Kodėl sporto programėlės labiau kenkia nei padeda?

Kodėl sporto programėlės labiau kenkia nei padeda?

Kompiuterių mokslininkas įspėja, kad sporto apyrankės matuojančios jūsų nueitų žingsnių skaičių gali labiau pakenkti nei padėti, skelbia britų naujienų portalas „dailymail.co.uk“

Fizinio aktyvumo prietaisai rodo, kad žmogus kasdien turėtų nueiti 10 tūkst. žingsnių.

Mokslininkai perspėja, kad dėl tyrimų stokos šie reikalavimai nėra pagrįsti, todėl gali pridaryti žalos.

Amerikos mokslo pažangos asociacijos metiniame susitikime, Džono Hopkinso universiteto kompiuterių mokslo profesorius Dr. Gregas Hageris (Greg Hager) teigė, kad senyvo amžiaus žmonėms bandymas pasiekti 10 tūkst. žingsnių gali būti kenksmingas.

Dr. Hageris pareiškė: ,,Kai kurie iš jūsų nešiojate ,,Fitbit” apyrankes ar kažkokį kitą pakaitalą, ir aš lažinuosi, kad kartkartėmis jie atsiunčia tą šaunų trumpą pranešimą “Šiandien nuejote 10 tūkst. žingsnių”, bet kuo reikšmingas 10 tūkst. žingsnių? Tai tik skaičius įrašytas programėlese. Įsivaizduokite, kad visi galvoja, jog jiems reikia nueiti 10 tūkst. žingsnių, bet nėra fiziškai pajėgūs tai padaryti. Dėl to, tai gali pakenkti ar pridaryti žalos, tol kol mes neturėsime įrodymais pagrįstu programėlių atsakančių į probleminius klausimus.”

Trečdalis visų fizinę veiklą sekančių ayrankų yra pagaminti „Fitbit“ kompanijos.

Jungtinės Karalystės Nacionalinio nutukimo forumas skelbia, kad žmogus kasdien nueinantis 7–10 tūkst. žingsnių yra laikomas ,,vidutiniškai aktyviu”.

Anksčiau ekspertai įspėjo, kad pasiekti 10 tūkst. žingsnių gali būti per lengva užduotis žemo ūgio žmonėms, o sunkesnė aukštiems. Be to, vaikams  reikėtų nueiti daugiau nei 10 tūkst. žingsnių per dieną.

Vyr. ekonomistas Saimonas Lei (Simon Leigh) Britų Medicinos žurnale (angl. The British Medical Journal) paskelbęs atliktus tyrimus apie sportui skirtas apyrankes sakė: "Dr. Hageris teisingai pasakė. Bendrosios praktikos gydytojas, endokrinologas ar bet koks kitas fizinės būklės specialistas daugeliui žmonių nerekomenduotų 10 tūkst. žingsnių per dieną. Neišmintinga iškart imtis didelių skaičių. Pavyzdžiui, jeigu diabetikas (1 tipo) sutelks pastangas tokiam mankštinimuisi, po krūvio jo cukraus kiekis kraujyje gali gerokai nukristi apimdamas ilgą laiko tarpą."

„Fitbit“ ar kt. prietaisai gali būti patobulinti ganėtinai lengvai, žmogaus asmeniniu požiūriu pakeičiant tikslą. Jis gali būti pakeistas remiantis klinikiniais nurodymais dėl fizinės veiklos ir svorio metimo arba kartu su gydytojo pagalba.

Londono psichologinės terapijos grupės direktorius Styvas Flatas (Steve Flatt) teigė: "Manau, dabar programėlių pasaulis atitinka 1860-ųjų laukinius vakarus. Visi mato lengvo pasipelnymo „traukinį“ ir nedvejodami šoka vidun netgi tada, kai nėra naudą patvirtinančių įrodymų. Jiems rūpi tik savęs aprūpinimas didžiule pinigų suma."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder