Lietuvos futbolas skendi skolose

Lietuvos futbolas skendi skolose

Kai buvo pristatytas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) biudžetas, paaiškėjo, kad organizaciją slegia 1,3 mln. eurų skola. Pasak generalinio sekretoriaus Edgaro Stankevičiaus, ji susidarė dėl neūkiškumo, blogo valdymo.

Maža to, 1 mln. eurų gali išieškoti Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), nustačiusi, kad 2013-2016 m. federacija padarė daug pažeidimų. Dar laukia 2017-2018 m. veiklos tyrimas, po kurio suma gali išaugti. E.Stankevičius žada, kad įves tvarką ir įjungs taupymo režimą.

Antradienį įvyko LFF vykdomojo komiteto posėdis, o vakar federacijos vadovai pristatė jo sprendimus. Vienas iš klausimų buvo organizacijos biudžetas. Planuojama, kad 2019-aisiais jis bus 8,723 mln. eurų.

Pajamos planuojamos kiek mažesnės - 8,655 mln. Didžioji dalis lėšų federaciją pasieks iš tarptautinių organizacijų. Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) skirs 6,15 mln., Tarptautinė futbolo federacija - 1,82 mln. eurų.

Tarptautinės organizacijos yra dosnios, gal todėl ir futbolo vadovai įprato gyventi plačiai. Kaip rodo vakar atskleista informacija, labai plačiai. Nepaisant milijoninių UEFA ir FIFA dotacijų, federacija vis tiek sugebėjo prasiskolinti. 1,3 mln. eurų skola susidarė ne dėl vieno ar kelių įvykių, o dėl įpročio neskaičiuoti pinigų.

„Sakyčiau, tai yra bendras neūkiškumas ir finansinio srauto nekontroliavimas. Norime pradėti tai sekti, žiūrėti, kokiais pinigais disponuojame. Negali būti taip, kad, pavyzdžiui, patvirtiname biudžetą, o kovo mėnesį išlaidos kurui jau yra viršytos. Buvo elementarus situacijos nesekimas, nevaldymas“, - teigė E.Stankevičius, LFF generaliniu sekretoriumi tapęs 2018 m. spalio viduryje.

Neūkiškumo pavyzdžių būta įvairių. Pavyzdžiui, vien pernai federacijos darbuotojams už darbą savaitgaliais ir švenčių dienomis buvo išmokėta 70 tūkst. eurų. E.Stankevičiaus nuomone, tokioje darbovietėje už savaitgalius neturėtų būti mokama papildomai. Šiuo metu atliekamas federacijos veiklos auditas, turintis viską nušviesti tiksliau.

„Esame skolingi įmonėms, viešbučiams, treneriams, darbuotojams, apskritims, asociacijoms. Yra ilgas sąrašas, su kuriuo dirbsime“, - sakė E.Stankevičius.

1,3 mln. eurų skola nėra vienintelė bėda. „Turime dar vieną opų klausimą. Praėjusią savaitę gavome susipažinti išvadą apie VMI atliekamą tyrimą dėl pažeidimų 2013-2016 m. Kalbama apie 1 mln. eurų“, - pranešė E.Stankevičius.

Su mokesčiais susijusių pažeidimų, kaip ir neūkiškumo apraiškų, būta įvairių. Federacija netinkamai pasirašinėjo sportinės veiklos sutartis su treneriais, nebuvo apmokestintas futbolo aikštelių dirbtinių dangų projektas, kuriam lėšas skirdavo UEFA.

1,3 mln. skolų ir dar 1 mln., kurio galbūt pareikalaus VMI - kartu išeina jau 2,3 mln. Finansinė kupra gali dar padidėti, nes VMI patikrins ir 2017-2018 m. veiklą. „Tais metais buvo tos pačios grėsmės, tie patys kontraktai. Preliminariais skaičiavimais, gali susidaryti dar 0,5 mln. eurų“, - neslėpė E.Stankevičius. Taigi bendra skola išaugtų iki 2,8 mln.

Tam, kad padengtų skolas, federacija dar kartą skolinsis. „Vykdomasis komitetas pritarė, kad prašytume 1 mln. eurų kredito. Artimiausiu metu dėl to kreipsimės į banką ir iš to milijono dengsime skolas. Natūralu, kad šiemet visų skolų nepadengsime, jos persikels į kitus metus.

Tačiau didžiąją dalį norime padengti. Ir tą VMI sumą padengsime ne per vienus, o per kelerius metus. Duok Dieve, kad pavyktų per ketverius“, - svarstė E.Stankevičius.

Žinoma, banko kreditas bendros skolos sumos nesumažins, tik suteiks daugiau laiko. Federacijos generalinis sekretorius žada įjungti taupymo režimą. Jis džiaugiasi, kad LFF darbuotojų skaičius jau sumažėjo beveik dviem dešimtimis.

Dabar yra 39 darbuotojai, E.Stankevičiaus nuomone, turėtų užtekti ir 30. Personalo atlyginimų fondas turėtų sumažėti iki 1,15 mln. eurų, pernai jis siekė maždaug 1,59 mln. „Tikiu, kad federacijos išlaidos sumažės, nes atsiras sisteminga priežiūra ir kai kurios asociacijos savo biudžetų neišnaudos“, - sakė E.Stankevičius.

Jei lėšos buvo švaistomos ir kažkam tas švaistymas buvo naudingas, galbūt reikėtų iš tų asmenų pareikalauti atsakomybės ir kompensacijos? „Kai tik buvau išrinktas, prašiau Vykdomojo komiteto leisti atlikti veiklos auditą ir sutarčių auditą. Turime daug sutarčių. Norisi išsiaiškinti, ar visos sutartys buvo reikalingos ir efektyvios.

Mano asmeninis noras yra kreiptis į atitinkamas instancijas, kai gausime galutines audito išvadas. Kur galėsime pareikšti pretenzijas, jas ir pareikšime, kad dalį tų pinigų atgautume“, - žadėjo E.Stankevičius.

2012-2016 m. federacijos prezidentu buvo Julius Kvedaras. 2016 m. sausį jį pakeitė Edvinas Eimontas, atsistatydinęs 2017 m. gegužę, o 2017 m. rugsėjį prezidentu tapo Tomas Danilevičius. Jis dirba iki šiol, bet generalinio sekretoriaus pareigos yra gal net svarbesnės nei prezidento. Generaliniu sekretoriumi nuo 2016 m. sausio iki 2018 m. spalio dirbo Nerijus Dunauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder