusiais metais. Manau, debiutas pavyko. B.Hakė su malonumu sutiko prie mūsų prisidėti bei padėti dviejuose turnyruose ir šiais metais.

Jau su juo viskas sutarta. Į Lietuvą jis atvyks spalio pabaigoje, kai prasidės intensyvus moterų rinktinės pasiruošimas būsimoms kovoms. Mano nuomone, kalbant apie trenerius, šiuo metu tai yra pats geriausias variantas. Juk jis dirbo su mūsų komanda, daugelį žaidėjų pažįsta iš praėjusių metų, žino jų stipriąsias ir silpnąsias puses“, - atviravo Lietuvos moterų ledo ritulio rinktinės vadovė.

Primename, jog debiutiniame pasaulio čempionato III diviziono šešių komandų turnyre Bulgarijoje pernai Lietuvos ledo ritulininkės užėmė penktąją vietą. Mūsiškės per penkis mačus surinko 6 taškus. Lietuvos rinktinė iškovojo dvi pergales - 4-1 įveikė Honkongo ekipą bei 4-3 pranoko Belgijos komandą. Taip pat mūsiškių sąskaitoje buvo ir trys pralaimėjimai - 1-2 nusileista Bulgarijos rinktinei, 2-4 pripažintas Rumunijos ekipos pranašumas ir 2-4 pralaimėta Pietų Afrikos Respublikos rinktinei.

„Merginų debiutą pasaulio čempionate vertinu gerai. Ne puikiai, tačiau gerai. Galbūt merginos tyliai ir pasvajojo apie medalius, tačiau tikslai buvo kitokie. Tikėjomės laimėti bent vienas ar dvejas rungtynes, norėjome parodyt, ką sugebame. Apie apdovanojimus garsiai nesvajojome. Taigi, manau, rezultatas atitiko lūkesčius. Debiutas yra debiutas, apšilome kojas ir pažiūrėsime, ką galime daugiau nuveikti tarptautiniu lygiu. Dabar jau laukia rimtesni iššūkiai“, - sakė E.Zemlickienė.

Paklausta, ar būsimajame sezone galima tikėtis aukštesnių rezultatų, mūsų rinktinės vadovė nesiryžo spėlioti: „Kalbant apie pasaulio čempionatą, kadangi bus aštuonios komandos, turnyras bus suskirstytas į dvi grupes po keturias. Paskui lauks atkrintamosios varžybos. Taigi nemažai gali lemti ir tai, į kokią grupę pateksime. Galbūt tai mums bus palanki grupė, o gal - ne. Viskas gali nuvesti ir iki medalių, bet gali būti ir priešingai. Sunku kažką prognozuoti. Taip pat matysime, kaip per tuos metus mūsų merginos patobulėjo. Bus iš naujo vykdoma žaidėjų į rinktinę atranka, taigi ji gali šiek tiek keistis. Dalis varžovių taip pat nežinomos. Taigi klaustukų dar yra“, - teigė ji.

Teigiama linkme

Dar pernai prieš išvyką į Bulgariją E.Zemlickienė pasidžiaugė, jog moterų ledo ritulio populiarumas mūsų šalyje tikrai auga. Su moterų ledo rituliu daugiau nei penkerius metus dirbančios specialistės įsitikinimu, po debiuto planetos pirmenybėse šis rodiklis dar labiau išaugo.

„Po pasirodymo pernai pasaulio čempionate ir populiarumas, ir dėmesys padidėjo. Susidomėjimas tikrai jaučiasi. Tai labai džiugina. Iš tikrųjų ir mokyklose atsiranda vis daugiau ledo ritulį pasirenkančių mergaičių. 4-5 metų mergaitės jau vedamos į šios sporto šakos treniruotes. Aišku, sunku pasakyti, kiek jų liks ledo ritulyje, tačiau smagu, kad jų atsiranda vis daugiau. Taip pat keičiasi ir trenerių požiūris. Jau turime Vilniuje ir pirmąją mergaičių iki 10 metų komandą. Džiugu, kad po truputį, mažais žingsneliais, populiarumas auga“, - pasakojo moterų programos vadovė.

Žinoma, pridūrė E.Zemlickienė, iki ženkliai išaugusio populiarumo dar reikės palaukti ne vienus metus. Tačiau, pasak jos, rezultatai, nors ir nedideli, jau po truputį matosi: „Viskas tikrai eina teigiama linkme ir tai džiugina.“

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder