Klaipėdos medikai - vėl geriausi

Klaipėdos medikai - vėl geriausi

Savaitgalį Palangoje vykusiose 12-osiose Lietuvos greitosios medicinos pagalbos (GMP) žaidynėse jau šeštą kartą triumfavo Klaipėdos medikai. Antrus metus iš eilės žaidynes laimėjo ta pati klaipėdiečių brigada.

Medikų renginyje šiemet varžėsi 30 GMP komandų iš Lietuvos ir užsienio. Per dvi tarptautinių Žaidynių dienas komandoms teko pademonstruoti pačius įvairiausius įgūdžius. Visuomenei šis situacijų maratonas taip pat buvo naudingas: daugelis pirmąkart išvydo, kaip dirba į pagalbą atskubantys medikai, be to, ir patys turėjo progą pasisemti pirmosios pagalbos teikimo žinių.

Klaipėdos miestui atstovavo dvi komandos - viena tapo nugalėtoja, kita pasidalino 5-6 vietas.

Pirmąkart žaidynėse dalyvavo ugniagesiai gelbėtojai iš Klaipėdos, Palangos, Kretingos. Žaidynėse varžėsi ir apie 5 000 kilometrų įveikę Kazachstano medikai, ir kiek trumpesnį atstumą iki Lietuvos kurorto įveikę Estijos ir Baltarusijos atstovai.

Šiųmetėse GMP žaidynėse ekipažai užduotis vykdė J. Basanavičiaus gatvėje bei ant ar prie Palangos tilto. Vieną užduotį medikams sugalvojo ir pravedė ugniagesiai gelbėtojai. Pirmąją žaidynių dieną ekipažai vykdė keturias, antrąją - penkias užduotis. Prie Palangos tilto, paplūdimyje, buvo imituotas terorizmo aktas - buvo daug nukentėjusiųjų ir visi jie sunkiai traumuoti. Ši užduotis tradiciškai sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo.

SVARBU. Taisyklingi pirmieji medikų veiksmai glaudžiai susiję su sėkminga baigtimi. Organizatorių nuotr.

Lietuvos GMP įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas, VšĮ "Kauno greitosios medicinos pagalbos stotis" direktorius Nerijus Mikelionis sakė, kad taisyklingi pirmieji veiksmai glaudžiai susiję su sėkminga baigtimi.

"Žaidynės dalyviams yra svarbios dėl galimybės tobulėti. Ne mažiau svarbus yra ir tarpinsitucinis bei tarptautinis GMP darbuotojų bendravimas. Kasmet dalyvaudami tokiuose susiėjimuose medikai įgauna vis daugiau žinių, patirties, sužino, kuo gyvena kolegos užsienio valstybėse. Be to, dalyvavusieji žaidynėse į savo kolektyvus, savo gyvenamąją aplinką parveža naujovių. Medikai, kurie dalyvauja žaidynėse, įgauna progą parodyti, ką geba, ko patys išmoko, bet sykiu šias žinias gali perteikti ir visuomenei. Tos kelios minutės, laukiant, kol atvyks medikų brigada, mūsų artimam žmogui gali būti pačios svarbiausios gyvenime. Tad kiekvienas mūsų turėtume būti pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą", - sakė N. Mikelionis.

Sveikinimai ir premijos

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyr. gydytojas Rimvydas Juodviršis sakė, kad pasiruošime žaidynėms paprastai dalyvauja ne tik komandos, bet ir kiti kolektyvo nariai.

"Beveik visas kolektyvas ateina pasimokyti, praplėsti žinių. Atvažiuoja kartu pasimokyti ir komandos iš rajonų, pavyzdžiui, Plungės, Telšių. Turime labai stiprius mokytojus, instruktorius, kurie ruošia mūsų medikus, tad ir rezultatas yra labai geras. Žinoma, sporte, taip pat ir šiose žaidynėse, yra labai svarbus patirties ir sėkmės faktorius - nesakyčiau, kad Kauno ar Vilniaus ekipažai mažiau ruošėsi ar prasčiau dirba", - sakė R. Juodviršis.

2. Klaipėdos miestui atstovavo dvi GMP komandos: Virginija Šomkaitė, Jurgita Toliušienė ir Valdimaras Auksorius bei Simonas Žutautas, Kęstutis Stasaitis ir Vidmantas Azlauskas. Organizatorių nuotr.

Pašnekovas akcentavo, kad žaidynėse nugalėjusi komanda - Virginija Šomkaitė, Jurgita Toliušienė ir Valdimaras Auksorius - laimėjo ir pernai. Kita klaipėdiečių komanda - Simonas Žutautas, Kęstutis Stasaitis ir Vidmantas Azlauskas - žaidynėse dalyvavo pirmą kartą. Jie su varžovais dalijosi 5-6 vietas. R. Juodviršio nuomone, tai taip pat labai geras rezultatas.

Žaidynių nugalėtojų laukia ir piniginė paskata. Pasak R. Juodviršio, simbolinę paskatą medikams darbovietė skirdavo ir už dalyvavimą žaidynėse, tačiau prizininkų laukia rimtesni paskatinimai.

"Džiaugiamės, kad pas mus dirba tokio aukšto lygio medikai", - sakė Klaipėdos GMP stoties vadovas.

Kasmet vykstančias žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremaliosios medicinos katedra, Skubiosios medicinos klinika ir Krizių tyrimo centras.

Nugalėtojai

Užsienio komandų grupės nugalėtojai - "North Estonian Medical Center Foundation" komanda (Jelena Katujeva, Kertu Reimann ir Artjom Maslov).

Mažųjų miestų grupės laimėtojai - Mažeikių greitosios medicinos pagalbos centro komanda (bendruomenės slaugytojos Vaida Pučkoriūtė ir Ligita Juškienė, vairuotojas Algirdas Gabalis).

Didžiųjų miestų grupės laimėtojai - Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties komanda (skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistės Virginija Šomkaitė ir Jurgita Toliušienė, vairuotojas Valdimaras Auksorius).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder