Nikitinų dinastijoje sportas - gyvenimo variklis

Nikitinų dinastijoje sportas - gyvenimo variklis

Prieš tris dešimtmečius nuolat laikraščių puslapiuose mirgėjusiai ir sporto laurus Tarybų Sąjungoje skynusiai klaipėdiečių Nikitinų šeimynai šie metai išskirtiniai sukaktimis - Irena švenčia 65-erių, Anatolijus - 75-erių, dukra Irena - 45-erių, anūkas Songaila - 10 metų jubiliejus. Šioje šeimoje sportas ir šiomis dienomis užima itin svarbią vietą.

1981 metais Nikitinai pirmą kartą buvo pripažinti sportiškiausia Lietuvos šeima. Vėliau šį titulą apgynė dar devynis kartus, skynė vieną po kito laurus aštuoniose skirtingose sporto šakose, per savo sportinę karjerą yra sukaupę daugiau nei pusę tūkstančio įvairių trofėjų: per 300 medalių ir per 200 įvairių taurių bei prizų.

Ištakos - nuo prosenelės

Įdomu pastebėti, kad ir pastaruoju metu Nikitinai sporto arenose nuolat garsina Klaipėdos vardą: dar kovo mėnesį Irena ir Anatolijus iškovojo krūvą medalių tarptautinėse Kaliningrado plaukimo varžybose, 2014 metais žibėjo atvirame Lietuvos čempionate, o 2013 metais - IX pasaulio lietuvių žaidynėse. Jie abu gerino Lietuvos veteranų plaukimo rekordus.

Jų pėdomis seka ne tik sūnus Anatolijus ir dukros - Irena ir Ilona, net ir anūkai - Domantas ir Liutauras (futbolo ir plaukimo varžybų laureatai). Jų prosenelė Klavdija Silina iki 1939 metų sėkmingai dalyvavo kalnų slidininkų varžybose Murmansko mieste.

"Nikitinų šeima garsėjo visoje Tarybų Sąjungoje. Ši šeima mums atnešė ne tik medalių, bet ir džiaugsmo akimirkų", - ne kartą yra teigęs kadaise miesto sporto reikalus kuravęs Aleksandras Ponimatkinas.

Ankstesni Nikitinų pasiekimai išties įspūdingi: daugkartiniai Tarybų Sąjungos ir Lietuvos čempionai ir prizininkai, Baltijos šalių laureatai, įvairių tarptautinių turnyrų nugalėtojai.

Nikitinų šeimyna ne kartą buvo apdovanota ženkliukais, pagyrimo diplomais, garbės raštais įtakingiausių valdžios atstovų už nuopelnus vystant kūno kultūrą ir sportą. Jie daugybę kartų lankėsi pas tuometinį Ministrą pirmininką šviesaus atminimo Algirdą Brazauską, buvo dažni svečiai Tarybų Sąjungos ir Lietuvos sporto komitetuose.

Sportas įaugęs į kraują

Nikitinų šeimyna anksčiau kultivavo ir medalius skynė tinklinio, šaudymo iš šautuvo, slidinėjimo, jūrų trikovės, žiemos trikovės, universalios daugiakovės, lengvosios atletikos bei kovinės daugiakovės varžybose.

TROFĖJŲ PARODA. Daugkartinių penkiakovės, tinklinio Tarybų Sąjungos ir Lietuvos čempionų, sportiškiausios Lietuvos šeimos nugalėtojų Irenos ir Anatolijaus Nikitinų šeimos trofėjai (medaliai, taurės, skulptūros, apdovanojimai) buvo eksponuoti Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

"Sportas - mūsų gyvenimo variklis. Tai buvo vieni džiugiausių mūsų gyvenimo metų. Visada smagu atstovauti savo šaliai, ginti savo miesto garbę. Mes su žmona Iena miesto garbę sporto varžybose giname jau 48 metus", - "Vakarų ekspresui" pasakojo vyriausias Nikitinų šeimos narys Anatolijus.

2009 metais Nikitinų šeimyna Klaipėdos visuomenei pristatė savo iškovotų trofėjų kolekciją.

Anatolijus pabrėžė, kad būtent sportas ir užsispyrimas išugdė valią jo vaikams, kurie baigė mokslus aukštosiose mokyklose ir įsitvirtino gyvenime.

Vyriausioji dukra Irena, kuri yra dukart Tarybų Sąjungos čempionė kovinės ir karinės daugiakovės varžybose, baigė Kauno kūno kultūros akademiją (dabar - Lietuvos kūno kultūros akademija), vėliau ir Policijos akademiją. Dabar Amerikoje užsiima verslu.

Sūnus Anatolijus, kuris universalios ir kovinės daugiakovės laureatas, baigė Kauno technologijos universitetą ir taipogi JAV užsiima verslu.

Jauniausioji dukra Ilona, kuri neturėjo lygių žiemos trikovės varžybose, o dabar skina laurus plaukimo varžybose, dirba Klaipėdos miesto universitetinėje ligoninėje bendrosios praktikos slaugytoja.

ČEMPIONĖ. Ilona Nikitina nuolat skina laurus plaukimo varžybose.

Ji pasuko mamos Irenos pėdomis - ji taip pat bendrosios praktikos slaugytoja. Praeityje buvo itin garsi žiemos trikovės atstovė, kandidatė į sporto meistrus.

Vyriausiasis Nikitinų šeimos atstovas Anatolijus pasidžiaugė, kad sportiškoji šeima per daugybę metų tapo dar gausesnė.

"Turiu būrį anūkų. Tikiuosi, kad apie jų pasiekimus sporto arenose išgirsime dar ne kartą. Mūsų šeimoje sportas - tarsi įaugęs į kraują", - šypsodamasis sakė Anatolijus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder