Nerijus Dunauskas: "Man Klaipėda - gražių prisiminimų miestas"

Nerijus Dunauskas: "Man Klaipėda - gražių prisiminimų miestas"

Sausio mėnuo Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) - permainų metas. Neseniai nauju šios federacijos prezidentu tapo Edvinas Eimontas, o praėjusį pirmadienį LFF Vykdomasis komitetas balsų dauguma generaliniu direktorium išrinko iš Telšių kilusį Nerijų Dunauską. Už jį balsavo 7 iš vienuolikos Vykdomojo komiteto narių. Keturis balsus gavo kitas kandidatas Benas Renatas Baltusis.

Ligšiol LFF varžybų ir renginių skyriui vadovavęs trisdešimt septynerių Nerijus Dunauskas turi sąsajų su Klaipėda. Apie jas, futbolą, savo šeimą naujasis generalinis direktorius sutiko papasakoti "Vakarų ekspreso" skaitytojams. Tai pirmasis jo interviu einant naujas pareigas.

LFF prezidentas Edvinas Eimontas minėjo, kad generaliniu direktorium norėtų matyti žmogų iš savo aplinkos. Vadinasi, toks esate?

Ta aplinka yra futbolo šeima, kurios nariai mes su prezidentu esame. Jau greitai bus penkiolika metų kai mudu dirbame Futbolo federacijoje. Todėl per daug nenustebau gavęs pasiūlymą dirbti generaliniu direktorium.

Vykdomąjį komitetą sudaro trylika asmenų, bet posėdyje balsavo vienuolika narių. Gal išduosite paslaptį, kur buvo "pamesti" du balsai?

Ne, tikrai nepasakysiu. Šis klausimas yra ne man. Aš negaliu skleisti informacijos, kas ir kaip balsavo. Klauskit Vykdomojo komiteto narių.

Aršūs futbolo kritikai LFF vadina Dunauskų giminės klanu. Kaip vertinate tokius pasisakymus ir ar nebijote, tapęs aukštu LFF pareigūnu, padidinto etikos sargų dėmesio?

Juk ne aš priėmiau į darbą federacijoje savo brolį Gerhardą ir pusbrolį Tadą. Ne aš išrinkau tėvą Telšių apskrities futbolo federacijos prezidentu ir LFF Vykdomojo komiteto nariu. Suprantu, kad naujos pareigos mane pakišo po padidinamuoju stiklu. Tačiau tikiuosi nesupainioti privačių ir viešųjų interesų.

PRINCIPINGAS. Nerijus Dunauskas buvo griežtas teisėjas. Redakcijos archyvo nuotr.

Pernai rugpjūtį Pakruojyje buvo sustabdytos rungtynės tarp vietos "Kruojos" ir "Šiaulių" ekipų dėl įtartinų kai kurių futbolininkų veiksmų. Šio sustabdymo iniciatorius buvo LFF sąžiningo žaidimo pareigūnu dirbantis Jūsų brolis Gerhardas. Kaip manote, ar jis neviršijo savo įgaliojimų? Juolab, kad šis įvykis neturi analogų futbolo pasaulyje. Šią situaciją įvertinkite kaip buvęs teisėjas.

Matyt, buvo gauta informacija apie didelius statymus rungtynių eigoje. Todėl manau, kad ar tai būtų mano brolis, ar kitas asmuo pasielgė teisingai. Mūsų federacija jau seniai stojo į atvirą kovą su futbolo sukčiais. Ypač jų suaktyvėjimas pasaulyje pasijuto 2014-2015 metais. Mes pirmieji Lietuvoje apie nešvarius žaidimus sporte prabilome garsiai ir ėmėmės prevencinių priemonių. Šia linkme yra daug padaryta. Inicijavome įstatymą, pagal kurį bandančius iš futbolo pasipelnyti nelegaliu būdu būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Dabar žodį turi tarti Seimas.

Esate vedęs žinomo futbolininko iš Klaipėdos Tomo Danilevičiaus seserį. Turbūt, namuose netrūksta pokalbių futbolo tema?

Futbolo aš "prisivalgau" darbe. Todėl po darbo apstu būna šeimyninių problemų. Su žmona Egle auginame tris atžalas. Dukrelei Gerdai jau devyneri, sūnui Dovydui - šešeri, o jaunėliui Džiugui balandį sukaks dveji metukai. Su jais nuobodžiauti tikrai nėra kada.

Tikriausiai, sūnums namuose netrūksta futbolo kamuolių?

Vyresnysis jau pradėjo domėtis futbolu, o Džiugui (yra Telšiuose "Džiugo" futbolo komanda - juokiasi) kamuolys dar nelabai rūpi. Tikrai nespausiu jų būti futbolininkais. Lai pasirenka patys. Galbūt jie norės būti ledo ritulininkais - kaip mano senelis.

Kokie įvykiai Jums buvo patys įsimintiniausi kai žaidėte futbolą ir teisėjavote?

Daug įsimintinų akimirkų buvo. Įstrigo atmintyje pirmosios rungtynės ginant Telšių "Mąsčio" komandos garbę. Gražūs prisiminimai išliko iš tų laikų, kai žaidžiau Kauno "Inkare" ir Klaipėdos "Atlante". Su uostamiesčio ekipa dvejuose Lietuvos čempionatuose iškovojau sidabro ir bronzos medalius bei šalies taurę. Smagu buvo finale nugalėti Vilniaus "Žalgirį". Šiek tiek apmaudu, kad su atlantiečiais dėl objektyvių priežasčių nesužaidžiau nė vienų rungtynių Europos taurių turnyruose. Man Klaipėda - gražių prisiminimų miestas. Kai pradėjau teisėjauti taip pat turėjau daug potyrių - pirmosios rungtynės I lygoje, A lygoje, tarptautinėje arenoje. Ne kartą teko teisėjauti lemiamoms FBK "Kaunas" ir Panevėžio "Ekrano" rungtynėms, per kurias spręsdavosi aukso medalių likimas. Malonu buvo, kai mane net penkis sezonus iš eilės pripažino geriausiu šalies teisėju. Turėdamas FIFA kategoriją teisėjavau arti 50 tarptautinių rungtynių.

MEDALININKAS. Nerijus Dunauskas (antroje eilėje - trečias iš kairės) su Klaipėdos "Atlantu" dusyk tapo Lietuvos čempionatų prizininku. Algirdo Auruškevičiaus archyvo nuotr.

Kokie bus pirmieji Jūsų darbai naujose pareigose?

Pirmosiomis dienomis bandau apsiprasti naujame vaidmenyje. Jau vasario devintąją Kaune organizuojame forumą, skirtą jaunimo futbolo klausimams šalyje aptarti. Rengiamės ir vasario pabaigoje vyksiančioms supertaurės rungtynėms tarp Vilniaus "Žalgirio" ir "Trakų" klubų.

Po Jūsų išrinkimo LFF varžybų ir renginių vadovo kėdė liko tuščia. Kas ant jos atsisės?

Kol kas negaliu pasakyti. Tarsimės su prezidentu ir artimiausiu metu nuspręsime kam patikėti šias pareigas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder