Motokroso meistrai olimpiadoje

Motokroso meistrai olimpiadoje

Rugsėjo 26-27 d. Prancūzijoje vyks Motokroso nacijų taurės varžybos, dar vadinamos motokroso olimpiada. Šiose varžybose mūsų šaliai atstovaus trys sportininkai. Nors Lietuvos rinktinei dar niekada nepavyko prasibrauti į olimpiados A finalą, mūsų motociklininkai tiki, kad šiemet jie pagaliau tai padarys. Pasak Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) prezidento Virginijaus Visockio, nors mūsų komanda ir bus viena jauniausių varžybose, patirties, ambicijų ir noro kovoti už Lietuvą jiems netrūksta.

Jaudulys prieš startą

Motokroso olimpiadoje, kuri organizuojama nuo 1947 metų, kovos pajėgiausi sportininkai iš 34 pasaulio ir Europos šalių. Lietuvos rinktinė ten dalyvavo jau dešimt kartų. Aukščiausias mūsų šalies komandos laimėjimas šiose varžybose kol kas buvo užimta trečioji vieta B finale.

Šiemet Lietuvos rinktinė bus viena jauniausių tarp olimpiados dalyvių. Mūsų šalies motokrosininkų metų vidurkis - 20-21 metai. Nors brandą motociklininkai pasiekia būdami 23-27 metų. Mūsų rinktinę Prancūzijoje sudarys trys stipriausi šalies motokrosininkai - 18-metis Arminas Jasikonis, 22-ejų Nerijus Rukštela ir 24-erių Vytautas Bučas.

A.Jasikonis motociklu važinėja nuo ketverių metų. Prancūzijoje jis kovos OPEN klasėje (motociklai 450 kub.cm ir daugiau).

„Jaudulys prieš startą, žinoma, yra. Juk tai vienos didžiausių varžybų. Taip pat ir žiūrovų bus labai daug. Tačiau stengiesi jaudulį numalšinti ir tiesiog išvažiuoti į trasą, mėgautis, važiuoti savo važiavimą. Važiuojant trasa jaudulys pasimiršta“, - kalbėjo A.Jasikonis, kuris olimpiadoje dalyvaus trečią kartą.

N.Rukštela Prancūzijoje važiuos MX1 klasėje (nuo 250 iki 450 kub.cm motociklai). Jam Motokroso nacijų taurės varžybos bus jau šeštosios. Vaikinas ant motociklo sėdi nuo 5-erių.

Trečiasis komandos narys V.Bučas, kuris motosporte jau 14 metų, olimpiadoje varžysis MX2 klasėje (motociklai iki 250 kub.cm). Pasak motociklininko, kiekvienas sportininkas varžybose jaučia ir atsakomybę, ypač kai tos varžybos ne asmeninės, o komandinės, kai kovoji už rinktinę.

„Bent jau aš asmeniškai stengsiuosi padaryti 10-20 proc. daugiau vien dėl to, kad tai komandinės varžybos ir tu nenori nuvilti nei savo rėmėjų, nei komandos draugų, nei vadovų“, - teigė V.Bučas.

Pagrindinis tikslas

Mūsų sportininkai artėjančioms varžyboms ruošėsi ne Lietuvoje, o Belgijos trasose. Pasiruošimas šiam startui truko apie mėnesį. Motociklininkų teigimu, treniruotės vyksta užsienyje, nes ten yra daugiau panašių trasų į pasaulio ir Europos motokroso čempionatų, palyginti su Lietuvos trasomis.

„Ten trasos profesionalesnės ir geriau paruoštos. Gruntas daug panašesnis į tą, koks laukia Prancūzijoje. Tiesa, kartais netgi važiuojame pasitreniruoti į Prancūziją, nes ten didesni kalnai, o ir olimpiados trasoje bus ganėtinai nemaži kalnai. Tiesiog užsienyje geriau galime pasiruošti, ten sąlygos geresnės suteiktos“, - pasakojo A.Jasiukonis.

Tačiau LMSF prezidentas nesiskundžia sąlygomis Lietuvoje. Jis tvirtino esąs ne iš tų vadovų, kurie verkšlena, kad pas mus visas dėmesys tik krepšiniui, o kitos sporto šakos pamirštamos. Paklaustas, o kodėl tada, jei ir čia turime neblogas sąlygas motokroso meistrams, sportininkai vis dėlto vyksta treniruotis į užsienį, V.Visockis sakė, kad šioje vietoje reikėtų atsigręžti į varžybas (kurioms ruošiasi sportininkas), jų lygį.

„Galima sakyti, kad motosporte yra trys etapai, - reikia skaičiuoti iki trijų, nes Dievas myli trejybę, o mums reikalinga Dievo pagalba, - šypsodamasis sakė V.Visockis. - Taigi pirmasis etapas - klubai, kurie ruošia pradedančiuosius, supažindina su motociklu, motosportu. Tada yra Lietuvos lygmuo, varžybos, treniruotės mūsų šalyje. Ir galiausiai trečias laiptelis - pasauliniai renginiai, aukščiausias statusas. Užlipęs ant pastarojo, jau gali pasirodyti klubų vadovams, kurie investuoja į tave, suteikia techniką, kuo geresnes sąlygas sportuoti ir pan. Juk kad pasiektum kuo geresnį rezultatą ant to trečio laiptelio, reikia ir treniruotis užsienyje, nes ir pačios to lygio varžybos vyksta užsienyje.“

V.Visockis pasidžiaugė, kad šiemet lietuviai olimpiadai ruošėsi itin atsakingai. O tai, kalbant apie būsimus rezultatus, nuteikia ypač optimistiškai.

„Pirmąkart per mano darbo LMSF istoriją jaunimas taip atsakingai ruošiasi varžyboms. Šie sportininkai jau daug metų deda dideles pastangas, vertiname pasiektus jų rezultatus, įdėtą darbą, motyvaciją. Ši rinktinė verta aukščiausios pakylos, - sakė V.Visockis. - Nors mūsų komanda tarp dalyvių bus viena jauniausių, patirtimi ir aukštais pasiekimais ji nenusileidžia kitoms rinktinėms. Visi šie trys sportininkai yra daugkartiniai Lietuvos čempionai ir prizininkai Europos ar Pasaulio taurės įvairiose varžybose.“

Praėjusiais metais olimpiadoje lietuviai B finale liko penkti, o bendroje komandų įskaitoje - 24-i. Šiemet jie tikisi gerokai pakelti savo kartelę ir patekti į A finalą bei iškovoti kuo aukštesnę vietą ten. Per tris kvalifikacinius važiavimus iš 34 komandų bus atrenkama 19 stipriausiųjų, kurie patenka į A finalą. Likę dalyviai kausis B finale, iš kurio geriausiai pasirodžiusi komanda prisijungia prie A finalo dalyvių.

„Vertinti varžovus prieš varžybas visada sunku. Nors, žinoma, stiprių konkurentų yra daug. Tačiau mūsų tikslas ne kažką aplenkti, ne laimėti prieš kažkokią šalį, o stengsimės atiduoti visas jėgas, darysime, ką galime geriausiai. Žinoma, jei pateksime į A finalą, sieksime užimti kuo aukštesnę poziciją, - sakė V.Bučas. - Manau, šiemet turime labai stiprią komandą. Šiais metais galime realiai pretenduoti į A finalą. Kiekvienais metais važiuodavome su tuo tikslu, bet nepavykdavo. Tačiau šiais metais tikimės tai jau padaryti.“

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder