Pasaulio čempionatas: penkios Afrikos pelenės

Pasaulio čempionatas: penkios Afrikos pelenės

Likus keturioms savaitėms iki Kinijoje vyksiančio pasaulio vyrų krepšinio čempionato, „Sporto gyvenimas“ pradeda jame dalyvausiančių komandų pristatymą. Dalyves suskirstėme pagal atrankos zonas, o šįkart jūsų dėmesiui - Afrikos rinktinės.

Šis žemynas čempionate turi penkias vietas, kurias užėmė Angola, Tunisas, Nigerija, Senegalas ir Dramblio Kaulo Krantas. Afrikos rinktinės niekada nepasižymėjo pergalėmis pasaulinėje arenoje, o reitingai rodo, kad jos turėtų būti autsaiderės. Kita vertus, tarp afrikiečių yra ir garsių krepšininkų, ir lietuviams puikiai pažįstamų žaidėjų.

Atranka. Atranka į čempionatą buvo vykdoma keturiose zonose, o Afrikai tarp jų visų buvo skirta mažiausiai kelialapių.

Pirmajame atrankos etape dalyvavo 16 rinktinių, į antrąjį pateko 12. Šis 12-ukas buvo suskirstytas į dvi grupes. Iš E grupės į pasaulio čempionatą žengė Tunisas ir Angola, iš F - Nigerija ir Senegalas.

Penktąja čempionato dalyve tapo trečiąją vietą F grupėje užėmusi Dramblio Kaulo Kranto rinktinė. Jos rezultatai buvo geresni už Kamerūno krepšininkų, kurie liko treti E grupėje.

Pasiekimai. Pagal Afrikos čempionatuose iškovotus apdovanojimus tituluočiausia žemyno komanda galima drąsiai vadinti Angolą. Ji triumfavo net 11 kartų. Senegalo nacionalinė komanda čempione tapo 5, Tuniso ir Dramblio Kaulo Kranto - po 2, Nigerija - 1 kartą.

Tačiau ilgametė istorija neparodo rinktinių pajėgumo. Ilgai Afrikoje dominavusi Angola po truputį užleidžia pozicijas, tai liudija 2017 m. žemyno čempionate užimta septintoji vieta.

Dramblio Kaulo Krantas jau dvejose Afrikos pirmenybėse iš eilės buvo tarp autsaiderių. 2015 m. jis liko 12-as, o užpernai - 14-as. Šios rinktinės patekimas į pasaulio čempionatą buvo bene vienintelis netikėtumas Afrikos atrankos zonoje.

Nigerija neabejotinai yra kylanti Afrikos krepšinio jėga. 2015 m. jos krepšininkai tapo čempionais, 2017 m. pelnė sidabrą. Užpernai titulą iš nigeriečių atėmė Tuniso krepšininkai. Bronzą paskutiniame Afrikos čempionate iškovojo Senegalas.

Pasaulyje.
 Nė viena iš penkių į Kiniją vyksiančių Afrikos komandų pasaulio čempionate nebus debiutantė. Keturios rinktinės yra dalyvavusios ir olimpinėse žaidynėse, šios garbės kol kas nenusipelnė tik Dramblio Kaulo Kranto krepšininkai.

Visgi dalyvavimu dažniausiai ir apsiribojama. Į olimpinių žaidynių atkrintamąsias varžybas dar nėra patekusi nė viena Afrikos rinktinė.

Pasaulio čempionatuose daugiausiai patirties yra sukaupusi Angolos rinktinė, dalyvavusi juose 7 kartus. Senegalas planetos pirmenybes yra dalyvavęs 5, Dramblio Kaulo Krantas - 3, Nigerija - 2, o Tunisas - 1 kartą.

Pasaulio čempionatuose susirenka gerokai daugiau komandų nei olimpinėse žaidynėse, juose pasitaiko silpnesnių varžovų ir afrikiečiams kartais pavyksta patekti į atkrintamąsias varžybas. Angola į aštuntfinalį žengė tiek 2006, tiek 2010 m. 2006 m. driokstelėjo Nigerija, taip pat žengusi į aštuntfinalį ir jame tik 77:78 nusileidusi vokiečiams su Dirku Novickiu (Dirk Nowitzki).

Būsima lietuvių varžovė Senegalo rinktinė nustebino 2014 m., kai pakeliui į atkrintamąsias varžybas įveikė Puerto Riką ir Kroatiją. Aštuntfinalyje senegaliečiai net 56:89 pralaimėjo ispanams. Į pasaulio čempionato ketvirtfinalį Afrikos komandos iki šiol nėra patekusios.

Reitingai. Jei tikėtume Tarptautinės krepšinio federacijos reitingu, Afrikos krepšinį tektų vadinti silpniausiu visame pasaulyje. Nigerija reitinge užima 33-iąją, Senegalas - 37-ąją, Angola 39-ąją, Tunisas 51-ąją, o Dramblio Kaulo Krantas - 64-ąją vietą. Bet kuri planetos pirmenybėse dalyvausianti Europos ar dviejų Amerikų rinktinė yra aukščiau už bet kurią Afrikos ekipą.

Tuniso ir Dramblio Kaulo Kranto reitingai yra žemiausi tarp visų 32 čempionato dalyvių. Net Azijos komandos reitinge įsitaisė aukščiau už šias rinktines.

Žvaigždės. Žvelgiant į rinktinių pasiekimus, afrikiečių popieriai išties atrodo prasti. Kita vertus, Juodajame žemyne yra užaugę daug garsių krepšininkų ir jų vis daugėja.

Pavyzdžiui, jei Kamerūnas būtų patekęs į pasaulio čempionatą ir surinktų pajėgiausią sudėtį, joje išvystume tris NBA žaidėjus - Žoelį Embidą (Joel Embiid), Paskalį Siakamą (Pascal Siakam) ir Liuką Mba a Mutę (Luc Mbah a Moute). Ž.Embidas yra vienas geriausių lygos vidurio puolėjų, o P.Siakamas - šių metų NBA čempionas.

Tačiau Kamerūno čempionate nebus, o kokias žvaigždes išvysime kitose Afrikos rinktinėse, kol kas sunku pasakyti. Informacija apie afrikiečių pasirengimą yra labai skurdi.

Senegalui turėtų atstovauti „Minnesota Timberwolves“ vidurio puolėjas Gorgujis Diengas (Gorgui Dieng). Geriausiais savo laikais - 2016-2017 m. sezonu - jis NBA čempionate rinko po 10 taškų ir atkovojo 7,9 kamuolio.

Anksčiau G.Diengas neatsisakydavo padėti savo šaliai, jis sužaidė ir šešis mačus pasaulio čempionato atrankoje. Vidurio puolėjas kandidatų sąraše yra ir šiemet.

Teoriškai stiprią sudėtį gali surinkti Nigerija. Birželį išplėstiniame sąraše tarp 44 kandidatų atsidūrė NBA žaidėjai Al Farukas Aminu (Al-Farouq Aminu), Džošas Okogis (Josh Okogie), Ekpė Udo (Ekpe Udoh), O Dži Anunobis (OG Anunoby), Deividas Nvaba (David Nwaba), Semis Odželejė (Semi Ojeleye) iš Čimezis Metu (Chimezie Metu).

Visi jie tikrai nesusirinks. Pavyzdžiui, E.Udo į rinktinę seniai žiūri pro pirštus. Kai nigeriečiai liepos 11 d. pradėjo pasirengimą, tarp krepšininkų nebuvo nė vieno NBA žaidėjo. Tačiau užsiminta, kad rinktinė dar gali sulaukti papildymo.

Net jei Nigerijos komandoje nebus visų minėtų krepšininkų, ji nebus silpna. Aukštaūgis Ikė Diogu (Ike Diogu) 6 sezonus žaidė NBA, o pastaruoju metu rungtyniavo Kinijoje. NBA lygoje epizodiškai yra rungtyniavęs ir įžaidėjas Benas Uzo (Ben Uzoh).

Puolėjas Stenas Okojė (Stan Okoye) praėjusį sezoną žaidė Ispanijos aukščiausiajame divizione ir buvo vienas Saragosos „Tecnyconta“ lyderių.

Tuniso rinktinę gali sustiprinti keturis sezonus NBA lygoje praleidęs „Dallas Mavericks“ vidurio puolėjas Salahas Medžri (Salah Mejri). Šios šalies pilietybę turi amerikietis Maiklas Rolas (Michael Roll), vasarą persikraustęs iš Tel Avivo „Maccabi“ į Milano „AX Armani“. Birželio pabaigoje žadėta, kad jie bus rinktinėje, tik ne nuo pasirengimo pradžios.

Angolos rinktinė visada buvo stipri kaip komanda, o ne žvaigždžių rinkinys. Panašiai yra ir dabar. Angolos krepšininkų gretose yra tik vienas žaidėjas, turintis sutartį su stipriu Europos klubu - Janikas Moreira (Yanick Morreira).

Šis „centras“ vasarą persikėlė iš Salonikų PAOK į Bolonijos „Virtus“. Ateityje žvaigžde gali tapti kitas aukštaūgis - Brunas Fernandas (Bruno Fernando), kurį „Atlanta Hawks“ šiemet 34-uoju šaukimu pakvietė NBA naujokų biržoje.

Pažįstami. 
Nė vienos Dramblio Kaulo Kranto žvaigždės nepaminėjome todėl, kad nelabai yra ką minėti. Tiksliau, dar neseniai nebuvo ką minėti.

Dabar jau yra, nes Dramblio Kaulo Kranto pilietybę gavo amerikietis Deonas Tompsonas (Deon Thompson), ketinantis žaisti pasaulio čempionate. Tas pats, kuris praėjusį sezoną atstovavo Kauno „Žalgiriui“.

30-metis 203 cm ūgio puolėjas Kaune buvo atsarginis, bet kuklioje Afrikos rinktinėje gali tapti lyderiu. Šiaip ar taip, jis ne vieną sezoną žaidė Eurolygos komandose.

Atstovauti pasaulio čempionate Nigerijos rinktinei pretenduoja Ikena Iroegbu (Ikenna Iroegbu), dalį praėjusio sezono praleidęs Panevėžio „Lietkabelyje“. Atrankos varžybose įžaidėjas rinko 14,5 taško ir buvo vienas iš nacionalinės komandos lyderių, todėl jo šansai vykti į Kiniją yra tikrai nemaži.

Dar vienas buvęs Lietuvos krepšinio lygos žaidėjas - Klevinas Hana (Clevin Hannah) - turi teisę rungtyniauti Senegalo rinktinėje. Jei užmiršote, tai primename, kad šis amerikietis 2017 m. trumpam šmėstelėjo Vilniaus „Ryte“.

Senegalo pilietybę turintis K.Hana atstovavo rinktinei 2017 m. Afrikos čempionate, bet planetos pirmenybių atrankoje jis nežaidė. Šiemet gynėjas yra tarp kandidatų.

Varžovai.
 Senegalo rinktinė lietuviams turi rūpėti daug labiau nei kitos Afrikos komandos, nes ji bus mūsiškių varžove pasaulio čempionato H grupėje.

Lietuviai susidurs su ekipa, turinčia galingą priekinę liniją ir ne tik dėl G.Diengo buvimo kandidatų sąraše. Morisas Nduras (Maurice Ndour) ateinantį sezoną atstovaus „Valencia“, Muhamadas Fajė (Mouhammad Faye) - Belgrado „Crvena Zvezda“, o 221 cm ūgio Jusufa Falas (Youssoupha Fall) - Vitorijos „Baskonia“ komandoms. Visi jie yra kandidatų sąraše, taigi Senegalas turės tris Eurolygos klubų aukštaūgius.

Po krepšiais laukia rimtos peštynės, tačiau Senegalo krepšinio problema - gerų gynėjų yra daug mažiau nei aukštaūgių.

Antrankos varžybose 10,3 taško vidurkiu pasižymėjęs ir vienu iš lyderių buvęs Laminas Sambas (Lamine Sambe) praėjusį sezoną rungtyniavo Prancūzijos trečiajame divizione. Rinktinei vis dar reikalingi 36-erių gynėjas Ksanas D’Almeida (Xane D’Almeida) ir 38-erių lengvasis puolėjas Malejė N’Dojė (Maleye N’Doye), nors geriausi jų laikai seniai praėjo.

Šie faktai rodo, kad perimetro žaidėjų pasirinkimas Senegale nėra didelis, o K.Hana pasaulio čempionate tikrai praverstų.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder