Lietuviai grįžta į „Wembley“: nauja rinktinė, nauja viltis

Lietuviai grįžta į „Wembley“: nauja rinktinė, nauja viltis

Daugiau nei 83 tūkstančiai Londone esančiame „Wembley“ stadione susirinkusių žiūrovų prieš dvejus metus stebėjo istorinį įvykį Lietuvos futbolo rinktinei (dabar užima 107-ą vietą FIFA reitinge) – ji pirmąkart akis į akį stojo prieš galingą Anglijos (FIFA-14) rinktinę. Nors tąkart, kaip ir dar už pusmečio Vilniuje, vaizdas aikštėje buvo slogus, tačiau šįkart padėtis visai kita – pernai rinktinės vairą perėmus Edgarui Jankauskui vaizdas aikštėje smarkiai pasikeitė, o Vyčiu ant krūtinės pasipuošę futbolininkai įrodė, kad kaip lygūs su lygiais gali kautis ir su stipriaisiais varžovais. Tad ir dabar futbolo sirgaliai nerimsta – ar trečias kartas nemeluos, ar pavyks įkąsti anglams jų pačių tvirtovėje.

Pozityvi atrankos pradžia

Pagrindo optimizmui tikrai yra. Praėjusių metų rugsėjo 4-ąją pilnutėlis LFF stadionas išvydo tikrą dramą – atranką į 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje lietuviai pradėjo kovingomis lygiosiomis 2:2 su Slovėnijos vienuolike. Tuomet mūsiškiai buvo arti pergalės, tačiau svečiai išsigelbėjo jau baigiantis teisėjo pridėtam laikui.

Vos po mėnesio sirgaliai vėl turėjo griebtis už galvų, kai Lietuvos rinktinė Glazge susitiko su Škotijos reprezentacine komanda – puikiai žaidę lietuviai neatsilaikė prieš galingų varžovų puolimą ir 89 minutę paleido pergalę iš rankų – 1:1.

Vos už trijų dienų – spalio 11 dieną – E. Jankauskas ir jo kariauna sirgaliams padovanojo pirmąją pergalę atrankoje – rezultatu 2:0 įveikta Malta.

Tiesa, optimizmą aptemdė itin šaltas dušas Slovakijoje – lapkričio 11-ąją lyg nesavi lietuviai išvykoje net 0:4 nusileido aikštės šeimininkams.

Neparankus varžovas

Išvados padarytos, ir dabar E. Jankausko laukia kol kas didžiausias iššūkis trenerio karjeroje – kovo 26 dieną, sekmadienį, Lietuvos rinktinė žengs ant žaliosios 90 tūkstančių žiūrovų talpinančio „Wembley“ stadiono vejos. Tai bus paskutinės atrankos pirmo rato rungtynes F grupėje.

 

LFF inf.

Rengdamiesi šiam susitikimui, trečiadienį lietuviai sužaidė draugiškas rungtynes su Čekijos komanda (FIFA-42). Ne vieną progą turėjusi eksperimentinė Lietuvos rinktinės sudėtis nusileido varžovams rezultatu 0:3.

Draugiškų rungtynių, beje, neprireikė prieš dvejus metus rinktinę treniravusiam Igoriui Pankratjevui. Tuomet Lietuvos reprezentacinė komanda tuomet iškart buvo egzaminuojama anglų. Tai atsispindėjo ir žaidime – stratego vadovaujama rinktinė neatliko nei vieno smūgio į vartų plotą, o Giedrius Arlauskis net keturis kartus turėjo traukti kamuolį iš vartų tinklo – 0:4. Panašus likimas laukė ir Vilniuje – 0:3. Lietuviai per abu susitikimus vos kartą smūgiavo į anglų vartų plotą, kai šie mūsiškių vartams grasino net 23 kartus.

Komandą išretino traumos

Iš šį sekmadienį ant žaliosios vejos galinčių pasirodyti futbolininkų tik keturi kovojo abiejuose susitikimuose su anglais – puolėjas Deivydas Matulevičius, gynėjas Tomas Mikuckis, saugai Fedoras Černychas ir Artūras Žulpa.

Pastarasis pirmadienį, prieš rinktinei iškeliaujant į Čekiją, teigė, kad milžiniška „Wembley“ stadione susirinkusi minia ir garsios pavardės nebegąsdina – rinktinė žais kur kas drąsiau.

„Palyginus su laikotarpiu, kai žaidėme prieš anglus paskutinį kartą, pasikeitė daug kas. Pasikeitė nusiteikimas, į rungtynes žiūrime kiek kitaip. Dabar ne tik ginamės ar žaidžiame nuo gynybos. Manau, kad šiais metais vaizdas aikštėje bus kitoks. Praeitą kartą žaidžiant „Wembley“ baimės buvo nemažai, nelengva, kai aplinkui tokios tribūnos ir tiek susirinkusių žmonių. Manau, kad šį kartą žaisime drąsiau. Treneris moka mus nuteikti ir suteikia pasitikėjimo savimi, tad aikštėje jautiesi visai kitaip“, – teigė futbolininkas.

Jam, matyt, galėtų pritarti ir „Wembley“ stadione taip pat jau apsilankę Emilijus Zubas, Valdemaras Borovskij, Tadas Kijanskas, Vaidas Slavickas, Egidijus Vaitkūnas ir Vytautas Lukša. 

 

Tad baimė nekaustys, E. Jankauskas įpūs dar daugiau pasitikėjimo, tačiau galvos skausmą čia kelia traumų itin išretinta sudėtis. Centro gynėjai Vytautas Andriuškevičius ir Edvinas Girdvainis nežais dėl traumų, o Georgas Freidgeimas – dėl surinktų geltonų kortelių. Tad šįkart E. Jankauskas pakvietė ir šioje atrankoje dar su rinktine nesitreniravusius V. Borovskij ir T. Kijanską.

 

Ne ką geriau ir puolimo grandyje. M. Matulevičius atrankoje žaidė epizodiškai, o paskelbtas puikią sportinę formą pastaruoju metu rodančio ir anglų gynybos grandį staigiais išpuoliais galinčio draskyti puolėjo Darvydo Šerno sugrįžimas bent jau kuriam laikui nukeltas – paskutinę akimirką dėl traumos jį rinktinėje pakeitė atakuojantis saugas Tautvydas Eliošius. Tiesa, jau triskart šioje atrankoje varžovus baudęs F. Černychas bus pasiruošęs rungtynėms.

Kokios sudėties tikėtis

Tiesa, optimizmo suteikia tai, kad komandos branduolys išlieka – į Čekiją ir Angliją vyks net 8 šioje atrankoje į 2018 metų Pasaulio čempionatą daugiau nei 270 minučių sužaidę futbolininkai: vartininkas Ernestas Šetkus, gynėjas E. Vaitkūnas, saugai Mantas Kuklys, A. Žulpa, F. Černychas, po vieną įvartį pelnę Arvydas Novikovas ir Vykintas Slivka, puolėjas Nerijus Valskis. 

Bandant nuspėti, kokia sudėtimi sekmadienio rungtynes pradės E. Jankauskas, didžiausia nežinomybė – kaip strategui pavyks išspręsti gynybos grandies problemas. Į Angliją jis vežasi du nominalius dešiniojo krašto gynėjus – Rolandą Baravyką ir V. Borovskij, kurie nežaidė nei šioje atrankoje į 2018 metų pasaulio čempionatą, nei prieš anglus. Tiesa, strategas užsiminė, kad rungtynės bus puiki proga patikrinti naujus žaidėjus, tad vienas iš jų turėtų pasirodyti startinėje sudėtyje.

Kairiajame gynybos krašte rungtynes turėtų pradėti visose atrankos rungtynėse žaidęs E. Vaitkūnas, o vidurio gynėjų pasirinkimas išties yra nemažas. Galima spėti, kad aikštėje tikrai išvysime į visas atrankos rungtynes pakviestą ir patirties žaidžiant su anglais turintį Liną Klimavičių.

Saugų grandyje turėtume išvysti visose atrankos rungtynėse žaidusius M. Kuklį, A. Novikovą, V. Slivką ir A. Žulpą. Tuo metu D. Šerno trauma greičiausiai pastums F. Černychą į puolėjų grandį, kur jis sudarys duetą su N. Valskiu.

Prieš dvejus metus Lietuvos rinktinę Anglijoje palaikė nemažas būrys lietuvių. AFP/Scanpix nuotr.

Nuostoliai ir anglų sudėtyje

Be to, naujos gynybos linijos darbą galbūt palengvins ir kiek praretėjusi Anglijos rinktinės sudėtis – sekmadienį tikrai neišvysime prieš porą metų lietuvius baudusių Wayne`o Rooney, Harry Kane`o ir Danny Welbecko. Tiesa, greitasis Marcusas Rashfordas ir pergalių skonį vėl pajutęs Jamie Wardy tikrai neleis atsipūsti. Taip pat į rinktinės sudėtį įtraukti į lietuvių vartus kamuolį siuntę Alexas Oxlade`as-Chamberlainas, Rossas Barkley, Raheemas Sterlingas. Įdomu ir tai, kad komandos treneris Garethas Southgate`as į komandą pakvietė 34-erių puolėją Jermainą Defoe, kuris į rinktinę grįžta po trejų metų pertraukos.

Įdomu ir tai, kad komandos treneris Garethas Southgate`as į komandą pakvietė 34-erių puolėją Jermainą Defoe, kuris į rinktinę grįžta po trejų metų pertraukos. Jis, beje, nepasirodė trečiadienį rezultatu 0:1 pralaimėtose draugiškose rungtynėse su Vokietija.

Kaip pasakė A. Žulpa, šįkart baimė nekaustys, tad ar trečias kartas nemeluos ir lietuviams pavyks pasipriešinti anglams, sužinosime jau sekmadienio vakare.

Rungtynes tiesiogiai per LRT TELEVIZIJĄ žiūrėkite sekmadienį nuo 18.45 val.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder