Per sportą - į neįgaliųjų širdis

Per sportą - į neįgaliųjų širdis

Šiemet iš Lietuvos krepšinio klubų kone daugiausiai įvairių socialinių akcijų suorganizavęs Klaipėdos "Neptūnas" nepamiršo gerų darbų ir po nesėkmingai susiklosčiusio Lietuvos krepšinio lygos (LKL) mažojo finalo - neptūniečiai laivu "Venus" kartu su Klaipėdos neįgaliaisiais plaukiojo po Kuršių marias bei dalijosi čempionato metu patirtais įspūdžiais.

Krepšininkai neįgaliesiems padovanojo "Neptūno" krepšinio atributikos. Skolingi neliko ir neįgalieji - įteikė savadarbes žvakides ir ant rankų užrišo draugystę simbolizuojančias juosteles.

Integracija į visuomenę

"Neptūno" ir neįgaliųjų ryšiai užsimezgė 2012 metais per visuomenininką Vilių Jurkų, kuris jau kurį laiką rūpinasi neįgaliųjų integracija į visuomenę.

"Neptūnas" viso sezono metu Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos "Klaipėdos viltis" narius nemokamai kvietėsi į varžybas ir treniruotes, draugiškai bendravo.

Pastarieji kelionės laivu metu guodė "Neptūno" žaidėjus dėl patirto pralaimėjimo LKL mažajame finale bei dainavo itin gražias dainas.


GERUMAS. Šiek tiek daugiau nei prieš mėnesį Klaipėdos "Neptūno" krepšininkai išdalijo arti 1300 pliušinių žaislų uostamiesčio kūdikių namams, vaikų namų globos ir neįgaliųjų įstaigoms.

"Kada rodomas profesionalaus krepšininko dėmesys sergantiems, neįgaliesiems ar vaikams bei skatinama užsiiminėti sportu, sveika gyvensena - puikus dalykas. Manau, jog iš to naudos gauna ir krepšininkai. Darydamas kažkam gera pats žaidėjas įvertina, kas tas gėris yra. Svarbu duoti kažką gyvenime ne tik sau pačiam, bet ir kitiems", - ne kartą pabrėžė "Neptūno" klubo direktorius Osvaldas Kurauskas.

Pasak "Neptūno" krepšininkų, svarbu neįgaliesiems sudaryti visas sąlygas integruotis į visuomenę.

"Neįgalieji yra daug ryžtingesni ir nuoširdesni. Malonu žiūrėti, kai švyti jų veidai. Kai matai jų užsispyrimą, norą gyventi bei džiaugtis pasauliu, ir pačiam norisi pozityviau žvelgti į aplink supantį pasaulį. Tada net pats šypseną išspaudi, pasikrauni energijos ir suvoki, kad jiems reikia tiek nedaug - tik visuomenės palaikymo ir nuoširdaus bendravimo", - mintimis dalijosi ilgametis "Neptūno" kapitonas Martynas Mažeika. Šiuo metu jis sutarties su jokia komanda nėra pasirašęs.

Tapo lyg šeimos nariais

Anot V. Jurkaus, neįgalieji jokiu būdu nenori, kad jiems būtų rodomas gailestis, o tiesiog tikisi nuoširdaus, kaip lygus su lygiu, bendravimo.

"Man tiesiog malonu su jais bendrauti. Tai - mano draugai. Apmaudu, kad žmonės dažniausiai žiūri tik į sveikuosius, o neįgaliųjų aplink save nemato arba tiesiog atstumia juos. Kai susiduri su neįgaliųjų bėdomis, tavosios problemos atrodo itin menkos. Nepaisant to, jie džiaugiasi gyvenimu, spinduliuoja energija ir jų šypsenos tokios natūralios, tiesiog griebiančios už širdies", - atviravo V. Jurkus.

Anot jo, labai palankiai į bendradarbiavimą pažiūrėjo "Neptūno" vadovybė.

"Noriu padėkoti klubo direktoriui Osvaldui Kurauskui, komunikacijos direktoriui Algimantui Erciui ir klubo vadybininkams, kad į tą reikalą pažiūrėjo labai atsakingai. Galbūt "Neptūno" pavyzdys įkvėps ir kitas Klaipėdos komandas prisijungti prie panašių akcijų. Juk neįgaliesiems sportas ir bendravimas su žinomais atletais - svarbus įvykis", - teigė V. Jurkus.

Neįgaliųjų atstovas pasidžiaugė ir laivo "Venus" vadovo Vaido Lomsargio geranoriškumu. Jis sudarė nemokamas sąlygas neįgaliesiems kartu su "Neptūnu" paplaukioti po Kuršių marias.

"Neptūniečiai - šilti ir itin draugiški žmonės. Neįgaliesiems malonu paspausti žaidėjams rankas, pabendrauti. Juk neįgaliesiems sportas ir bendravimas su žinomais atletais - svarbus įvykis. Džiugu, kad neptūniečiai ir "Klaipėdos vilties" atstovai itin šiltai susidraugavo, tiesiog tapo lyg vienos šeimos nariais", - kalbėjo V. Jurkus.

Socialinės akcijos - ne naujiena

Birželio mėnesio pradžioje "Neptūnas" įgyvendino "One Team" Eurolygos krepšinio turnyro socialinės plėtros ir rinkodaros projektą, į kurį įtraukė vaikų namų "Rytas" vaikus, neįgaliųjų centro "Lakštutė" ir Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos "Viltis" gyventojus.

"One Team" padeda tam tikroms bendruomenėms - fiziškai ar psichiškai neįgaliems, mergaitėms, priklausomybę psichotropinėmis medžiagomis turintiems jaunuoliams, nepasiturintiems ir t. t.

Šiek tiek daugiau nei prieš mėnesį Klaipėdos "Neptūno" krepšininkai išdalijo arti 1300 pliušinių žaislų uostamiesčio kūdikių namams, vaikų namų globos ir neįgaliųjų įstaigoms.

Tąkart "Neptūno" klubo žaidėjai, treneriai, administracijos darbuotojai ir "Neptūno" savanoriai aplankė neįgaliųjų centrą "Klaipėdos lakštutė", Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namus, Klaipėdos vaikų globos namus "Danė", Klaipėdos vaikų dienos centrą ir Klaipėdos vaikų globos namus "Rytas".

Vienur neptūniečius pasitiko su plačiausiomis šypsenomis, kitur - su motyvuojančiais plakatais ir savo rankomis darytomis dovanomis: atvirutėmis, piešiniais, laimę nešančiais angeliukais ir kitais suvenyrais.

Išdalijo bemaž 500 abonementų

"Neptūnas" įvairias socialines akcijas organizuoja jau kelerius metus.

Neptūniečiai kviečiasi neįgaliųjų, vaikų namų ir įvairių kitų įstaigų atstovus į savo rungtynes ir treniruotes, dalyvauja įvairiose jų šventėse, kaskart padovanoja krepšinio kamuolių, marškinėlių ar kitos "Neptūno" atributikos.

"Neptūnas" 2014-2015 m. sezoną išdalijo maždaug pusę tūkstančio nemokamų abonementų: 100 - Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklai, 120 - Klaipėdos vaikų namams ("Rytas", "Smiltelė", "Danė"), 80 - neįgaliųjų organizacijoms "Klaipėdos Lakštutė" ir "Klaipėdos viltis", taip pat pagal atskirus prašymus abonementų buvo išdalyta daugiavaikėms šeimoms, jaunimo centrui "Atviros erdvės", skirtingoms jaunimo, neįgaliųjų, kitų šakų sporto mokykloms, švietimo įstaigoms ir kitoms organizacijoms.

"Neptūnas" - lyg jungiamoji grandis, kuri motyvuoja ypač jaunus žmones ar vaikus bei neįgaliuosius siekti kažko daugiau ir nepalūžti sunkiomis gyvenimo akimirkomis. Mes akcentuojame socialinės atsakomybės idėjas bei visų socialinių sluoksnių lygybę. Dėkojame "Švyturio" arenai už tai, kad nemokamiems socialinių grupių abonementams netaikė jokių arenos mokesčių", - sakė "Neptūno" klubo administracijos darbuotojai.

Neptūniečiai 2012 metais prisidėjo prie tuberkuliozės dispanseryje besigydančių vaikų gerovės: pradžiugino vaikus reikalingu sporto inventoriumi - krepšinio ir futbolo kamuoliais, krepšinio lenta, šokdynėmis, įvairiais smėlio žaislais ir rūbeliais.

2013 metais Klaipėdos klubo atstovai optimizmo įkvėpė onkologine liga sergančiam berniukui.

Jam neptūniečiai įteikė firminius komandos marškinėlius, kamuolį su krepšininkų parašais ir komandos nuotrauką su palinkėjimu greičiau pasveikti.

"Tikiu, kad geri darbai anksčiau ar vėliau sugrįžta bumerangu. Būkime geresni aplink mus supantiems žmonėms, tada ir jie bus geresni bei visiems nuo to bus tik geriau", - sakė "Neptūno" klubo vadovas O. Kurauskas.

Artimiausiomis dienomis "Vakarų eksprese" bus išspausdintas išsamus buvusio "Neptūno" trenerio Kazio Maksvyčio atsisveikinimo interviu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder