Lietuva ragina griežčiau kovoti su nesąžiningais susitarimais futbole

Lietuva ragina griežčiau kovoti su nesąžiningais susitarimais futbole

Neformaliame Europos Sąjungos sporto ministrų susitikime dalyvaujantis vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius paragino ES šalis kuo greičiau perimti UEFA taisykles, skirtas kovoti su nesąžiningomis sportinėmis varžybomis.

UEFA dar 2009 m. patvirtino klubų licencijavimo ir finansiškai sąžiningo žaidimo taisykles (angl. Financial fair play - FFP). Šios taisyklės nustato tam tikrus etinius standartus dėl futbolo klubų finansinės drausmės ir įsiskolinimų reguliavimo, taip pat žaidėjų pirkimo ir perėjimo iš klubo į klubą.

Nuo 2011 m. vasaros pradėti stebėti ir vertinti klubų, žaidžiančių UEFA lygose, mokėjimai žaidėjams ir darbuotojams. Pažeidžiantiems taisykles klubams taikomos didelės baudos ir sportinės sankcijos, pavyzdžiui, kriterijus pažeidusiam anglų klubui "Manchester City" skirta 49 mln. svarų bauda.

Europos Komisija ir UEFA šiemet numato pasirašyti bendradarbiavimo susitarimą. Anot E. Jankevičiaus, UEFA įvestas taisykles turėtų taikyti klubai nuo žemiausios iki aukščiausios lygos, tiek tarptautiniu, tiek ir nacionaliniu lygiu. Šia praktika sekti ir tobulinti savo licencijavimo sistemas turėtų ir krepšinio federacijos.

Lietuva taip pat pritarė pirmininkaujančios Italijos pasiūlymui atlikti išsamią ES valstybių narių teisinės bazės, susijusios su sporto reguliavimu, analizę.

Pasaulinės sporto rungtynių stebėjimo agentūros "Sportradar" 2012 m. pabaigos duomenimis, Lietuva patenka į sąrašą 10-ies valstybių, kuriose užfiksuota daugiausia sutartomis laikomų futbolo rungtynių. 2014 m. "Transparency International" atlikto tyrimo "Nesąžiningi susitarimai sporte Lietuvoje" duomenimis, 55 proc. futbolininkų ir 30,9 proc. krepšininkų teigė, jog nesąžiningi susitarimai dėl rungtynių yra paplitę.

Rugsėjo 18 d. Lietuva kartu su 14 kitų Europos Tarybos valstybių narių (iš jų, 7 Europos Sąjungos valstybės narės) pasirašė Konvenciją prieš manipuliacijas sporte.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder