Krepšinio „bombos“ dagtį padegė Kleiza

Krepšinio „bombos“ dagtį padegė Kleiza

Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo generalinis direktorius Darius Gudelis portalui Krepšinis.lt pakomentavo aplinkybes, kaip sostinės komandoje atsidūrė Klaipėdos „Neptūno“ lyderiai Arnas Butkevičius ir Mindaugas Girdžiūnas bei tvirtino, kad sostinės klubo skolos per pusmetį sumažėjo nuo 3,8 mln. iki 934 tūkst. eurų.

Pastarąją savaitę „bombų“ Lietuvos krepšinyje netrūko, o vieną iš jų sekmadienį susprogdino „Lietuvos rytas“, iš krizės krečiamo „Neptūno“ persiviliojęs du itin svarbius žaidėjus.

Duodamas interviu Krepšinis.lt „Lietuvos ryto“ vadovas neslėpė, kad A. Butkevičius ir M. Girdžiūnas sostinės komandos taikiklyje buvo jau kurį laiką, išskyrė klubo viceprezidento ir sporto direktoriaus Lino Kleizos indėlį persiviliojant šiuos du krepšininkus ir įvardijo tikslus, kuriuos prabėgus trečdaliui sezono kelia radikaliai atsinaujinusiai Vilniaus ekipai.

„Daug atgarsių sukėlė netikėta žinia sekmadienį, kai paaiškėjo, kad „Lietuvos rytas“ pasirašė ilgalaikes sutartis su ilgamečiais „Neptūno“ žaidėjais Girdžiūnu ir Butkevičiumi. Ar šie krepšininkai seniai buvo jūsų akiratyje, ar žvilgsnis į juos nukrypo tik išgirdus apie finansines uostamiesčio klubo problemas?“, –
Krepšinis.lt paklausė D. Gudelio.

– Žinote, mūsų klubo strategija yra ugdyti ir telkti geriausius Lietuvos krepšininkus. Kad ir pavėluotai, bet sparčiai kuriame sistemą, kuri leis auginti jaunus žaidėjus, pirmiausiai vilniečius. Bet tuo nenorime apsiriboti: akylai stebime visų perspektyviausių mūsų šalies žaidėjų progresą, to net ir neslepiame. Nesvarbu, kokioje Lietuvos ar užsienio komandoje jie žaistų. Ir taip, Arnas ir Mindaugas buvo mūsų akiratyje, o sulaukę jų atstovų ženklų ilgai nedvejojome.

Pasakysiu, kad derybos vyko labai korektiškai, geranoriškai, efektyviai. Linas Kleiza padarė didelį darbą, man pačiam teko kalbėtis su žaidėjais. Noriu padėkoti ir jų agentui Šarūnui Brogai, kuris ieškojo geriausio sprendimo ir žaidėjams, ir klubui. Ir tas sprendimas buvo rastas per labai trumpą laiką.

Iš tikrųjų liūdna, kad Klaipėdos klubas išgyvena valdymo krizę. Kad nepamatuotos jų ambicijos sezono pradžioje skausmingai prasilenkė su finansinėmis galimybėmis vykdyti duotus pažadus žaidėjams. Tačiau mes ir patys neseniai esame praėję dalininkų pasikeitimo laikotarpį, žinome, koks tai sukrėtimas ir organizacijai, ir krepšininkams. Tuo pačiu jaučiu, kad Arno ir Mindaugo apsisprendimas taps lūžio tašku – emocijos bus nustumtos į šalį ir pradėta žiūrėti, kas naudinga komandai ilgalaikėje perspektyvoje. Panašu, kad ledai ten jau pajudėjo.

– Jau tampa tendencija, kad „Lietuvos rytas“ sezono viduryje persivilioja žaidėjų iš „Neptūno“. Pernai – Jimmy Baronas, šiemet – šie du krepšininkai. Kodėl tai vyksta ir ar daugiau papildymo iš Klaipėdos nebus?

– Negaliu komentuoti praėjusių metų klubo vadovų veiksmų ir nežinau jų motyvų, bet dabartinės komandos strategija yra turėti lietuvišką klubą. Turėti geriausius žaidėjus, kurie tinkamai atstovautų Lietuvos sostinei. Ir galiu tik pakartoti, kad mes sekame kiekvieną perspektyviausią Lietuvos krepšininką.

Nėra labai svarbu ar tas žaidėjas iš Kauno, kaip Martynas Echodas, ar šiaulietis, kaip Rokas Giedraitis – stebime visus. Mūsų pagrindinis noras, kad komandoje žaistų kaip galima daugiau lietuvių ir jie turėtų ilgalaikes sutartis. O daugiau naujienų kol kas tikrai nėra.

Kalbant apie „Neptūną“, visi nori, kad LKL čempionatas būtų kuo stipresnis, kad būtų konkurencija, įdomu ir žiūrovams, ir rėmėjams. Ir jeigu tu jau prisiimi atsakomybę žaisti šį žaidimą, tai turi sąžiningai padaryti viską, kas priklauso nuo tavęs – padaryti, kad komanda būtų konkurencinga, tvari. Akivaizdu, kad ne visiems tai pavyksta, todėl ir susiklosto tokios situacijos.

– Kaip buvo galima suprasti iš Rimo Kurtinaičio reakcijos, jam ir pačiam šis transferas buvo netikėtas, bet treneris tai įvertino pozityviai. Daugiau permainų sudėtyje neplanuojama?

– Natūralu, kad šioje situacijoje buvo privaloma išlaikyti maksimalų konfidencialumą. Žmonių ratas, kurie žinojo apie gautą pasiūlymą, buvo minimaliai mažas. O Rimas Kurtinaitis buvo pirmas žmogus, su kuriuo pradėdamas derybas kalbėjosi Linas.

Po pergalės prieš „Žalgirį” teko bendrauti su daugeliu klubo rėmėjų ir pasakysiu, kad entuziazmas yra dar labiau išaugęs. Stebime kas vyksta aplinkui, bet šiuo metu jokių permainų neplanuojame.

– Kaune pavyko įveikti „Žalgirį“ po labai ilgos pertraukos, o komandą iš Vilniaus atlydėjo rekordinės sirgalių gretos. Ką šis laimėjimas ir atmosfera Kaune apskritai reiškia „Lietuvos rytui“? Buvo matyti, kad pats kartu su Linu Kleiza po pergalės džiūgavote neslėpdami emocijų.

– Komanda iš anksto žinojo apie rekordinį sirgalių palaikymą Kaune, o tai dar labiau užvedė ir žaidėjus, ir visą kolektyvą. Net pasakyčiau, kad mintys apie fanų energiją ir atsidavimą žaidėjų galvose buvo jau Vilniuje, tai jautėsi ir atvykus į Kauną, ir per apšilimą, ir rūbinėje per pertrauką, ir paskutinėmis ketvirto kėlinio sekundėmis. Tikrai labai ačiū už tokį palaikymą – parodėme, kad kartu mes esame komanda.

– R. Kurtinaitis dalį šios pergalės priskyrė ir sėkmei. Sutinkate su tuo?

– R. Kurtinaitis yra labai kuklus ir patyręs žmogus (šypsosi). Jis visada sau kelia pačius aukščiausius tikslus ir tarpiniais laimėjimais džiaugtis neskuba. Ir taip, šią akimirką stipriai džiaugtis dar tikrai per anksti.

– Įveiktas „Žalgiris“, jau užsitikrinta vieta kitame Europos taurės turnyro etape. Galima teigti, kad pirmas sezono trečdalis klubui buvo sėkmingas? Kas galėjo būti dar geriau?

– Hm, iš esmės trečdalis yra mažas laiko tarpas. Nepamirškime, kad šį sezoną komandoje pasikeitė daug žaidėjų, lyderiai, gryninimo procesas vyko jau čempionatams prasidėjus, teko išsiskirti su dviem legionieriais. Be to, pasirašėme sutartį su Egidijumi Mockevičiumi, ką tik prisijungė dar du lietuviai. Taigi, galima sakyti, kad komplektacijos etapas tik dabar baigtas.

Bet reikia pasidžiaugti, kad jis baigtas ne tik šiam sezonui. Jau dabar turime sudėlioję komandos stuburą ir kitiems metams. Ne tik A. Butkevičius ir M. Girdžiūnas, bet ir R. Giedraitis, E. Mockevičius, M. Echodas ir Margiris Normantas turi ilgalaikes sutartis.

Manau, kad didelį proveržį padarėme ir marketingo srityje. Pardavėme 3000 abonementų ir jau surinkome daugiau pajamų iš bilietų nei per visą praeitą sezoną. Be to, esame pirmi LKL čempionate ir antri Europos taurėje pagal žiūrovų skaičių.

Klubą sekinusios skolos per pusmetį sumažintos nuo 3,8 mln. eurų iki 934 tūkstančių – tai irgi milžiniškas pasikeitimas, atsižvelgiant, kad per trumpą laikotarpį nuo birželio dar įvyko ir dalininkų išsigryninimo procesas. Reikia padėkoti ir Antanui Guogai – nors atėjo ir trumpam, bet su jo pagalba buvo išspręsti svarbūs finansiniai klausimai.

Kalbant apie nemalonius dalykus, klubą labai nustebino paskelbta Marco Carterio išvykimo istorija. Nepagrįstai, vienos žiniasklaidos priemonės buvome apkaltinti, kad žaidėjas neva išmestas į gatvę, bet tai buvo visiška netiesa. Malonu, kad ne visi „užkibo” ant šios niekuo nepagrįstos informacijos.

Priežastis mes išsiaiškinome. Galiu tvirtai pasakyti, kad su žmonėmis, kurie tokiu būdu bandė derybas dėl kontrakto nutraukimo palenkti sau naudinga linkme, klubas daugiau nebendradarbiaus.

– Atsisveikinote su dviem legionieriais Carteriais, komandoje sparčiai daugėja lietuvių. Tai atspindi tolesnę klubo darbo kryptį – orientaciją į krepšininkus lietuvius? Ar kiti komandos legionieriai, šiuo metu esantys sudėtyje, gali jaustis saugūs dėl savo vietos?

– Komandos komplektacija – L. Kleizos ir R. Kurtinaičio kompetencija. Čia jų atsakomybė. Bet žinoma, mes nuolat kalbamės apie žaidėjus. Pažymėčiau, kad šiuo metu klubas yra labai patenkintas visų žaidėjų – ir lietuvių, ir legionierių – darbo etika, noru siekti pergalių. Jie supranta, kad yra vis dar besikeičiančios organizacijos dalis, jaučia atsakomybę prieš sirgalius.

– Lietuvos rinktinės žaidėjai Butkevičius ir Girdžiūnas – solidus pastiprinimas. Kokius tikslus šį sezoną keliate komandai, gabūt apetitas kyla bevalgant?

– Tikslas Europoje – patekti tarp aštuonių stipriausių komandų, tikslas Lietuvoje – LKL finalas ir maksimalus atsidavimas jame. Bet apskritai pagrindinis mūsų tikslas yra kovoti kiekvienose rungtynėse. Kad tą kovą matytų ir aistruoliai, kad Vilniuje vėl atgimtų karšti krepšinio vakarai. Ir tikrai tikiu, kad pasirinkome teisingą kelią.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder