Parolimpinių žaidynių čempionas Mindaugas Bilius: svarbiausia yra ne medalis, o pasikeitęs visuomenės požiūris

Parolimpinių žaidynių čempionas Mindaugas Bilius: svarbiausia yra ne medalis, o pasikeitęs visuomenės požiūris

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį į Lietuvą sugrįžo Lietuvos sportininkai, dalyvavę Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse. Po ilgos kelionės sportininkų nuovargį nustelbė šypsenos ir nuostaba - Vilniaus oro uoste juos pasitiko didžiulis būrys sirgalių, artimųjų, žurnalistų, taip pat surengtas nedidelis koncertas.

"Visi esame nustebę tokiu pasitikimu. Kai pamačiau, kad visuomenė taip susidomėjusi mūsų rezultatais, tikėjausi, kad kažkoks sutikimas gali būti, bet tokio didelio dar nesame turėję. Visi lietuviai patekome į dešimtukus, golbolo rinktinė iškovojo auksą, nugalėjo JAV. Jaučiamės padarę gerą darbą", - kalbėjo du medalius - aukso ir sidabro - į Lietuvą parvežęs lengvaatletis Mindaugas Bilius.

34-erių metų M. Bilius, kuris Rio de Žaneire triumfavo rutulio stūmimo rungtyje bei buvo antras disko metime, kaip pergalių priežastį nurodė sunkų darbą su treneriu: "Su treneriu Rimantu Plunge dirbome daug ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai bei manau, kad tai pavyko", - pridūrė lengvaatletis.

Dar vieną medalį Lietuvos delegacijai iškovojo golbolo rinktinė, kuri tapo parolimpine čempione. Prieš ketverius metus Londone lietuviai liko be apdovanojimų. Vis dėlto detaliau analizuoti pagerėjusių Lietuvos parolimpiečių rezultatus M. Bilius dar nenorėjo.

"Londono parolimpinėse žaidynėse neturėjome medalių, ir dabar kyla klausimas, kodėl jie atsirado. Į šitą klausimą norėčiau atsakyti vėliau, kai pailsėsiu. Tie medaliai svarbūs ne tik mums, bet ir visiems žmonėms, kurie mus palaikė. Tai yra svarbiausia", - sakė M. Bilius.

Lietuvoje iškart po parolimpinių žaidynių užvirė diskusijos apie per mažas premijas parolimpiniams prizininkams. Premjeras Algirdas Butkevičius pažadėjo premijas padvigubinti, Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė jas net suvienodinti su olimpinių žaidynių prizininkų premijomis. Pasak M. Biliaus, Lietuvos neįgalūs sportininkai niekada negalvojo apie premijų dydį. Jiems svarbiausia - pasikeitęs žmonių požiūris ir viltis turėti geresnes sąlygas ir sportuoti, ir gyventi.

"Aš dėl pinigų klausimo niekada nebuvau kėlęs. Aš tik noriu, kad mūsų neįgaliųjų visuomenė būtų visaverčiais Lietuvos piliečiais, galėtų jaustis stiprūs, pozityvūs. Kai visi taip jausimės, mano tėvynė bus stipresnė ir laimingesnė. Tikiuosi, kad taip ir bus. Mūsų medaliai gali suteikti tam impulsą. Esmė yra visuomenės suvokimas apie neįgaliųjų sportą", - kalbėjo M. Bilius, pridūręs, kad Brazilijoje nesinaudojo internetu ir nežino apie Vyriausybės sprendimus dėl premijų dydžio.

Parolimpinių žaidynių metu M. Bilius sukritikavo Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidentą Vytautą Kvietkauską. Šįkart sportininkas, kurį oro uoste pasveikino ir pats V. Kvietkauskas, atsisakė paaiškinti situaciją.

"Norėčiau į šį klausimą atsakyti, kai išsimiegosiu. Esu po kelionės labai pavargęs. Pozityvumo yra daug, esu laimingas, bet ar pykstamės? Neatsimenu", - pridūrė lengvaatletis, prieš kelerius metus išgyvenęs didžiulę automobilio avariją.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder