Netekome sporto žurnalistikos šviesulio

Netekome sporto žurnalistikos šviesulio

Klaipėdos sporto bendruomenė gedi - netekome didžiąją savo gyvenimo dalį sportui atidavusio ilgamečio "Vakarų ekspreso" sporto žurnalisto, statistiko ir kolekcininko Algirdo Auruškevičiaus. Jis Anapilin, pakirstas sunkios ligos, iškeliavo eidamas 70-uosius savo gyvenimo metus.

A. Auruškevičius sporto bendruomenėje buvo vadinamas futbolo guru, vaikščiojančia futbolo ir sporto enciklopedija. Jei kas iš sporto profesionalų ar mėgėjų neprisimindavo kokio praeities rezultato, garbingos sporto datos, visada kreipdavosi į A. Auruškevičių ir šis arba iš atminties, arba pasikapstęs po savo sporto lobynus atsakydavo net į pačius sunkiausius klausimus.

Apdovanojimas - iš prezidento rankų

2018 metų pabaigoje A. Auruškevičius sulaukė garbingo įvertinimo - šviesaus atminimo kolegos Aleksandro Krukausko premijos už gyvenimą, paskirtą sporto žurnalistikai. Tąkart jis dėl ligos vykti į Vilnių atsiimti apdovanojimo negalėjo, tad šių metų sausio mėnesį trofėjų į Klaipėdą atvežė rezultatyviausias visų laikų Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas, dabartinis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas klaipėdietis Tomas Danilevičius.

[CITATA]

"Šis apdovanojimas tarp žurnalistų prilygsta Nobelio premijai. Aš Algirdą Auruškevičių pažįstu nuo mažų dienų, kai dar lankiau Klaipėdos futbolo mokyklą. Jis vienas pirmųjų mane pastebėjo futbolo aikštėje", - sausio 18 dieną įteikdamas apdovanojimą sakė T. Danilevičius.

Garbingo apdovanojimo įteikimo ceremoniją A. Auruškevičiui organizavo Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos (KLFF) prezidentas Rimantas Žvingilas. Pagerbti "Vakarų ekspreso" žurnalisto atvyko Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas ir KLFF direktorius Modestas Jackus.

"Mums didelė garbė, kad turime savo krašte, Žemaitijos kampelyje, tokį žmogų. Tai tarsi vaikščiojanti futbolo enciklopedija", - prieš mėnesį pabrėžė S. Budinas ir R. Žvingilas.

Deja, lygiai po mėnesio Klaipėdą pasiekė liūdna žinia - A. Auruškevičius pralaimėjo kovą su sunkia liga ir iškeliavo Anapilin.

Išleista unikali knyga

A. Auruškevičių puikiai pažinojo sporto bendruomenė. Jis "Vakarų ekspreso" redakcijoje straipsnius sporto tematika rašė beveik 30 metų - nuo pat dienraščio įkūrimo, t. y. nuo 1990-ųjų. Jis itin daug informacijos sukaupė apie futbolą.

A. Auruškevičius ne tik nuolat rašė straipsnius, bet ir leido įvairias su futbolu susijusias programėles, o 2012 metais parašė knygą "Pradingęs Atlantas". Joje aprašoma ne dabartinio "Atlanto", o praeities, 1963-1989 metų, Sovietų Sąjungos čempionatuose žaidusios meistrų komandos istorija, statistika, pateiktos futbolininkų biografijos ir įdomūs gyvenimo faktai.

NUSIPELNĘS. Algirdas Auruškevičius "Vakarų ekspreso" redakcijoje straipsnius sporto tematika rašė beveik 30 metų - nuo pat dienraščio įkūrimo, t. y. nuo 1990 metų. Jis itin daug informacijos sukaupė apie futbolą, tad nieko keisto, kad aplinkiniai jį dažnai vadino futbolo enciklopedija. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Tai naujas istorijos puslapis Klaipėdos futbolo pasaulyje - iki tol mūsų mieste panašios knygos apie šią ekipą nebuvo.

"Man svarbu buvo išleisti ir pamatyti šią knygą. Dabar drąsiai galiu tarti, kad palikau pėdsaką Klaipėdos futbolo istorijoje", po knygos išleidimo "Vakarų ekspresui" sakė A. Auruškevičius.

Apie šviesaus atminimo A. Auruškevičių buvęs Klaipėdos sportininkų namų vadovas, taip pat sporto istorijos metraštininku vadinamas Algirdas Plungė yra sakęs: "Klaipėdai pasisekė, kad turi Algirdą Auruškevičių. Jo dėka miesto futbolo istorija neliks užmiršta."

A. Auruškevičius buvo ilgametis daugkartinio Lietuvos čempiono, prizininko ir taurės laimėtojo Klaipėdos "Atlanto" (buvęs "Granitas", vėliau - "Aras") klubo vadovas ir atstovas spaudai.

Žurnalistas nuo 1992 iki 2012 m. priklausė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) istorijos, spaudos ir propagandos komisijai (komitete). Sudarė nemažai futbolo bukletų, rungtynių programėlių, įskaitant ir Lietuvos rinktinės rungtynes.

Taip pat A. Auruškevičius turėjo sukaupęs didelę futbolo atributikos kolekciją.

Garbių žmonių atsiliepimai

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, sužinojęs, kad Anapilin iškeliavo A. Auruškevičius, savo "Facebook" paskyroje rašė: "Sudie, Algirdai... Ačiū už begaliniai nuoširdžią tarnystę Klaipėdai niekada nenuilstančio sporto istorijos Klaipėdoje metraštininko misijoje... Tai ištikimybės ir besąlygiško atsidavimo visa širdimi ir protu tai kilniai misijai, kurios ištikimu Riteriu Tu buvai visą savo gyvenimą simbolis... Legendos išeina ir palieka mus, bet lieka istorija, kurią Tu ir kūrei, ir mūsų atmintis... Ilsėkis ramybėje, mielasis Algirdai, didi asmenybe ir paprastas žmogau..."

Klaipėdos sportininkų namų vadovas Algirdas Vaicekauskas rašė: "Netekau draugo... futbolo guru, futbolo metraštininko irgi Algirdo. Iškeliavo Amžinybėn... Dar praeitą savaitę juokavom, kalbėjom apie Klaipėdos sportą, Sporto muziejus praturtėjo eksponatais, nes Jam rūpėjo futbolo reikalai. Pasidžiaugė, kad LFF įvertino Jo nuopelnus Lietuvos futbolui, ir į planus įtraukė ordino skyrimą jubiliejaus proga. Labai tuo didžiavosi, bet iki tos akimirkos dar likę keturi mėnesiai. Manau, gražu būtų, kad LFF atvežtų tą ordiną ant purpurinės pagalvėlės ir Jam įteiktų. Ilsėkis ramybėje, mielas bičiuli. Lai Tau bus lengva žemelė už Tavo didžiąją meilę Lietuvos ir Klaipėdos futbolui bei sportui. Sporto bendruomenei didžiulė netektis."

Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos prezidentas R. Žvingilas apie A. Auruškevičių taip pat atsiliepė tik gražiausiais žodžiais: "Klaipėda neteko futbolo legendos. Labai šiltas, nuostabus ir gerai išmanantis futbolo subtilybes Algirdas galėjo atsakyti į bet kokį klausimą, susijusi su futbolu. Netekome futbolo plunksnos-žurnalisto, o pirmiausia - gero žmogaus! Praėjusių metų gruodį Algirdas buvo įvertintas pačiu aukščiausiu Lietuvos sporto žurnalistų apdovanojimu - už nuopelnus sportui, ir dar pajuokavo: šis apdovanojimas kaip Nobelio premija. LFF yra taip pat paruošusi ordiną pagerbti mūsų žurnalistų guru. Ilsėkis ramybėje, visų gerbiamas Algirdai."

R. Žvingilas atskleidė ir tai, kad Klaipėdos sportininkų namuose artimiausiu metu turėtų atsirasti A. Auruškevičiui ir jo surinktiems futbolo trofėjams skirtas kampelis.

"Algirdas puikiai išmanė savo darbą, futbolo srityje jis daug patardavo, kai kuriuos dalykus žinojo net geriau nei futbolo treneriai", - akcentavo R. Žvingilas.


Legendos išeina ir palieka mus, bet lieka istorija, kurią Tu ir kūrei ir mūsų atmintis... Ilsėkis ramybėje, mielasis Algirdai, didi asmenybe ir paprastas žmogau.

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos meras


Labai šiltas, nuostabus ir gerai išmanantis futbolo subtilybes Algirdas galėjo atsakyti į bet kokį klausimą susijusi su futbolu. Netekome futbolo plunksnos-žurnalisto, o pirmiausia gero žmogaus!

Rimantas ŽVINGILAS, Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos prezidentas

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder