Kretingos motobolui smogė emigracija

Kretingos motobolui smogė emigracija

Iki šiol lygių sau Lietuvoje neturėjusi ir stipriausių Centrinės Europos ekipų trejetuke įsitvirtinusi Kretingos motobolo komanda „Milda“ atsidūrė didžiulių permainų kryžkelėje. Naują sezoną kretingiškiai pradeda sukdami galvas, kaip užpildyti spragas, atsivėrusias į užsienį geresnio gyvenimo ieškoti patraukus pagrindiniams komandos žaidėjams.

Jau kuris laikas paklaustas, kaip sekasi, Kretingos motobolo klubo „Milda“ pirmininkas ir komandos vyriausiasis treneris Vaclovas Brazdeikis tik nelinksmai atsidūsta. „Tokios prastos situacijos mano gyvenime dar niekada nėra buvę. O aš čia dirbu nuo 1984 metų. Pirmą kartą taip prieš sezono pradžią - nei biudžeto, nei žaidėjų. Žodžiu, nieko nėra“, - vakar „Sporto gyvenimui“ sakė V.Brazdeikis.

Nieko nuostabaus, kad treneris netrykšta optimizmu. Negana to, kad visi „Mildos“ sportininkai yra mėgėjai, kuriems motobolas - po darbo dienos iš šeimos, vaikų, artimųjų ir draugų atimtos bendravimo valandos, ir tik iš Kretingos, nes treneris laikosi griežtos nuostatos į komandą kviesti tik kretingiškius, ekipa prarado penkis pagrindinius savo žaidėjus.

Renatas Žiubrys patyrė kojos traumą ir šiame sezone aikštėje nepasirodys. O broliai Mantas ir Aivaras Večerskiai, Egidijus Kniežas ir pagrindinis vartininkas Raimondas Alseika išvyko dirbti į užsienį.

Nors iš komandos smogiamojo branduolio liko tik Eduardas Steckis, kaip tikras žemaitis, V.Brazdeikis iš karto pridūrė, kad tai nereiškia, jog kretingiškiai žada pasiduoti. „Tikrai žaisime ir stengsimės. Šį sezoną kaip nors ištempsime, o kitais metais vėl atsistosime į savo vėžes“, - užtikrino V.Brazdeikis.

Šį sezoną „Milda“ pradėjo praėjusį sekmadienį Skuode vykusiame Žemaičių krikšto 600 metinėms paminėti skirtame turnyre. Jame kretingiškiai užėmė antrąją vietą. Įveikę Rygos komandą, jie pralaimėjo nugalėtoja tapusiai Skuodo „Bartuvai“.

V.Brazdeikis nesėkmės žaidžiant su principiniais varžovais nesureikšmino, nes turnyras tapo puikia proga tobulėti jauniesiems komandos žaidėjams. Ir treneris ja liko patenkintas.

Šiuo metu V.Brazdeikio galvoje sukasi mintys apie būsimas Lietuvos motobolo rinktinės kovas liepos viduryje Prancūzijoje vyksiančiame Europos čempionate ir „Mildos“ startus Centrinės Europos motobolo lygoje. Pernai šiose pirmenybėse kretingiškiai liko treti. Prieš tai trejus metus iš eilės, kai šios varžybos dar vadinosi atviruoju Baltarusijos čempionatu, jie tapo vicečempionais.

- Tai su kokiomis nuotaikomis pasitinkate artėjantį sezoną? - vakar „Sporto gyvenimas“ pasiteiravo „Mildos“ klubo pirmininko ir komandos vyriausiojo trenerio Vaclovo Brazdeikio.

- Esame velniškai žiauriai nukraujavę. Netekome penkių geriausių žaidėjų. Iš pagrindinių liko tik E.Steckis. R.Žiubrys patyrė kojos traumą, vaikšto su „kriukiais“ (ramentais) ir šiame sezone aikštėje nepasirodys. Jis yra vienas iš geriausių žaidėjų, laikantis visas komandos gijas ir reguliuojantis visą žaidimo pulsą. Na, o M. ir A.Večerskiai, E.Kniežas ir R.Alseika apskritai išvyko iš Lietuvos. Jauni žmonės išvažiavo užsidirbti, juk reikia šeimas išlaikyti. Čia jie gaudavo atlyginimą po 1000-1200 litų, o ten uždirbs mažiausiai penkis kartus daugiau.

- Artimiausios varžybos - Europos motobolo čempionatas. O Lietuvos nacionalinės rinktinės pagrindą sudaro „Mildos“ žaidėjai. Lietuviai iki šiol būdavo priskiriami prie stiprių vidutiniokų. O kaip bus dabar?

- Europos pirmenybės liepos 8-13 dienomis vyks Prancūzijoje. Emigravę žaidėjai man pažadėjo, kad atvyks ginti Lietuvos garbės. Priešingu atveju net nebūčiau organizavęs kelionės į Prancūziją. Joje kovosime su šeimininkais, Rusija, Olandija, Vokietija, Baltarusija ir Ukraina. Tai labai pajėgios rinktinės.

Tačiau rimtoms varžyboms reikia ruoštis, treniruotis. O jie atvyks tiesiai į rungtynes. Jei žaidėjų nėra treniruotėse, patys žinote, koks tada būna pasiruošimas. Kai nesportuoji, reikia laiko, kad įgytum tinkamą formą. Tačiau jie yra labai patyrę žaidėjai. Bet kuriuo atveju geriau vežtis juos nei jaunimą ir tik visus juokinti. To mes tikrai nenorime.

- Buvusiame atvirajame Baltarusijos motobolo čempionate, dabar pervadintame į Centrinės Europos motobolo lygos pirmenybes, „Mildai“ kelerius metus iš eilės sekėsi labai gerai. Ar po įvykusių netekčių pavyks komandai ir naujajame sezone išsilaikyti tarp prizininkų?

- Manau, kad Europos lygoje į prizininkus nepretenduosime. Dar galime tikėtis, kad namuose, palaikant saviems sirgaliams, sužaisime gerai, tačiau išvykoje mūsų lauks kovos su labai geromis komandomis. Neabejoju, kad bus labai sunku. Pirmosios lygos rungtynės mūsų lauks Baltarusijoje. Į ją išvyksime vos grįžę iš Europos čempionato. Poilsiui ir pasiruošimui po pastarojo turėsime tik savaitę. Rugpjūčio mėnesį - 3, 10, 17 ir 31 dienomis - ketverias iš eilės rungtynes žaisime namuose Kretingoje. Sirgaliai išvys dvikovas su Pinsko „Avtomobilistu“, Minsko „Zaria“, Lunineco „Luninecu“ ir Skuodo „Bartuva“.

- Kitados Lietuvos motobolo čempionate varžydavosi net aštuonios komandos, o šiuo metu yra likusios tik dvi. Tad „Mildos“ rungtynės su „Bartuva“ visada kelia didžiulį susidomėjimą. Jos vadinamos amžinųjų varžovų dvikova ir žemaitišku derbiu. Iki šiol kaimynus įveikdavote, bet ar įkibsite taip susilpnėję?

- Prieš kelias dienas Skuode vykusiame turnyre „Bartuvai“ pralaimėjome. Ir ne tik todėl, kad leidome žaisti 16 metų vaikams, o komandoje tik vienas E.Steckis buvo iš patyrusių. Tačiau prieš šį sezoną „Bartuva“ savo gretas sustiprino patyrusiu ir pajėgiu legionieriumi iš Baltarusijos. O kaip bus Europos lygoje, pažiūrėsime. Jei atvažiuos padėti mūsų patyrę žaidėjai, be abejo, mes skuodiškius įveiksime. Jie penkiolika metų prieš mus nėra laimėje, tad dabar daro viską, kad tik pagaliau nugalėtų.

- Koks bus „Mildos“ sezono biudžetas?

- Manau, kad tik apie 50 tūkst. litų. Ir tai jei pavyks surinkti. O norint bent normaliai pasirodyti reikia apie 150 tūkst. litų. Juk mes esame techninė sporto šaka. Pinigų reikia ne tik žmonėms, bet ir motociklams. Vienas motociklas kainuoja apie 6 tūkst. eurų, o jų reikia mažiausiai devynių. Važinėjame senais ispaniškais, kuriuos vyrai nuolat remontuoja ir nervinasi. Naudojame A98 benziną, tad per vieną treniruotę išleidžiame 150 litų.

Sezonui lėšų turime tiek, kiek patys surenkame. Dalį jų skiria Kretingos rajono savivaldybė, ir labai ačiū jai už tai. O likusius pinigus aš rankioju pats. Važiuoju pas visus, bučiuoju ranką ir prašau, kad duotų bent kapeiką. Vienas kitas ir duoda.

- Ar esate kada nors prieš sezoną atsidūrę tokioje sudėtingoje situacijoje?

- Per mano gyvenimą nieko panašaus nėra buvę. O aš jau motobole dirbu nuo 1984 metų. Pirmą kartą toks chaosas, kai nėra nei biudžeto, nei žaidėjų. Tačiau mes nesiruošiame pasiduoti. Stengsimės ir žaisime. Emigravę žaidėjai sakė, kad truputį užsidirbę kitais metais grįš. Tad „Milda“ ir vėl atsistos į savo vėžes.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder