Lietuvos futbolininkai žais nežinodami, ar yra sveiki?

Lietuvos futbolininkai žais nežinodami, ar yra sveiki?

Lietuvos futbolo A lyga bus viena iš pirmųjų Europoje, atsinaujinusių po koronaviruso pandemijos. Jau šį šeštadienį LFF stadione susitiks Vilniaus „Žalgirio“ ir „Riterių“ futbolininkai, bet jie gali būti pirmieji Europoje žengiantys į aikštę ir nežinantys, ar serga koronavirusu. Testus atliko tik Vilniaus „Žalgirio“ Lietuvos futbolo federacija jau praranda viltį, kad iki šeštadienio gaus leidimą iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ištirti visus žaidėjus. Tačiau SAM tikina, jokių leidimų nereikia – futbolininkai gali tirtis privačiai.

Tik paskelbus apie tai, kad gegužės 30 dieną bus atnaujinta Lietuvos futbolo A lyga, Profesionalių futbolininkų asociacijos prezidentas Arūnas Klimavičius kreipėsi į Lietuvos futbolo federaciją, kad žaidėjai būtų ištirti. Buvęs futbolininkas teigia, kad kol kas žaidėjai nepanikuoja, nes tikisi testų sulaukti.

„Truputį viskas stringa biurokratinėje dalyje. Kol matau, kad LFF deda visas pastangas, tikiuosi, kad šitas reikalas bus sėkmingas ir futbolininkams bus atlikti testai. Žvelgiant į visą europinę praktiką to dar neteko girdėti. Skambinuosi su žaidėjais, kurie žaidžia užsienyje, dar negirdėjau šalies, kur čempionatas būtų pradedamas be testų“, – tikina A. Klimavičius.

LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius teigia, kad nepavyksta susikalbėti su SAM atstovais, kurie nenori suteikti leidimų testams.

„Bendraujame kiekvieną dieną su SAM ir šių ministerijų atstovais. Aiškiname savo motyvus. Taip, mes esame futbolininkai, kurie nepatenka į rizikos grupę, dėl to yra atsisakoma testuoti. Vykdoma politinė kompanija, kad nebūtų testuojama nereikalingų žmonių. Idealiame variante mes turėjome išsitirti dar prieš atnaujinant treniruotes ir prieš prasidedant čempionatui. Du kartus bent jau.

Visoje Europoje tai yra įprastinė praktika. Tai aiškiname ir Sveikatos apsaugos ministerijai. Kreipėmės dėl tūkstančio testų vienetų suteikimo. Prašėme Aurelijaus Verygos jų gauti neatlygintinai, bet jeigu tai yra per didelė našta ministerijai, federacija sutinka už juos sumokėti. Ieškome privačių laboratorijų, bet ne visos jos turi teisę tai atlikti. Netgi esame įtraukę savo sporto medicinos centrą. Turime kvalifikuotus specialistus, kurie įrengtų regioninius centrus, kad būtų galima kuo greičiau išsitirti ir galėtume sveiki startuoti“, – tikisi E. Stankevičius.

LFF siekia ištirti ne tik A lygos vyrų ir moterų klubus, bet ir I lygos ekipas. Kol kas savarankiškai koronaviruso testus savo žaidėjams ir personalui yra atlikęs tik Vilniaus „Žalgiris“. Visi jie buvo neigiami.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė sutinka su SAM, kad sportininkai neturėtų gauti išskirtinės teisės išsitirti.

„Jokia ministerija neišdavinėja tų testų. Yra numatyta bendra tvarka, jeigu asmuo pajaučia simptomus, būdingus šiai ligai, tada asmuo skambina karštąja linija arba šeimos gydytojui ir tada asmeniui atliekamas testas, nepriklauso nuo to, ką jis dirba.

Sportininkai tikėtina yra sveiki, nes jie visi pasiryžę treniruotis. Toms treniruotėms yra reikalingas didelis fizinis pajėgumas. Klubai yra suinteresuoti, kad jie su temperatūra nesportuotų. Jie nėra rizikos zonoje, jie nėra sergantys. Jie nėra turintys kažkokių simptomų. Tokiu atveju, nežinau, ar sveiką žmogų tikrinti yra poreikis. Yra bendra tvarka, kad yra tikrinama. Sportininkai nėra jokia išimtis“, – įsitikinusi ministerijos atstovė.

E. Stankevičius pripažįsta, kad su kiekviena diena auga tikimybė, kad šeštadienį futbolininkai į aikštę žengs nežinodami, ar neserga ir gali apkrėsti varžovą: „Tikrai realus variantas, kad taip įvyks, nors ir nesinorėtų. Jau yra antradienis, darbo diena į galą, o atsakymo oficialaus iš ministerijos nesame gavę.“

Sveikatos apsaugos ministerija LRT tikina, kad žaidėjai gali išsitirti privačiai ir tam leidimų nereikia.

„Futbolo žaidėjai nėra tarp asmenų, kuriems yra didesnė rizika susirgti sunkesne koronaviruso forma, todėl jie nėra prevenciškai tiriami dėl koronaviruso. Informuojame, kad remiantis gegužės 6 d. operacijų vadovo sprendimu, laboratorijoms yra sudaryta galimybė teikti mokamas paslaugas asmenims atliekant tyrimus dėl koronaviruso. Taigi tokią galimybę turi ir futbolo žaidėjai“, –rašytiniame komentare LRT televizijai teigė SAM atstovas Vytautas Beniušis.

Prieš atnaujinant Vokietijos Bundeslygą buvo atlikti tūkstančiai koronaviruso testų dviejų aukščiausių divizionų klubų žaidėjams.

Estijoje prieš atnaujinant čempionatą buvo atlikti 350 koronaviruso testų futbolininkams ir klubų personalui. Visi jie buvo neigiami. Šiuo metu tiriami Anglijos „Premier“ lygos, Ispanijos „Primera“ ir Italijos „Serie A“ žaidėjai su galimybe atnaujinti čempionatus birželio mėnesį.

Lietuvos futbolo A lyga atsinaujins šeštadienį 15 val. LFF stadione susitiks Vilniaus „Žalgiris“ ir „Riteriai“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder