Parvežti medalio nežada

Parvežti medalio nežada

Vienas perspektyviausių Lietuvos plaukikų, Europos jaunimo čempionas ir prizininkas, pasaulio jaunimo vicečempionas Danas Rapšys vakar išvyko į Rusiją, kur vyks planetos suaugusiųjų plaukimo čempionatas. Dvidešimtmetis sportininkas į viską žiūri realiai ir iš anksto medalių sau nekabina. Vaikinas įsitikinęs, jog sužibėti suaugusiųjų varžybose jam dar per anksti.

Kaip jau rašėme, didžioji dalis Lietuvos plaukimo rinktinės, kurią iš viso sudaro aštuoni sportininkai, pirmenybėms rengėsi ir treniravosi Rumunijoje. Tik D.Rapšys drauge su Povilu Strazdu ruošėsi atskirai Alytuje. Pasak jaunojo plaukiko, kodėl taip buvo paskirstyta, nėra jokia paslaptis. Tiesiog jo pagrindinė rungtis yra 200 m plaukimas nugara, o plaukiant nugara geriausia treniruotis uždarame baseine.

„Kiti treniravosi Rumunijoje, nes dauguma jų plaukia žiūrėdami žemyn, o mano pagrindinėje rungtyje dalyvaujama žiūrint į viršų. Taigi pasirinkau treniruotes ten, kur yra lubos. Man tiesiog taip geriau treniruotis. Pačiame čempionate lubos bus, uždėjo kažkokias dekoratyvines. Tad viskas bus gerai, - šypsodamasis pasakojo D.Rapšys. - Nors iš tiesų sudėtingos tos sąlygos Lietuvoje treniruotis. Galėčiau išskirti nebent tik Kauno ir Alytaus baseinus. Taigi iš Panevėžio ten ir tenka važinėti į treniruotes.“

Plaukiko teigimu, visas pasirengimo procesas planetos pirmenybėms praėjo gan sklandžiai. Tik truputį iš vėžių buvo „išgriovusi“ skaudanti nugara: „Galbūt vėjas perpūtė, o gal pasitempiau.“ Tačiau labai greitai viskas susitvarkė ir plaukikas galėjo treniruotis visu pajėgumu. Tad čempionatui Kazanėje jaučiasi gerai pasiruošęs.

2013 m. pasaulio pirmenybių Ispanijoje 200 m plaukimo nugara pusfinalyje D.Rapšys pranoko du varžovus ir užėmė 14 vietą. Tuomet panevėžietis distanciją įveikė per 1 min. 59,05 sek. Į finalą pateko aštuoni plaukikai. O 100 m plaukimo nugara atrankos varžybose Barselonoje jis užėmė 25 vietą. Distanciją lietuvis įveikė per 55,68 sek. D.Rapšį nuo pusfinalio skyrė 0,96 sek.

„Šiame čempionate Kazanėje norėtųsi patekti į finalą. Tai būtų mano pagrindinis tikslas. Nors, žinoma, norisi pasigerinti ir savo rezultatus, - sakė D.Rapšys. - Taip, kažkada esu sakęs, kad svajoju apie pasaulio rekordą, bet dar tikrai ne dabar. Tačiau ateityje tikrai pavyks tai pasiekti. Manau, dabar dar tam esu per jaunas. Bent man atrodo, kad į suaugusiųjų elitą prasimušti dar ankstoka. Labiausiai turbūt man dar trūksta subrendimo, patirties, kūno sudėjimo, jėgos. Taigi pasaulio čempionate sau medalių tikrai nekabinu.“

Primename, jog kovo mėnesį Alytuje vykusiose Lietuvos plaukimo žiemos pirmenybėse D.Rapšys plaukdamas 200 m laisvuoju stiliumi nuotolį įveikė per 1.47,39 sek., pagerino sau pačiam priklausiusį Lietuvos rekordą bei pasiekė 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių „A“ lygio normatyvą. Pasiektas rezultatas taip pat buvo ir plaukimo čempionato Kazanėje „A“ lygio normatyvas.

„Iš tiesų apie tai, kad jau turiu olimpinį kelialapį, negalvoju. Nors galbūt dauguma ir sako, jog taip „ramiau“ vykti į pasaulio čempionatą. Kelialapis reiškia, kad užsitikrini vietą, tačiau juk norisi nuvažiavus į tas olimpines žaidynes ir kažką parodyti, pasiekti gerą rezultatą“, - samprotavo D.Rapšys.

D.Rapšys Kazanėje savo jėgas išbandys 100, 200 m nugara ir 200 m laisvuoju stiliumi rungtyse bei su rinktine - 4 x 100 m kombinuotoje estafetėje. Plaukikai pasaulio čempionate startuos rugpjūčio 2 d.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder