Medalių nori, bet nežada

Medalių nori, bet nežada

Vakar Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Vykdomojo komiteto posėdyje buvo patvirtinta Lietuvos rinktinės, kuri dalyvaus pirmosiose Europos žaidynėse birželio 12-28 d. Baku, sudėtis. Šalies garbę Azerbaidžane gins 72 sportininkai. Pasak misijos vadovo Einiaus Petkaus, nesinori spėlioti, kiek medalių ši gausi komanda gali parvežti ir kurie pajėgiausi tai padaryti. Juk sporte dažnai viską apversti aukštyn kojomis gali ir šimtoji sekundės dalis.

Žaidynėse vyks 20 sporto šakų varžybos, jose kovos daugiau nei 6000 atletų iš visos Europos. Lietuviai varžysis 15-os sporto šakų varžybose. O 12-oje sporto šakų bus vykdoma įvairi atranka į 2016 m. Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Pavyzdžiui, plaukime ir lengvojoje atletikoje vykdomas kvalifikacinis žaidynių normatyvas, imtynėse ir bokse bus vadinamasis „Road to Rio“, tai reiškia, kad sportininkai, norintys dalyvauti atrankoje į olimpines žaidynes, turi būtinai dalyvauti Europos žaidynėse. Šaudymo, triatlono ir stalo teniso nugalėtojai gaus tiesioginius olimpinius kelialapius. Likusiose sporto šakose renkami pasaulinio reitingo taškai. Lietuvos sportininkai dalyvaus 10-yje iš olimpinę atranką vykdančių sporto šakų.

„Didesnę mūsų komandos narių dalį sudaro olimpinės rinktinės kandidatai, kita dalis, nors dar ir neatitinka olimpiniams kandidatams keliamų reikalavimų, bet yra stipriausi Lietuvoje ir įveikė nacionalines atrankas, - pasakojo E.Petkus. - Kaip Lietuvai 72 sportininkai yra tikrai nemažai. Galima palyginti su 2012 m. Londono olimpiada. Juk ten mūsiškių važiavo 62, o tame sąraše buvo ir krepšinio rinktinė.“

Badmintono varžybose Baku dalyvaus 5 Lietuvos sportininkai, baidarių ir kanojų irklavimo - 7, bokso - 7, dviračių sporto - 7, dziudo - 4, gimnastikos - 2, sambo - 2, imtynėse - 11, krepšinyje (trys prieš tris) - 8, plaukimo - 9, šuolių į vandenį - 3, stalo teniso - 1, šaudymo - 2, šaudymo iš lanko - 1, paplūdimio tinklinio - 2, triatlono - 1.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė apdovanoja rankinio propaguotoją, tarptautinės kategorijos teisėją Romaną Maliauską. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

„Iš tiesų labai sunku prognozuoti, kaip galėtų sektis mūsiškiams. Nesinori spėlioti. Juk kiekvienose varžybose medaliai būna tik trys. Pavyzdžiui, baidarininkų duetas Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas šiemet Europos čempionate iškovojo bronzos medalius, jie tą patį padarė ir pernai. O kanojininkas Jevgenijus Šuklinas Londono olimpiadoje pelnė sidabrą, tačiau šiemet Senojo žemyno pirmenybėse nieko nelaimėjo. Taigi sportas yra sportas. Čia šimtoji sekundės dalis daug ką lemia ir gali likti be medalio. Tačiau, žinoma, pažiūrėjus į praeitį ir ankstesnius laimėjimus, tai galima tikėtis iš boksininkų, baidarių ir kanojų irkluotojų, kad jie laimės medalius“, - atviravo LTOK olimpinio sporto direkcijos direktoriaus pavaduotojas E.Petkus.

Misijos vadovo teigimu, Baku sporto bazės padarė didžiulį įspūdį. Viskas ten organizuojama aukščiausiu lygiu. Tačiau to nereikėtų tikėtis po 4 m. Olandijoje. Ten neplanuojama net rengti sportininkų kaimelio, atidarymo bei uždarymo ceremonijose nebus jokios pompastikos ir pan. Tačiau, nepaisant to, pasak E.Petkaus, reikia tikėtis, kad tuomet Europos žaidynėse jau bus daugiau sporto šakų. Svarbiausia, kad šalys norėtų dalyvauti.

„Linkiu Lietuvos rinktinei Baku, kad tie, kas gali laimėti medalius, tie ir laimėtų, o tie kas negali, kad tiesiog pasiektų savo geriausius rezultatus. Tačiau, žinoma, gali atsirasti ir tokių, kurie gali nustebinti“, - pridūrė E.Petkus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder