LKF: Lietuvos rinktinė lieka Europos čempionate

LKF: Lietuvos rinktinė lieka Europos čempionate

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) kare su Eurolyga imasi drastiškų priemonių – Lietuvos ir dar trylikos šalių rinktinės yra šalinamos iš 2017 metų Europos čempionato.

Tai FIBA paskelbė specialiuose laiškuose, kurie, „BasketNews.lt“ žiniomis, pasiekė Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Turkijos, Izraelio, Graikijos, Ispanijos, Slovėnijos, Juodkalnijos, Makedonijos, Serbijos, Kroatijos bei Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio federacijas. Kiti šaltiniai skelbia, kad laiško sulaukė ir Italijos krepšinio federacija.

Vieno iš federacijas pasiekusio laiško kopiją gavo tinklalapis „BasketNews.lt“.

Laiške primenama, kad FIBA kovo 24-ąją įspėjo nacionalines federacijos, jog jeigu jų klubai sutiks dalyvauti Eurolygos rengiamose varžybose, tų šalių nacionalinės rinktinės iš karto praras galimybę dalyvauti FIBA Europos organizuojamose varžybose.

„Atsižvelgiant į tai (kad klubai sutiko žaisti Eurolygos turnyruose – BasketNews.lt), jūsų krepšinio federacija jau neteko teisės dalyvauti FIBA Europos organizuojamose vyrų varžybose, tokiose, kaip Eurobasket 2017“, – skelbiama federacijoms išsiųstuose laiškuose.

„Jeigu federacija turi įrodymų, kad pateikta informacija (apie klubų dalyvavimą Eurolygos rengiamose varžybose – BasketNews.lt) yra neteisinga, ji turi pranešti apie tai iki balandžio 20 dienos“, – tęsiama laiške.

„BasketNews.lt“ gautas laiškas, siųstas vienai iš Europos krepšinio federacijų:

FIBA ilgalaikius klubų įsipareigojimus Eurolygai vadina sindikatiniais susitarimais, dėl kurių Europos krepšinyje yra naikinamas sportinis principas. Vadovaujantis tokiu argumentu, Eurolyga prieš kurį laiką buvo apskųsta Europos Komisijai.

Iš Lietuvos klubų Vilniaus „Lietuvos rytas“ paskelbė priėmęs Eurolygos kvietimą žaisti Europos taurės turnyre. Vilniečiai turėjo susitarti dėl trejų metų licencijos.

LKF paneigė informaciją apie Lietuvos rinktinės pašalinimą iš Europos čempionato

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) šeštadienį patvirtino, kad gavo laišką iš Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padalinio (FIBA Europe), bet paneigė apie Lietuvos rinktinės pašalinimą iš 2017 metų Europos pirmenybių.

Penktadienį Lietuvos krepšinio federacija (LKF) elektroniniu paštu gavo "FIBA Europe" vykdančiojo direktoriaus Kamilo Novako LKF prezidentui Arvydui Saboniui adresuotą laišką, kuriame, be kita ko, rašoma: "Pasak viešai skelbiamos informacijos, Lietuvos klubas Vilniaus "Lietuvos rytas" yra pasirašęs susitarimą su Eurolyga. Remiantis šia viešai skelbiama informacija, prašome LKF iki balandžio 20 dienos patikslinti federacijos poziciją dėl jūsų šalies klubų dalyvavimo klubų varžybose".

Laiške taip pat rašoma, kad remiantis kovo mėnesį įvykusios "FIBA Europe" valdybos sprendimu, federacijoms, kurių klubai dalyvaus Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre, bus taikomos sankcijos, pradedant, bet neapsiribojant vyrų rinktinių pašalinimu iš 2017 metų Europos čempionato.

"Norėčiau šiek tiek nuraminti krepšinio visuomenę - niekas rinktinės iš 2017 metų Europos čempionato nepašalino. Iš esmės FIBA atsiųstame laiške nėra nieko naujo, ko "FIBA Europe" nebuvo skelbusi anksčiau. Vienintelis skirtumas, kad laiške pateiktoje formuluotėje nebėra teiginio, apie tai, kad sankcijos gali būti taikomos tik tuo atveju, jei bet kuris klubas žais ir Eurolygos organizuojamame Europos taurės turnyre, ir savo šalies nacionaliniame čempionate, - laišką komentavo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. - Kodėl jo nebeliko, negaliu pasakyti, tačiau šeštadienį ryte telefonu kalbėjausi su laišką pasirašiusiu Kamilu Novaku. Jis sakė, kad šį laišką išsiuntė visoms federacijoms, kurių klubai, FIBA turimomis žiniomis, planuoja rinktis Europos taurės turnyrą - tam, kad gautų oficialią naujausią konkrečios federacijos, šiuo atveju - Lietuvos - poziciją".

Pasak LKF generalinio sekretoriaus, LKF visą laiką rekomendavo Lietuvos krepšinio klubams rinktis FIBA organizuojamas klubų varžybas ir ši pozicija nepasikeitė.

"Mūsų pozicija lieka tokia pati - LKF, būdama FIBA narė, rekomenduoja visiems klubams rinktis FIBA organizuojamas varžybas, tačiau reikia suprasti svarbų dalyką - krepšinio klubai yra privačios bendrovės, todėl federacijos vadovybė viena pati teisiškai negali nurodinėti ar diktuoti jiems, kokiose varžybose jie privalo žaisti arba privalo nežaisti, - juridinę tarpusavio santykių situaciją aiškino M. Špokas. - Be to, kalbant apie tokius svarbius sprendimu, asmeninė prezidento ar generalinio sekretoriaus pozicija nieko nelemia. Tokiais klausimais sprendimą gali priimti tik visa krepšinio bendruomenė - visuotinė LKF narių konferencija".

M. Špokas neatmetė galimybės, kad šis klausimas gali būti svarstomas visuotinėje LKF konferencijoje, kurią numatoma surengti šių metų gegužės 31 dieną: "Balandžio 26 dieną turime LKF Vykdomojo komiteto posėdį, kuriame bus tvirtinama konferencijos darbotvarkė - jei komiteto narių dauguma nuspręs, konferencijos darbotvarkėje gali atsirasti ir šis klausimas".

Kalbėdamas apie artimiausius federacijos žingsnius, generalinis sekretorius M. Špokas pasakė: "Kaip FIBA ir pageidauja, iki balandžio 20 dieną LKF išsiųs "FIBA Europe" laišką, kuriame bus patvirtinta, kad LKF pozicija šiuo klausimu ir toliau nesikeičia - federacija rekomenduoja klubams žaisti FIBA organizuojamose varžybose".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder