LKL čempionate lieka dešimt komandų

LKL čempionate lieka dešimt komandų

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) trečiadienį surengė valdybos posėdį, kuriame priimti sprendimai dėl 2018-2019 metų LKL čempionato organizavimo.

LKL valdyba svarstė siūlymą kitą sezoną didinti čempionate dalyvaujančių komandų skaičių iki 12, tačiau šį siūlymą atmetė. Už padidintą čempionato komandų skaičių pasisakė keturi nariai, prieš - šeši, du susilaikė (LKL prezidentas ir LKL generalinis direktorius sprendimo teisę paliko klubams).

LKL valdyba nusprendė, kad VšĮ „Šakių krepšinio klubas“ atitinka LKL nustatytus kriterijus krepšinio klubui, pretenduojančiam dalyvauti LKL čempionate, taikant sportinį principą. LKL valdyboje 10 narių pasisakė už (du susilaikė), kad „Vyčio“ klubas dalyvautų LKL licencijavimo procese ir siektų teisės kitą sezoną žaisti LKL čempionate.

„Vytis“ pasiekė susitarimą su Kauno rajono savivaldybe ir, atitikęs LKL reikalavimus, kitą sezoną namų rungtynes žaistų 1300 žiūrovų talpinančiame Garliavos sporto centre.

LKL sulaukė prašymo iš Jonavos sporto klubo dalyvauti kitų metų LKL čempionate, taikant komercinį principą. LKL valdyba nusprendė leisti Jonavos sporto klubui siekti LKL licencijos.

LKL licencijavimo procesas vyks liepos 1-9 dienomis. Įvertinusi klubų pateiktus dokumentus, LKL administracija liepos viduryje pateiks informaciją, ar klubai atitinka lygos reikalavimus ir įgis teisę dalyvauti 2018-2019 metų LKL čempionate.

LKL valdyba pritarė, kad licencijavimo procese dalyvautų 12 komandų, tačiau kitą sezoną LKL čempionate dalyvaus 10 komandų. Jei „Vytis“ atitiks licencijavimo kriterijus, Prienų-Birštono „Vytautas“ iškris iš LKL. Jei kuri nors iš likusių devynių šį sezoną dalyvavusių komandų neatitiks licencijavimo kriterijų, „Jonava“ pateks į LKL, jei atitiks licencijavimo kriterijus ir išpildys sąlygas, numatytas klubams, pretenduojantiems dalyvauti LKL čempionate, taikant komercinį principą.

Siekiant trumpinti LKL čempionato sezoną, LKL valdyboje nuspręsta kitą sezoną trumpinti atkrintamųjų varžybų serijas. Ketvirtfinaliuose ir pusfinaliuose bus kovojama iki dviejų pergalių (šį sezoną - iki trijų pergalių), finalo serijoje - iki trijų pergalių (šį sezoną - iki keturių pergalių). Serijoje dėl trečiosios vietos ir toliau bus žaidžiama iki trijų pergalių.

Pagal kito sezono tvarkaraščio projektą, 2018-2019 metų čempionatas prasidės rugsėjo 22 dieną, atkrintamosios varžybos - 2019 metų gegužės 7 dieną ir baigsis vėliausiai gegužės 31-ąją.

LKL valdybos posėdyje priimtas sprendimas keisti Karaliaus Mindaugo taurės turnyro formatą. 2018-2019 metų sezone turnyras bus rengiamas keturiais etapais. Pirmuose trijuose etapuose komandos žais po dvejas rungtynes namuose ir išvykoje. LKL valdybai patvirtinus naują formatą, LKL administracija bendraus su Nacionaline krepšinio lyga (NKL) dėl galimybės įtraukti keturias šios lygos komandas į turnyrą.

Pirmajame etape dalyvaus keturios silpniausios LKL komandos ir keturios stipriausios NKL ekipos, jos burtų keliu bus suporuotos ir sužais po rungtynes namuose ir išvykoje. Antrajame etape dalyvautų pirmojo etapo porų nugalėtojos. Jos burtų keliu bus suporuotos ir sužais po dvejas rungtynes namuose ir išvykoje. Trečiajame etape žais šešios stipriausios šio sezono LKL komandos ir dvi komandos, nugalėsiančios antrajame etape.

Ketvirtasis etapas - Karaliaus Mindaugo taurės turnyro finalo ketvertas, kuriame varžytųsi trečiojo etapo porų nugalėtojos. Finalo ketverto turnyras numatomas 2019 metų vasario 16-17 dienomis.

LKL valdybą sudaro Paulius Motiejūnas (Kauno „Žalgiris“), Darius Gudelis (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Sigitas Ambrazevičius (Klaipėdos „Neptūnas“), Alvydas Bieliauskas (Panevėžio „Lietkabelis“), Artūras Nacickas („Šiauliai“), Rimantas Endrijaitis (Pasvalio „Pieno žvaigždės“), Žydrūnas Urbonas (Utenos „Juventus“), Tomas Pačėsas (Alytaus „Dzūkija“), Romanas Seliava (Kėdainių „Nevėžis“), Aurimas Bartuška (Prienų-Birštono „Vytautas“) ir du LKL vadovai - prezidentas Remigijus Milašius bei generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

LKL valdyba priima svarbiausius sprendimus, susijusius su lygos veikla, tvirtina lygos nuostatus ir čempionato tvarkaraštį.

LKL komandų skaičius nedidės, trumpės atkrintamosios varžybos, o BBL pirmenybės bus suspenduotas

Po trečiadienį įvykusio Lietuvos vyrų krepšinio lygos (LKL) valdybos posėdžio buvo pristatyti įvairūs pakeitimai. LKL valdyba svarstė padidinti komandų skaičių iki 12, bet valdybos nariai nusprendė, kad kitą sezoną lygoje vėl žais 10 ekipų. Jos, kaip ir praėjusiame sezone, žais keturių ratų sistema.

Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionei Šakių „Vyčio“ ekipai leista dalyvauti LKL licencijavime procese. Pagal projektą, jis kitą sezoną turėtų keltis į Garliavą ir vadintųsi Kauno raj. „Vyčio“ ekipa. Licencijavimo procese taip pat dalyvaus iš LKL sportiniu principu iškritęs Prienų-Birštono „Vytautas“ bei komerciniu principu į LKL norintis patekti „Jonavos“ klubas.

„Buvo gautas prašymas iš Jonavos komandos patekti į lygą komerciniu būdu. Valdyba leido dalyvauti licencijavimo procese 12 komandų. Licencijavimas vyks liepos 1-9 dienomis. Rezultatai paaiškės liepos 20 dieną, o galutinis dalyvių sąrašas bus tvirtinamas rugpjūčio pradžioje. Sprendimą priims LKL valdyba“, - sakė LKL varžybų direktorė Rasa Liuimienė.

LKL generalinis sekretorius Romualdas Brazauskas teigė, kad galimybė dalyvauti licencijavimo procese suteikta 12 komandų, nes nėra garantijų, kad visos ekipos tinkamai įgyvendins visas sąlygas.

Prioritetą žaisti LKL turės „Vytis“, nes jis pateko į lygą pagal sportinį principą. 

LKL valdybai buvo pasiūlytas variantas rengti 12 komandų čempionatą trijų ratų sistema, bet jis buvo atmestas. Balsavimo metu už naują sistemą balsavo keturi LKL valdybos nariai, šeši buvo prieš, du - susilaikė.

Norint sutrumpinti LKL tvarkaraštį, kitais metais keisis atkrintamųjų varžybų formatas. Ketvirtfinalyje ir pusfinalyje bus žaidžiama ne iki trijų, o iki dviejų pergalių, o finale - iki trijų laimėjimų, o ne iki keturių, Jeigu Kauno „Žalgirio“ pasirodymas Eurolygoje neužsitęs, tai LKL sezonas vėliausiai baigsis gegužės 31 dieną.

„Buvo labai ilga diskusija. Sprendėsi, ar plečiasi lyga, ar ne. Buvo išsakyta įvairių argumentų, bet komandos pačios taip pasirinko. Dėl atkrintamųjų varžybų sutrumpinimo - matome, kad orai Lietuvoje pasikeitė, ir žmonės vasarą vangiau renkasi į arenas. Dėl to sezoną pagal naują formatą baigtume gegužės pabaigoje“, - sakė R. Milašius.

LKL direktorius taip pat pridūrė, kad jeigu bus nuspręsta didinti komandų skaičių, tai apie tai bus pranešta dar prieš metus. 

„Norime išlaikyti lygį, todėl apie plėtrą bus pranešama iš anksto, bent prieš metus. Tam, kad klubai galėtų spėti pasiruošti ir mes nenuleistume kartelės tiek savo populiarumu, tiek savo lygiu“, - teigė LKL direktorius.

Kitais metais veikiausiai nebevyks Baltijos krepšinio lygos (BBL) čempionatas. Planuojama, kad jis bus bent metams suspenduotas.

„BBL tikriausiai bus suspenduojamas, nes jis prarado vertę. Latviai su estais, kiek žinau, rengs bendrą čempionatą, stipriausiu latvių klubai žais VTB arba Čempionų lygose, o finansiškai šios šalys prie BBL prisidėti nenori“, - kalbėjo LKL direktorius Remigijus Milašius. 

LKL klubai, kurie nedalyvaus Europos taurės turnyruose, turės naują turnyrą ir galės išmėginti jėgas su stipriausiomis Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ekipomis.

„Bandysime organizuoti naują lygą ar taurę, kurioje dalyvauti 4-5 LKL ekipos ir keletas NKL komandų. Jos sužaistų du ratus ir būtų koks nors finalas. Gal bus koks nors prizinis fondas, kuris skatintų komandas. Stengiamės populiarinti krepšinį. Kam mums mokinti latvius ir estus, jeigu turime savo klubus“, - pabrėžė R. Milašius.

Kitą sezoną bus keičiamas Karaliaus Mindaugo taurės turnyro formatas. Jame dalyvaus 10 LKL ir keturios NKL komandos.

LKL direktorius taip pat pripažino, kad LKL neturi įrankių, kuriais galėtų stebėti klubų finansus, bet licencijavimo metu turės būti pateiktos išsamios ataskaitos. Pasibaigusiame sezone su problemomis dėl skolų susidūrė Kėdainių „Nevėžis“, bet tikimasi, kad po jo vizito Kėdainių savivaldybėje problemos bus išspręstos.

„Nagrinėjome audito išvadas. Preliminariai aš žinojau komandos skolas. Birželio 29 dieną vyks susitikimas su Kėdainių savivaldybe ir viskas turėtų išsispręsti. Skolos yra susidariusios ne už praėjusį sezoną. Jos yra anksčiau žaidusiems žaidėjams, agentams bei už tam tikras gautas paslaugas. Klubai per licencijavimą turės pateikti realų būsimą biudžetą, kad jie galėtų normaliai egzistuoti. Žinau, kad dauguma komandų ketina stiprėti ir didinti biudžetus“, - kalbėjo R. Milašius. 

Spaudos konferencijoje taip pat paskelbta, kad nuo kito sezono nebebus skiriamos baudos už kritiką teisėjams ar kitiems LKL nariams. Dabar LKL ne kartą susilaukė kritikos, kad už kritiką, dažniausiai teisėjams, yra skiriamos per mažos baudos.

„Gal kai kam nepatinka, kai yra kas nors kritikuojama, bet man patinka. Dažnai toje kritikoje būna nemažai tiesos ir tai padidina mūsų žinomumą“, - pridūrė R. Milašius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder