Marius Runkauskas - "Vakarų ekspreso" laureatas

Marius Runkauskas - "Vakarų ekspreso" laureatas

"Vakarų ekspresas" nusprendė sugrąžinti prieš trejus metus gyvavusią ir daug susidomėjimo sulaukusią rubriką "Geriausias Klaipėdos mėnesio sportininkas". Kas mėnesį vėl rinksime ir prizais apdovanosime labiausiai pasižymėjusius uostamiesčio sporto aplinkos žmones. Laureatais gali tapti ne tik sportininkai, jų treneriai, bet ir kiti sportui atsidavę žmonės. Pirmuoju pagerbtuoju pripažintas sausio mėnesį "Neptūno" ekipą ne kartą į pergales fantastiškais metimais vedęs krepšininkas Marius Runkauskas.

Sausio 12 dieną M. Runkauskas Klaipėdoje vykusiose VTB Vieningosios lygos rungtynėse į neviltį varė Minsko "Cmoki" ekipą - klaipėdietis per rungtynes pelnė net 40 taškų, iš jų - 30 net tolimais metimais.

Taigi M. Runkauskas pataikė net 10 tritaškių - tai naujas šeštus metus gyvuojančios VTB Vieningosios krepšinio lygos rekordas.

[CITATA]

Tai VTB lygoje, kurioje varžosi 20 komandų iš 9 skirtingų šalių, neregėtas įvykis.

Negana to, paskutinis klaipėdiečio taiklus šūvis į Minsko "Cmoki" ekipos krepšį buvo pergalingas - "Neptūnas" baltarusius nuskandino aidint rungtynių pabaigą skelbiančiai sirenai rezultatu 75:72.

"Tai kažkas iš fantastikos srities. Marius Runkauskas - fenomenalus krepšininkas, turintis auksinę rankelę", - iškart po šių "Švyturio" arenoje vykusių rungtynių džiugias emocijas reiškė krepšinio sirgaliai.

M. Runkauskas po kelių dienų dvikovoje su Lietuvos čempionu ir Eurolygos "Top 16" dalyviu Kauno "Žalgiriu" įrodė, kad jo puiki sportinė forma - ne atsitiktinumas. Neptūnietis buvo vienas iš pagrindinių "Žalgirio" ekipos duobkasių - į kauniečių krepšį įmetė 25 taškus (2/2 dvit., 4/7 trit., 9/10 baudos) ir padėjo savo komandai iškovoti istorinę pergalę - 81:73.

Iš eilės - 42 tritaškiai

Varžovus pergalingais tolimais šūviais skandinate toli gražu ne pirmą kartą. Kaip pavyksta išlikti tokiam ramiam ir šaltakraujiškam lemiamomis akimirkomis? - pasiteiravome M. Runkausko.

Ne visada pavyksta, gal tik iš šalies atrodo, kad būnu ramus, tačiau jaudulys kausto ir mane. Juk yra buvę, kad svarbiomis akimirkomis ir nepataikau į krepšį... Tai laimės dalykas. Visada vien kristi į krepšį negali. Jei matau, kad man tą dieną gerai sekasi, pataikau į krepšį, tada nebijau imtis iniciatyvos ir lemiamomis akimirkomis. Viskas priklauso nuo situacijos.

Tiesiog reikia savimi labai pasitikėti - susikaupti, nebijoti. Daug ką lemia psichologija.

Esate dukart - 2008 ir 2013 metais - tapęs "LKL Žvaigždžių dienos" snaiperio konkurso nugalėtoju. Turbūt šio titulo sieksite ir šiemet, juolab kad "LKL Žvaigždžių diena" vyks savoje aikštėje, "Švyturio" arenoje?

Kol kas su komanda apie šį konkursą dar nieko nekalbėjome. "Neptūne" įprastai surengiame tarpusavio taiklumo varžybas ir geriausiai tą dieną pasirodęs žaidėjas iškovoja kelialapį į "LKL Žvaigždžių dienos" snaiperio konkursą.

Bet juk Jūs ne kartą įrodėte, kad esate puikus snaiperis, argi komanda negalėtų Jūsų deleguoti be konkurso? Juolab kad snaiperio savybes kaskart demonstruojate ir per rungtynes.

Nežinau, kol kas apie tai nediskutavome. Žinoma, norėtųsi pasivaržyti Klaipėdoje, savų žiūrovų akivaizdoje. Galbūt tai suteiktų papildomos motyvacijos ir stimulo. Tiesa, 2012 metais nugalėti LKL snaiperio konkurse nepavyko - pritrūko sėkmės.

Tačiau tais pačiais metais tapau Klaipėdos "Švyturio" krepšinio mėgėjų lygos "Žvaigždžių dienos" snaiperiu. Tuomet pranokau 26 šiame konkurse dalyvavusius krepšininkus.

Ar bandėte kada skaičiuoti, kiek daugiausiai iš eilės tritaškių esate įmetęs?

Kartą per "Neptūno" treniruotę, kai Klaipėdoje dar rungtyniavo Vaidotas Pridotkas, mėtėme į krepšį. Pataikiau iš eilės ar 15, ar 20 tritaškių ir pradėjome skaičiuoti, kiek ta serija tęsis. Taigi, suskaičiavau 42 taiklius metimus.

Užsieniečių vilionės

Ypač daug dėmesio ir liaupsių šiemet sulaukėte po pergalingo metimo prieš "Cmoki" ekipą ir po rungtynių su "Žalgiriu". Ar dėmesys nevargina? Galbūt atvirkščiai - patinka mėgautis šlovės spinduliais?

Aš nesu toks, kad labai džiaugčiausi savo asmeniniais pasiekimais ir tuo mėgaučiausi. Žinoma, širdyje malonu, tačiau to pernelyg nesureikšminu. Man svarbu, kad laimėtų komanda, tada yra dvigubas džiaugsmas.

Ar šis sezonas Jums geriausias per visą karjerą?

Neseniai su draugais kalbėjausi apie tai. Regis, man tikrai tai vienas geriausių, jei ne pats geriausias sezonas. Atsiskleisti anksčiau galbūt neleido jaunystė. Dabar esu sukaupęs daugiau patirties. Tačiau dar tikrai yra kur dirbti ir tobulėti. Norėtųsi įrodyti, kad pernai iškovoti LKL bronzos medaliai nebuvo atsitiktinis įvykis. Reikia daryti viską, kad ir šiemet sezono finišas būtų kuo geresnis.

Jums teko ragauti legionieriaus duonos Latvijoje, Prancūzijoje, tačiau visgi grįžote į gimtąją Klaipėdą ir čia sekasi puikiai: tapote LKL bronzos medalio laimėtoju, kaskart stebinate individualiu pasirodymu. Juk "Neptūnas" dalyvauja tarptautinėse varžybose: VTB Vieningosios lygos čempionate ir Europos taurės turnyre. Galbūt ir tai privertė pasitempti. Juk jus akylai stebi daugybė krepšinio specialistų, agentų.

Dabar, kai atsuku laiką atgal, nė kiek nesigailiu, kad grįžau į gimtąją Klaipėdą. "Neptūnas" - tai pirmasis mano profesionalus klubas. Čia įgijau labai daug naudingos patirties. Kuo aukštesnis lygis, tuo pats labiau turi pasitempti. Tai natūralu.

Anksčiau būdavo, jog patinginiaudavau, o dabar išmokau, jog to nereikia. Reikia susikaupti. Juk dirbi savo darbą.

ŠEIMA. Marius Runkauskas su sūneliu Gediminu. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Į Klaipėdą grįžau, nes tuomet mano sužadėtinė, dabar jau žmona Kristina laukėsi vaikelio. Norėjome, kad jis gimtų Lietuvoje ir čia paaugtų didesnis. Užsienyje su mažu vaiku tikrai nėra lengva. Be to, "Neptūnas" pasiūlė geras sąlygas, todėl net nesuabejojęs iš karto sutikau.

Galbūt jau sulaukėte vertingų pasiūlymų kitą sezoną tęsti karjerą kurioje nors kitoje ekipoje - užsienyje ar vienoje iš mūsų vadinamųjų grandų - "Žalgiryje" ar "Lietuvos ryte"?

Buvo įvairių kalbų ir pasiūlymų. Sezono metu siūlė išvažiuoti ir į užsienį, tačiau kol atstovauju vienai ekipai, tiesiog nesigilinu, neeikvoju jėgų pašaliniams dalykams. Baigsis sezonas, tada bus matyti, o dabar reikia dirbti, kovoti, stengtis kuo geriau ginti savo komandos garbę.

Buvo bėgimo čempionas

Prisiminkite, kaip prasidėjo Jūsų sportinis kelias?

Rimčiau krepšiniu susidomėjau gana vėlai - trylikos metų. Iki tol blaškiausi - trejus metus lankiau lengvąją atletiką, bandžiau žaisti futbolą, rankinį, mėginau perprasti dviračių sporto subtilybes.

Jūs buvote perspektyvus lengvaatletis - keliskart tapote ilgųjų nuotolių Klaipėdos bėgimo čempionu, tačiau visgi oranžinio kamuolio trauka ir draugų įtaka pastūmėjo ateiti į Klaipėdos krepšinio mokyklą.

Su lengvąja atletika atsisveikinau, nes norėjau dalyvauti šuolio į tolį rungtyse, o treneris uždraudė. Nuolat kieme su draugais žaisdavau krepšinį, gerai sekėsi ir nusprendžiau rimčiau išbandyti šį žaidimą. Kai pradėjau dalyvauti varžybose, atsirado ambicijų ir planų. Kaip ir visi jauni žaidėjai, visada svajojau žaisti "Žalgiryje". Šių planų neatsisakau iki šiol.

Laimikis - beveik 5 kg amūras

Papasakokite daugiau apie savo šeimą.

Žmona - Kristina. Su ja susituokėme praėjusią vasarą. Sūneliui Gediminui jau dveji metukai ir penki mėnesiai. Jis tikras krepšinio sirgalius - nepraleidžia nė vienerių Klaipėdoje vykstančių "Neptūno" rungtynių. Krepšinį stebi pasipuošęs vaikiškais "Neptūno" fano marškinėliais. Jis namuose nepaleidžia iš rankų krepšinio kamuolio, esame nupirkę ir specialų krepšinio lanką, tad namuose pasipraktikuoja mesti į krepšį.

Tai galbūt užaugęs bus toks pat snaiperis, kaip ir tėvelis?

Ką gali žinoti. Per prievartą į krepšinio treniruotes jo tikrai nevesime, tačiau jei pats norės - kodėl gi ne. Gal užaugęs taip pat taps krepšininku.

Teko girdėti, kad dažnai Jus galima pamatyti su meškere rankose. Esate užkietėjęs žvejys?

Mėgstu žvejoti, tačiau tik šiltuoju sezono metu. Žvejoti žiemą ant ledo, kai šalta - ne man. Tada nejaučiu jokio malonumo. Šiltuoju sezono metu kartu su svainiu mėgstame įmerkti į vandens telkinius meškeres. Tai man padeda atsipalaiduoti.

Kokią didžiausią žuvį esate ištraukęs?

Pernai sugavau 4 kg 750 g amūrą. Tai ir buvo mano didžiausias laimikis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder